ΟΜΙΛΙΑ TOY ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ Οι εντολοδόχοι της τρόικας και του κεφαλαίου Σαμαράς- Βενιζέλος μετά την καταστροφική τους απόφαση για το ξεπούλημα της στρατηγικότερη υποδομής της χώρας των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (του ΑΔΜΗΕ), επιδιώκουν να ολοκληρώσουν το έγκλημα του αιώνα να ξεπουλήσουν και να διαλύσουν την ΔΕΗ.
Η Συγκυβέρνηση λίγο πριν την συντριβή στις ευρωεκλογές και την κατάρρευσή της χαρίζει κατ’ εντολή της τρόικα και των ντόπιων ολιγαρχών το 30% της περιουσίας και του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ.
Ιδιαίτερα η καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ», στην οποία έχουν ενταχθεί όλες οι μονάδες παραγωγής και τα ορυχεία του Ν. Φλώρινας, σημαίνει στην ουσία ότι πουλάει η συγκυβέρνηση όλο τον Νομό της Φλώρινας. Πρέπει, με πυρήνα τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, να συγκροτηθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο όλου του λαού της Φλώρινας με σύνθημα «Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ». Η συγκρότηση ενός τέτοιου παλλαϊκού μετώπου μπορεί να ανατρέψει την διάλυση, την διάσπαση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το ξεπούλημα της Φλώρινας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μη περάσουν τα σχέδια της συγκυβέρνησης να ξεπουλήσει κυριολεκτικά την Φλώρινα.
ΧΑΡΙΖΟΥΝ:
- Μονάδες με καύσιμο λιγνίτη
(i) τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW
(ii) τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW
(β) την άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW
- Δικαιώματα της ΔΕΗ επί λιγνιτικών παραχωρήσεων
· του ορυχείου Αμυνταίου συμπεριλαμβανομένου του ορυχείου Λακκιάς
· του ορυχείου Κλειδιού
· του ορυχείου Λόφων Μελίτης
· των ορυχείων Κομνηνών Ι & ΙΙ
· του ορυχείου Βεύης
- Υδροηλεκτρικές μονάδες
· τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW
· τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW
· τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50 MW
· τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW
· τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW
και την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
Θέλουν να Ξεπουλήσουν δηλαδή μονάδες συνολικής ισχύος 2.768 μεγαβάτ (2318 εν λειτουργία συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης) 2 ).
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η νέα εταιρία, η οποία θα δημιουργηθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ στη συνέχεια θα πουληθεί.
Η υποταγή της κυβέρνησης στα ντόπια και ξένα συμφέροντα είναι αποκαλυπτική και από τα εξής:
I. Ο εκπρόσωπος των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από Φυσικό Αέριο, μιλώντας προ ημερών στο διεθνές συνέδριο energy foroum , τόνισε χαρακτηριστικά «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόταση που κάναμε πέρυσι στο ίδιο συνέδριο, να διασπαστεί η ΔΕΗ και να δημιουργηθεί μια Μικρή ΔΕΗ η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί, γίνεται πράξη από την κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Όμως αυτό δεν φτάνει, θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσει η κυβέρνηση δύο μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις!!!!!!»
II. Στο άρθρο 9 αναφέρεται ότι απαγορεύεται στους πελάτες της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ" να αλλάξουν πάροχο και απαγορεύει στην εναπομείνασα δημόσια ΔΕΗ για 6 μήνες να δώσει προσφορά για να τους επαναφέρει!!!.
III. Επίσης με το άρθρο 8 παράγραφος 5, δε, καταργείται οποιαδήποτε σύμβαση των εργαζομένων!
3. Παράλληλα στο Eurogroup την 1η Απριλίου 2014 η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ως προαπαιτούμενο της δόσης του 1 εκ ευρώ ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και ότι πριν από το Πάσχα θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το Υπουργείο Οικονομικών και η διαχείριση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ. (ήδη είναι γνωστό ότι το 17% των μετοχών έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ). Με την πράξη αυτή θα είναι δυνατή ανά πάσα ώρα και στιγμή να προκηρυχθεί η πώληση του 17% σε ιδιώτες.
