Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Spiegel: Φορολογική απάτη γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών σε βάρος της Ελλάδας


Spiegel: Φορολογική απάτη γερμανικών

αυτοκινητοβιομηχανιών σε βάρος της Ελλάδας
 

Παιχνίδια φοροδιαφυγής έχουν στήσει σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Όπως ανακάλυψαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, οι οποίοι διενεργούν αυτές τις μέρες ελέγχους σε δύο αυτοκινητοβιομηχανίες, το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται με δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel ασχολείται με την υπόθεση φοροδιαφυγής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς σε άρθρο του αναφέρει ότι οι ελληνικές φοροελεγκτικές αρχές διενεργούν έρευνα για φορολογική απάτη σε βάρος των Mercedes - Benz, BMW και Opel. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, αφορμή για την έρευνα του ΣΔΟΕ ήταν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές μεταβίβασης με τις οποίες έδιναν οι γερμανικές επιχειρήσεις τα οχήματα στις αντιπροσωπείες τους

στην Ελλάδα.

Οι παραβάσεις εντοπίστηκαν στο πλαίσιο των ελέγχων που γίνονται αυτή την εποχή στο σύνολο των αυτοκινητοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εντόπισαν ότι δύο γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ανακαλύψει εδώ και καιρό τον τρόπο να φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

Οι υποθέσεις αφορούν φοροδιαφυγή η οποία ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ, καθώς εντοπίστηκε ότι οι δύο εταιρείες, κατ’ εξακολούθηση έχουν υποβάλει στα ελληνικά τελωνεία υποτιμολογημένα τιμολόγια, ώστε να πληρώσουν μειωμένο φόρο ταξινόμησης κατά τον εκτελωνισμό των αυτοκινήτων (όσο

πιο χαμηλές είναι οι τιμές τόσο πιο χαμηλά κινούνται και τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ και τον φόρο πολυτελείας που επιβάλλεται στην εργοστασιακή αξία των αυτοκινήτων).

Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΔΟΕ, η κομπίνα έχει στηθεί εξαρχής από τη Γερμανία, καθώς η μητρική εταιρεία αναγράφει στα τιμολόγια πλασματική εργοστασιακή αξία, πολύ χαμηλότερη από την πραγματική, μειώνοντας έτσι σημαντικά το φορολογητέο ποσό. Δηλαδή, υποτιμολογείται η  εργοστασιακή αξία, με αποτέλεσμα κατά τον εκτελωνισμό του οχήματος οι συνολικοί φόροι που θα έπρεπε να καταβληθούν να είναι μειωμένοι. Καθώς οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες ακολουθούν συχνά όπως φαίνεται αυτήν την πρακτική (η οποία δευτερευόντως λειτουργεί και ως άτυπη τακτική «ντάμπινγκ»), τα κρατικά ταμεία, υπολογίζεται να έχουν χάσει ακόμη και πάνω από 100.000.000 ευρώ.

 

Η συγκεκριμένη κομπίνα ανακαλύφθηκε μετά από ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των ελέγχων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές,  συγκρίνοντας τις τιμές στην Ελλάδα με τις αντίστοιχες τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και, σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ, οι συγκεκριμένες έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και ο φάκελος της υπόθεσης να παραδοθεί στον οικονομικό εισαγγελέα.

Θ.Π.        

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στα Οικονομικά της Αυγής 21-12-2013 σελ 12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;