Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Νέα αυξημένα δημοτικά τέλη.....

Απο εργοτάξιο ΔΕΗ Κοζάνης

Νέο «κοστούμι» μάς ράβει ο Φούχτελ


Του Αρη Χατζηγεωργίου
Βαθιά τις… φούχτες σε δημοτικά έργα, υπηρεσίες και περιουσίες προσπαθούν να βάλουν γερμανικές εταιρείες με τη βοήθεια του επιτετραμμένου της Μέρκελ, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, της κυβέρνησης και αρκετών δημάρχων. Παράλληλα, λειτουργεί και δεύτερος πολιορκητικός κριός υπό την task force του Χορστ Ράιχενμπαχ, που λειτουργεί περισσότερο σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Τα δημοτικά τέλη ετοιμάζονται να απογειωθούν καθώς οι δημότες καλούνται να αποπληρώσουν διαχείριση σκουπιδιών, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού, πάρκινγκ, αθλητικές-τουριστικές εγκαταστάσεις και όποια άλλη μικρή ή μεγάλη δημόσια υπηρεσία, η οποία, αφού εκφυλίστηκε, εξελίσσεται τώρα, ελέω Μνημονίου, σε τοπική «μπίζνα».

Μπορεί το όνομα του Γερμανού επιτετραμμένου Φούχτελ να σημαίνει στα γερμανικά «σπαθί», αλλά τίποτε δεν προϊδεάζει ότι θα πέσει… μάχαιρα στα έξοδα των δήμων οι οποίοι, διαλυμένοι από την ελλιπή χρηματοδότηση και τις αποχωρήσεις προσωπικού, θα κληθούν να διαχειριστούν «τοπικά αναπτυξιακά έργα» σε σύμπραξη με ιδιώτες, οι οποίοι θα απαιτούν να έχουν άμεση οικονομική ανταπόδοση από τα έργα στα οποία θα συμμετάσχουν.

Το σύνολο των υπηρεσιών που προσέφεραν ώς τώρα οι δήμοι είχε σε γενικές γραμμές αποφύγει το στίγμα ότι αποτελούν «χαράτσι» και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Με άλλα λόγια, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα προβάλουν μικρότερες αντιστάσεις στις χρεώσεις δήμων-ΣΔΙΤ, σε αντίθεση με τους φόρους, τα παράβολα και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ του «κεντρικού» διαλυμένου κράτους.

Μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι εκείνη των απορριμμάτων της Αττικής. Η πίεση να ξεκινήσουν τα έργα το 2010 οδήγησε στις μάχες της Κερατέας και το γενικότερο «πάγωμα» του σχεδιασμού.

Σύμφωνα με το τότε σχέδιο των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Φυλή, Α. Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα, με χώρους ταφής υπολειμμάτων και ΧΥΤΑ, προέκυπτε ένα κόστος πολλαπλάσιο των 45 ευρώ ανά τόνο που ισχύει έως σήμερα στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Η κυβέρνηση Σαμαρά ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκινά η υλοποίηση των έργων με ΣΔΙΤ χωρίς να μπορεί να υποσχεθεί ότι το κόστος δεν θα αυξηθεί.


Απο εργοτάξιο ΔΕΗ Προλεμαϊδας


Αντίστοιχα έργα ετοιμάζονται (πάντα με ΣΔΙΤ) σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, ενώ ετοιμάζονται και χρηματοδοτικά εργαλεία για την προώθησή τους.

Ενδεικτικό είναι αμοιβαίο κεφάλαιο που ανακοίνωσαν ότι συνδημιουργούν η Τράπεζα Αττικής, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ).

Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος της Τράπεζας Αττικής είναι το Ταμείο των Μηχανικών που προσδοκά διπλό κέρδος:

1) Από την αξιοποίηση αποθεματικών 2,8 δισ. ευρώ που κινδυνεύουν από δεύτερο κούρεμα.

2) Από τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν για τα μέλη του.