Αυτό αποτυπώνεται με σαφήνεια στην ανακοίνωση του Eurogroup της 1ης Απριλίου η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει: «…Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και στη ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ…».
Με αυτές τις τρείς ενέργειες η κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου 2013 με την οποία έχει καθορίσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της.
Στη δήθεν Δημόσια ΔΕΗ που θα απομείνει θα έχει το Δημόσιο μόνο την καταστατική μειοψηφία το (34%).
Παρότι βέβαια από τον Οκτώβριο του 2003, η ΔΕΗ έπαψε να είναι 100% Δημόσια, όχι μόνο γιατί εκποιήθηκε σε ιδιώτες το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αλλά κυρίως γιατί η ΕΕ και οι εγχώριές της κυβερνήσεις «απελευθέρωσαν» την ηλεκτρική ενέργεια από κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικού αγαθού.
Όμως η διάλυση της ΔΕΗ όπως σχεδιάζεται με τους νόμους της συγκυβέρνησης –κατ’ εντολή των ξένων τοκογλύφων και των ντόπιων εκπροσώπων τους- καταργεί την προοπτική ανάταξης της ελληνικής οικονομίας μέσω παροχής φθηνού βιομηχανικού τιμολογίου και κοινωνικές πολιτικές στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων. Είναι πολιτική καμένης γης των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων που μετατρέπουν την χώρα σε απόλυτο υποχείριο των κέντρων εξουσίας της Ε.Ε..
H ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που έχει γίνει τα τελευταία 13 χρόνια ως συνέπεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των κυβερνήσεων από το 2001 και μετά καθώς και των νεοφιλελεύθερων οδηγιών της Ε.Ε. έχουν εκτοξεύσει τις τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας. Η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί 98% τα τελευταία 12 χρόνια και τα τελευταία 5 χρόνια 58%. Ο βασικός λόγος των αυξήσεων ήταν και είναι η ύπαρξη κινήτρων για να επενδύσουν οι ιδιώτες στο χώρο της ενέργειας αλλά και να αγοράσουν κομμάτια της ΔΕΗ ή μετοχές της. Οι αυξήσεις των τιμών του ρεύματος πέραν της ιδιωτικοποίησης έχουν ως αιτίες και τη διάσπαση της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ. Η ενιαία Δημόσια ΔΕΗ είχε οικονομίες κλίμακας και συντονισμένη λειτουργία. Αντί γι αυτό δημιουργήθηκαν τρεις εταιρείες: ΔΕΗ Παραγωγή-Εμπορία και ΔΕΔΔΗΕ. Καθεμιά με αυξανόμενα κόστη λειτουργίας, επενδύσεων, δανεισμού κτλ. λόγω της συρρίκνωσης του μεγέθους και με συμβόλαια πώλησης στη θέση της προηγούμενης λειτουργικής συνεργασίας. Η δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» με την διάσπαση που θα γίνει θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής. Επίσης λόγω του μείγματος καυσίμου και την ηλικίας των εργοστασίων που θα της απομένουν σύντομα θα καταστεί μικρότερη από την «μικρή ΔΕΗ» και λιγότερο ανταγωνιστική προς αυτή. Οι τιμές του ρεύματος θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο διότι η παλιά ενιαία Δημόσια ΔΕΗ λειτουργούσε με λογική ανάκτησης του κεφαλαίου της σε 25 ή 50 χρόνια και με απόδοση κάτω του 5 %. Για τους ιδιώτες προφανώς ο προσανατολισμός θα είναι πιο βραχυπρόθεσμος και οι επιζητούμενες αποδόσεις υψηλότερες ανάλογες των αποδόσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα χωρίς βέβαια να έχουν το ανάλογο ρίσκο. Έργα με μεγάλους χρόνους απόσβεσης και μικρά επιτόκια απόδοσης κεφαλαίου, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά και οι λιγνιτικές μονάδες, μόνο μια δημόσια επιχείρηση μπορεί να κάνει.
Συνεπώς δεν αντέχει στη λογική το επιχείρημα του νεοφιλελευθερισμού ότι ανοίγει η αγορά και θα πέσουν οι τιμές. Το άνοιγμα αγορά στην ενέργεια δεν σημαίνει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων ηλεκτροπαραγωγής, που θα ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους και θα ρίχνουν τις τιμές, προς όφελος του καταναλωτή, σημαίνει μερική υποκατάσταση του κρατικού παραγωγού από περιορισμένο αριθμό ιδιωτικών επιχειρήσεων παραγωγής. Ανταγωνισμός, με την ουσιαστική έννοια του όρου, δεν μπορεί να υπάρξει σε μια αγορά, όπου οι «παίκτες» είναι ολιγάριθμοι. Η δημιουργία ολογιπωλειακής αγοράς όπως αυτή που επιχειρείται και στο τομέα του ηλεκτρισμού δεν είναι ανταγωνιστική αγορά. Αυτό συνεπάγεται, άτυπες συμφωνίες μεταξύ των «παικτών», για αποφυγή πραγματικού ανταγωνισμού, και μηδενικό κρατικό έλεγχο, ρύθμιση και εποπτεία καθότι ό έλεγχος του ολιγοπωλείου είναι σαφώς δυσκολότερος από τον έλεγχο του μονοπωλίου.
Ούτε φυσικά είναι επιχείρημα ότι η πώληση της ΔΕΗ συνιστά επένδυση. Η πώληση της ΔΕΗ είναι αντικατάσταση κεφαλαίου και όχι επένδυση. Δεδομένου ότι πωλείται συγκεκριμένο μείγμα καυσίμου, συγκεκριμένο πελατολόγιο δεν υπάρχει πουθενά επιχειρηματικό ρίσκο, δημιουργία νέων υποδομών ώστε να χαρακτηριστεί επένδυση. Ποιος από εσάς δεν θα ήθελε να κατέχει μια εταιρεία με 6 δις ευρώ τζίρο, με 7,5 εκ αποκλειστικούς πελάτες, και περιουσία 15-20 δις €;
Ας μην σταθούμε στο γελοίο επιχείρημα, πως η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» εξυπηρετεί τη χρηματοδότηση της κατασκευής της Μονάδας Πτολεμαΐδα V, αφού η ΔΕΗ δεν έχει πια ρευστό για να την κάνει. Ποιος πουλά 2768 MW για να φτιάξει 660 MW; Μόνο όποιος συνειδητά έχει επιλέξει να ισοπεδώσει τις ζωές ενός ολόκληρου λαού για να πλουτίζουν οι διεθνείς τοκογλύφοι και τα μονοπώλια που συνδέονται μαζί τους. Μόνο όποιος με τις πολιτικές τους μας οδήγησε στη χρεοκοπία και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τέλος δεν θα σταθούμε στο με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι μονάδες που φέρονται να απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο της «μικρής ΔΕΗ ». Ούτε στην αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (24-07-2013) που αύξησε τα προς πώληση MW υδροηλεκτρικής ισχύος κατά 402 MW. Ούτε για τα κριτήρια για την επιλογή του αντίστοιχου ποσοστού της πελατειακής βάσης. Ούτε για το αν αποτελεί υποχρέωση της νέας εταιρείας το να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε Βιομηχανίες Υψηλής Τάσης μετά την έκπτωση των τιμολογίων που επέβαλε η Κυβέρνηση στη ΔΕΗ. Διότι για εμάς η ΔΕΗ πρέπει να είναι μια ενιαία και 100% δημόσια χωρίς να έχει απολέσει ούτε ένα μέτρο λιγνιτικού πεδίου, ούτε ένα kw ισχύς παραγωγής ούτε ένα πελάτη.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ, όλα τα Συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλες τις κοινωνικές οργανώσεις, τις Αυτοδιοικητικές παρατάξεις και πάνω απ΄όλα όλο τον Ελληνικό λαό να δημιουργήσει ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο και να αποτρέψει αυτό ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Όπως έχουμε κατ΄επανάληψη τονίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανένα τετελεσμένο και αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι.
Η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις και το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι άκρως στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και τον ελληνικό λαό.
Η ΔΕΗ είναι η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας της χώρας. Πρέπει να είναι δημόσια για να μπορεί να αξιοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό, ο ορυκτός πλούτος δεν μπορούν να είναι πηγή κερδοσκοπίας για τα κρατικοδίαιτα αρπακτικά της αγοράς. Είναι κοινωνικά αγαθά προσβάσιμα σε όλους κι όχι εμπορεύματα πολυτελείας για λίγους έχοντες και κατέχοντες.
Μέχρι το 2003 που η ΔΕΗ ήταν ενιαία και 100% Δημόσια μπορούσαν οι κυβερνήσεις αν ήθελαν να έχουν χαμηλές τιμές ενέργειας όλοι. Έτσι παρά το πλήθος των επιδοτήσεων σε μεγάλες κατηγορίες καταναλωτών, παρά τις απώλειες από τις προβληματικές επιχειρήσεις, στις οποίες υποχρεώνονταν να παρέχει ενέργεια, για να μην κλείσουν, χωρίς να εισπράττει τους λογαριασμούς, και παρά την μη καταβολή, για μεγάλα διαστήματα, των συμφωνημένων συμμετοχών του κράτους σε έργα πολλαπλού σκοπού, η μονοπωλιακή ΔΕΗ διατηρούσε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Μετά τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται αν θα αυξηθεί το κόστος του ρεύματος για πολίτες και βιομηχανία, ούτε αν θα αφήσουν τον κόσμο χωρίς ρεύμα. Για αυτό ενσωματώνουν κι άλλους φόρους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ «χρίζουν» την ΔΕΗ ακόμα και σε εκβιαστή-φοροεισπρακτικό μηχανισμό για τα χαράτσια και κυρίως επιβαρύνουν τους πολίτες με αυξημένο κόστος παραγωγής ενέργειας προκειμένου να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες μεγαλο-παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο.
Για όλους αυτούς τους λόγους τα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί να ναυαγήσουν με τον ενωμένο, συνεπή και αποφασιστικό αγώνα ολόκληρου του Ελληνικού λαού, και την δημιουργία ενός παλλαϊκού αγωνιστικού μετώπου.
Κεντρικό καθήκον μας είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με το λαό για να αποτραπεί το περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ. Να μην περάσει η Πράξη 15/24-7-2013 της κυβέρνησης και να αποτραπεί το ξεπούλημα των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), της «Μικρής ΔΕΗ» και της παραχώρησης του 17% σε ιδιώτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θα κάνει ότι είναι δυνατόν μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό για να μην υλοποιηθεί αυτό το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα της Συγκυβέρνησης. Οι εντολοδόχοι της Τρόϊκα Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να την ξεπουλήσουν.
Αγωνιζόμαστε την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας. για να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις και να είναι δημόσιες, σύγχρονες και εξυγιασμένες, γιατί αυτό επιβάλει το πραγματικό συμφέρον του λαού και του τόπου.
Απαιτείται δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση των κοινωνικών και γι’ αυτό δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση, το νερό, το ρεύμα, η θέρμανση, οι συγκοινωνίες, οι επικοινωνίες, ή θα είναι αποκλειστικά δημόσια αγαθά ή απλά δεν θα υπάρχουν.
Ο αγώνας αυτός δεν είναι υπόθεση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υπόθεση ολόκληρου του Ελληνικού λαού γιατί είναι άμεσο ζήτημα επιβίωσης του λαού.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ, ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΤΕΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΝΑ ΜΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 24ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ 24ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2013 ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ.
ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ».
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ.
ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΤΟΥ 17% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΙ.
1. Τη Δευτέρα 7/4/2014 έφυγε από την Βουλή το σχέδιο της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και θα επιστρέψει στην ΔΕΗ. Η ΔΕΗ στη συνέχεια θα προχωρήσει στην «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος» η οποία αποτελεί την προκαταρκτική φάση για τον διαγωνισμό της πώλησης του 66% των μετοχών.
2. Κατέθεσαν στην βουλή το νομοσχέδιο για την λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ». Με το νομοσχέδιο αυτό χαρίζουν στους ιδιώτες δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας. Τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα στους λιγνίτες αλλά και την διαχείριση των υδάτων!!!. Και δεν αρκούνται μόνο σε αυτό παραχωρούν στους ιδιώτες υποχρεωτικά και 2.000.000 πελάτες της ΔΕΗ!!!.
2. Κατέθεσαν στην βουλή το νομοσχέδιο για την λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ». Με το νομοσχέδιο αυτό χαρίζουν στους ιδιώτες δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας. Τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα στους λιγνίτες αλλά και την διαχείριση των υδάτων!!!. Και δεν αρκούνται μόνο σε αυτό παραχωρούν στους ιδιώτες υποχρεωτικά και 2.000.000 πελάτες της ΔΕΗ!!!.
Η Συγκυβέρνηση λίγο πριν την συντριβή στις ευρωεκλογές και την κατάρρευσή της χαρίζει κατ’ εντολή της τρόικα και των ντόπιων ολιγαρχών το 30% της περιουσίας και του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ.
Ιδιαίτερα η καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ», στην οποία έχουν ενταχθεί όλες οι μονάδες παραγωγής και τα ορυχεία του Ν. Φλώρινας, σημαίνει στην ουσία ότι πουλάει η συγκυβέρνηση όλο τον Νομό της Φλώρινας. Πρέπει, με πυρήνα τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, να συγκροτηθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο όλου του λαού της Φλώρινας με σύνθημα «Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ». Η συγκρότηση ενός τέτοιου παλλαϊκού μετώπου μπορεί να ανατρέψει την διάλυση, την διάσπαση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το ξεπούλημα της Φλώρινας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μη περάσουν τα σχέδια της συγκυβέρνησης να ξεπουλήσει κυριολεκτικά την Φλώρινα.
ΧΑΡΙΖΟΥΝ:
- Μονάδες με καύσιμο λιγνίτη
(i) τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW
(ii) τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW
(β) την άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW
- Δικαιώματα της ΔΕΗ επί λιγνιτικών παραχωρήσεων
· του ορυχείου Αμυνταίου συμπεριλαμβανομένου του ορυχείου Λακκιάς
· του ορυχείου Κλειδιού
· του ορυχείου Λόφων Μελίτης
· των ορυχείων Κομνηνών Ι & ΙΙ
· του ορυχείου Βεύης
- Υδροηλεκτρικές μονάδες
· τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW
· τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW
· τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50 MW
· τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW
· τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW
και την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
Θέλουν να Ξεπουλήσουν δηλαδή μονάδες συνολικής ισχύος 2.768 μεγαβάτ (2318 εν λειτουργία συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης) 2 ).
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η νέα εταιρία, η οποία θα δημιουργηθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ στη συνέχεια θα πουληθεί.
Η υποταγή της κυβέρνησης στα ντόπια και ξένα συμφέροντα είναι αποκαλυπτική και από τα εξής:
I. Ο εκπρόσωπος των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από Φυσικό Αέριο, μιλώντας προ ημερών στο διεθνές συνέδριο energy foroum , τόνισε χαρακτηριστικά «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόταση που κάναμε πέρυσι στο ίδιο συνέδριο, να διασπαστεί η ΔΕΗ και να δημιουργηθεί μια Μικρή ΔΕΗ η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί, γίνεται πράξη από την κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Όμως αυτό δεν φτάνει, θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσει η κυβέρνηση δύο μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις!!!!!!»
II. Στο άρθρο 9 αναφέρεται ότι απαγορεύεται στους πελάτες της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ" να αλλάξουν πάροχο και απαγορεύει στην εναπομείνασα δημόσια ΔΕΗ για 6 μήνες να δώσει προσφορά για να τους επαναφέρει!!!.
III. Επίσης με το άρθρο 8 παράγραφος 5, δε, καταργείται οποιαδήποτε σύμβαση των εργαζομένων!
3. Παράλληλα στο Eurogroup την 1η Απριλίου 2014 η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ως προαπαιτούμενο της δόσης του 1 εκ ευρώ ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και ότι πριν από το Πάσχα θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το Υπουργείο Οικονομικών και η διαχείριση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ. (ήδη είναι γνωστό ότι το 17% των μετοχών έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ). Με την πράξη αυτή θα είναι δυνατή ανά πάσα ώρα και στιγμή να προκηρυχθεί η πώληση του 17% σε ιδιώτες.
Αυτό αποτυπώνεται με σαφήνεια στην ανακοίνωση του Eurogroup της 1ης Απριλίου η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει: «…Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και στη ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ…».
Με αυτές τις τρείς ενέργειες η κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου 2013 με την οποία έχει καθορίσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της.
Στη δήθεν Δημόσια ΔΕΗ που θα απομείνει θα έχει το Δημόσιο μόνο την καταστατική μειοψηφία το (34%).
Παρότι βέβαια από τον Οκτώβριο του 2003, η ΔΕΗ έπαψε να είναι 100% Δημόσια, όχι μόνο γιατί εκποιήθηκε σε ιδιώτες το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αλλά κυρίως γιατί η ΕΕ και οι εγχώριές της κυβερνήσεις «απελευθέρωσαν» την ηλεκτρική ενέργεια από κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικού αγαθού.
Όμως η διάλυση της ΔΕΗ όπως σχεδιάζεται με τους νόμους της συγκυβέρνησης –κατ’ εντολή των ξένων τοκογλύφων και των ντόπιων εκπροσώπων τους- καταργεί την προοπτική ανάταξης της ελληνικής οικονομίας μέσω παροχής φθηνού βιομηχανικού τιμολογίου και κοινωνικές πολιτικές στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων. Είναι πολιτική καμένης γης των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων που μετατρέπουν την χώρα σε απόλυτο υποχείριο των κέντρων εξουσίας της Ε.Ε..
H ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που έχει γίνει τα τελευταία 13 χρόνια ως συνέπεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των κυβερνήσεων από το 2001 και μετά καθώς και των νεοφιλελεύθερων οδηγιών της Ε.Ε. έχουν εκτοξεύσει τις τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας. Η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί 98% τα τελευταία 12 χρόνια και τα τελευταία 5 χρόνια 58%. Ο βασικός λόγος των αυξήσεων ήταν και είναι η ύπαρξη κινήτρων για να επενδύσουν οι ιδιώτες στο χώρο της ενέργειας αλλά και να αγοράσουν κομμάτια της ΔΕΗ ή μετοχές της. Οι αυξήσεις των τιμών του ρεύματος πέραν της ιδιωτικοποίησης έχουν ως αιτίες και τη διάσπαση της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ. Η ενιαία Δημόσια ΔΕΗ είχε οικονομίες κλίμακας και συντονισμένη λειτουργία. Αντί γι αυτό δημιουργήθηκαν τρεις εταιρείες: ΔΕΗ Παραγωγή-Εμπορία και ΔΕΔΔΗΕ. Καθεμιά με αυξανόμενα κόστη λειτουργίας, επενδύσεων, δανεισμού κτλ. λόγω της συρρίκνωσης του μεγέθους και με συμβόλαια πώλησης στη θέση της προηγούμενης λειτουργικής συνεργασίας. Η δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» με την διάσπαση που θα γίνει θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής. Επίσης λόγω του μείγματος καυσίμου και την ηλικίας των εργοστασίων που θα της απομένουν σύντομα θα καταστεί μικρότερη από την «μικρή ΔΕΗ» και λιγότερο ανταγωνιστική προς αυτή. Οι τιμές του ρεύματος θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο διότι η παλιά ενιαία Δημόσια ΔΕΗ λειτουργούσε με λογική ανάκτησης του κεφαλαίου της σε 25 ή 50 χρόνια και με απόδοση κάτω του 5 %. Για τους ιδιώτες προφανώς ο προσανατολισμός θα είναι πιο βραχυπρόθεσμος και οι επιζητούμενες αποδόσεις υψηλότερες ανάλογες των αποδόσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα χωρίς βέβαια να έχουν το ανάλογο ρίσκο. Έργα με μεγάλους χρόνους απόσβεσης και μικρά επιτόκια απόδοσης κεφαλαίου, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά και οι λιγνιτικές μονάδες, μόνο μια δημόσια επιχείρηση μπορεί να κάνει.
Συνεπώς δεν αντέχει στη λογική το επιχείρημα του νεοφιλελευθερισμού ότι ανοίγει η αγορά και θα πέσουν οι τιμές. Το άνοιγμα αγορά στην ενέργεια δεν σημαίνει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων ηλεκτροπαραγωγής, που θα ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους και θα ρίχνουν τις τιμές, προς όφελος του καταναλωτή, σημαίνει μερική υποκατάσταση του κρατικού παραγωγού από περιορισμένο αριθμό ιδιωτικών επιχειρήσεων παραγωγής. Ανταγωνισμός, με την ουσιαστική έννοια του όρου, δεν μπορεί να υπάρξει σε μια αγορά, όπου οι «παίκτες» είναι ολιγάριθμοι. Η δημιουργία ολογιπωλειακής αγοράς όπως αυτή που επιχειρείται και στο τομέα του ηλεκτρισμού δεν είναι ανταγωνιστική αγορά. Αυτό συνεπάγεται, άτυπες συμφωνίες μεταξύ των «παικτών», για αποφυγή πραγματικού ανταγωνισμού, και μηδενικό κρατικό έλεγχο, ρύθμιση και εποπτεία καθότι ό έλεγχος του ολιγοπωλείου είναι σαφώς δυσκολότερος από τον έλεγχο του μονοπωλίου.
Ούτε φυσικά είναι επιχείρημα ότι η πώληση της ΔΕΗ συνιστά επένδυση. Η πώληση της ΔΕΗ είναι αντικατάσταση κεφαλαίου και όχι επένδυση. Δεδομένου ότι πωλείται συγκεκριμένο μείγμα καυσίμου, συγκεκριμένο πελατολόγιο δεν υπάρχει πουθενά επιχειρηματικό ρίσκο, δημιουργία νέων υποδομών ώστε να χαρακτηριστεί επένδυση. Ποιος από εσάς δεν θα ήθελε να κατέχει μια εταιρεία με 6 δις ευρώ τζίρο, με 7,5 εκ αποκλειστικούς πελάτες, και περιουσία 15-20 δις €;
Ας μην σταθούμε στο γελοίο επιχείρημα, πως η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» εξυπηρετεί τη χρηματοδότηση της κατασκευής της Μονάδας Πτολεμαΐδα V, αφού η ΔΕΗ δεν έχει πια ρευστό για να την κάνει. Ποιος πουλά 2768 MW για να φτιάξει 660 MW; Μόνο όποιος συνειδητά έχει επιλέξει να ισοπεδώσει τις ζωές ενός ολόκληρου λαού για να πλουτίζουν οι διεθνείς τοκογλύφοι και τα μονοπώλια που συνδέονται μαζί τους. Μόνο όποιος με τις πολιτικές τους μας οδήγησε στη χρεοκοπία και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τέλος δεν θα σταθούμε στο με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι μονάδες που φέρονται να απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο της «μικρής ΔΕΗ ». Ούτε στην αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (24-07-2013) που αύξησε τα προς πώληση MW υδροηλεκτρικής ισχύος κατά 402 MW. Ούτε για τα κριτήρια για την επιλογή του αντίστοιχου ποσοστού της πελατειακής βάσης. Ούτε για το αν αποτελεί υποχρέωση της νέας εταιρείας το να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε Βιομηχανίες Υψηλής Τάσης μετά την έκπτωση των τιμολογίων που επέβαλε η Κυβέρνηση στη ΔΕΗ. Διότι για εμάς η ΔΕΗ πρέπει να είναι μια ενιαία και 100% δημόσια χωρίς να έχει απολέσει ούτε ένα μέτρο λιγνιτικού πεδίου, ούτε ένα kw ισχύς παραγωγής ούτε ένα πελάτη.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ, όλα τα Συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλες τις κοινωνικές οργανώσεις, τις Αυτοδιοικητικές παρατάξεις και πάνω απ΄όλα όλο τον Ελληνικό λαό να δημιουργήσει ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο και να αποτρέψει αυτό ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Όπως έχουμε κατ΄επανάληψη τονίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανένα τετελεσμένο και αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι.
Η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις και το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι άκρως στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και τον ελληνικό λαό.
Η ΔΕΗ είναι η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας της χώρας. Πρέπει να είναι δημόσια για να μπορεί να αξιοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό, ο ορυκτός πλούτος δεν μπορούν να είναι πηγή κερδοσκοπίας για τα κρατικοδίαιτα αρπακτικά της αγοράς. Είναι κοινωνικά αγαθά προσβάσιμα σε όλους κι όχι εμπορεύματα πολυτελείας για λίγους έχοντες και κατέχοντες.
Μέχρι το 2003 που η ΔΕΗ ήταν ενιαία και 100% Δημόσια μπορούσαν οι κυβερνήσεις αν ήθελαν να έχουν χαμηλές τιμές ενέργειας όλοι. Έτσι παρά το πλήθος των επιδοτήσεων σε μεγάλες κατηγορίες καταναλωτών, παρά τις απώλειες από τις προβληματικές επιχειρήσεις, στις οποίες υποχρεώνονταν να παρέχει ενέργεια, για να μην κλείσουν, χωρίς να εισπράττει τους λογαριασμούς, και παρά την μη καταβολή, για μεγάλα διαστήματα, των συμφωνημένων συμμετοχών του κράτους σε έργα πολλαπλού σκοπού, η μονοπωλιακή ΔΕΗ διατηρούσε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Μετά τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται αν θα αυξηθεί το κόστος του ρεύματος για πολίτες και βιομηχανία, ούτε αν θα αφήσουν τον κόσμο χωρίς ρεύμα. Για αυτό ενσωματώνουν κι άλλους φόρους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ «χρίζουν» την ΔΕΗ ακόμα και σε εκβιαστή-φοροεισπρακτικό μηχανισμό για τα χαράτσια και κυρίως επιβαρύνουν τους πολίτες με αυξημένο κόστος παραγωγής ενέργειας προκειμένου να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες μεγαλο-παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο.
Για όλους αυτούς τους λόγους τα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί να ναυαγήσουν με τον ενωμένο, συνεπή και αποφασιστικό αγώνα ολόκληρου του Ελληνικού λαού, και την δημιουργία ενός παλλαϊκού αγωνιστικού μετώπου.
Κεντρικό καθήκον μας είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με το λαό για να αποτραπεί το περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ. Να μην περάσει η Πράξη 15/24-7-2013 της κυβέρνησης και να αποτραπεί το ξεπούλημα των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), της «Μικρής ΔΕΗ» και της παραχώρησης του 17% σε ιδιώτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θα κάνει ότι είναι δυνατόν μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό για να μην υλοποιηθεί αυτό το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα της Συγκυβέρνησης. Οι εντολοδόχοι της Τρόϊκα Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να την ξεπουλήσουν.
Αγωνιζόμαστε την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας. για να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις και να είναι δημόσιες, σύγχρονες και εξυγιασμένες, γιατί αυτό επιβάλει το πραγματικό συμφέρον του λαού και του τόπου.
Απαιτείται δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση των κοινωνικών και γι’ αυτό δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση, το νερό, το ρεύμα, η θέρμανση, οι συγκοινωνίες, οι επικοινωνίες, ή θα είναι αποκλειστικά δημόσια αγαθά ή απλά δεν θα υπάρχουν.
Ο αγώνας αυτός δεν είναι υπόθεση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υπόθεση ολόκληρου του Ελληνικού λαού γιατί είναι άμεσο ζήτημα επιβίωσης του λαού.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ, ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΤΕΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΝΑ ΜΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 24ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ 24ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2013 ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ.
ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ».
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ.
ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΤΟΥ 17% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΙ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;