Το ερώτημα είναι εάν υπάρχουν οι μηχανισμοί εκείνοι που θα προστατεύσουν τους δημότες από υπέρογκες χρεώσεις, το περιβάλλον από υπερεκμετάλλευση και τη Δικαιοσύνη από παρεκκλίσεις σκοπιμότητας.

Μέχρι στιγμής πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης ζητά «δικονομικό φαστ τρακ» για να μην καθυστερούν διαδικασίες και επενδύσεις…
Εχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα των Συντακτών.
12/11/2012,12:49

2 σχόλια:

  1. Η Κυβέρνηση προχώρησε στην ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αφού πρώτα στραγγάλισε οικονομικά τους δήμους, με τη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θέτει σε εφαρμογή το Παρατηρητήριο για τους ΟΤΑ, το οποίο θα εποπτεύει τις δαπάνες και θα προσαρμόζει τους προϋπολογισμούς. Η αυτοδιοίκηση παύει να έχει το αυτοδιοίκητο, και τίθεται στην επιτήρηση των δανειστών της τρόικας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραδίδεται στις επιθυμίες του Φούχτελ, δηλαδή στη παραύ ώρηση κάθε υπηρεσίας των ΟΤΑ στο ιδιωτικό κέρδος, μεταφέροντας το κόστος λειτουργίας στους δημότες με νέους φόρους και τέλη. Οι εργαζόμενοι στη τοπική αυτοδιοίκηση και στο δήμο Αθηναίων συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Δίνοντας τη μάχη για να μην απολυθούν, παλεύουν ταυτόχρονα για να μην διαλυθεί η Αυτοδιοίκηση. Βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με την κυβέρνηση, προκειμένου να ανατραπούν τα μέτρα της κοινωνικής εξαθλίωσης, παλεύοντας έτσι, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.Η Ανοιχτή Πόλη, έστω και στο παραπέντε, καλεί την Δημοτική πλειοψηφία στο Δήμο της Αθήνας, και ιδιαίτερα τα μέλη της ΔΗΜΑΡ, να αναλογιστούν την ιστορική τους διαδρομή και τους αγώνες που έχουν δώσει στο παρελθόν για τους εργαζόμενους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τους καλούμε να μην υλοποιήσουν τα μέτρα για το Παρατηρητήριο και τις διαθεσιμότητες – απολύσεις στο δήμο, και να δώσουν λύση. Τους καλούμε να λάβουν υπόψη τις δηλώσεις του Υπουργού κ. Ρουπακιώτη, ότι «αυτό που υπέγραψα δεν το έγραψα εγώ και δεν ντρέπομαι να το πω, άλλοι τα έγραψαν».Επίσηύ καλούμε για μια φορά ακόμα το δήμαρχο Αθηναίων, αν τιμά τις δηλώσεις του, ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση είναι άδικο, και ότι «ο νόμος παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος, τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, τις Διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, καθώς και πλειάδα αρχών του δικαίου», να σταματήσει να εξαπολύει μύδρους στα ΜΜΕ εις βάρος των εργαζομένων. Αντίθετα, να εγκαλέσει την κυβέρνηση για την διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και για όσα ο ίδιος υποστηύ ίζει στο ψήφισμα της παράταξης του, και να μην προχωρήσει στην αποστολή καταστάσεων και την υπογραφή διαπιστωτικών πράξεων απόλυσης.Εάν, παρά ταύτα, ο κ. Καμίνης βρίσκεται αντιμέτωπος ανάμεσα σε δυο συνειδησιακά φορτία της αδικίας των μέτρων και της εφαρμογής του νόμου που επέβαλαν οι πιστωτές μας και δεν μπορεί να τα υπερβεί υπάρχει λύση: είναι ο έντιμος δρόμος της παραίτησης.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19-11-2012Υπάρχει λύση κ. Καμίνη, είναι ο δρόμος της παραίτησης.Η Κυβέρνηση προχώρησε στην ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού πρώτα στραγγάλισε οικονομικά τους δήμους, με τη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θέτει σε εφαρμογή το Παρατηρητήριο για τους ΟΤΑ, το οποίο θα εποπτεύει τις δαπάνες και θα προσαρμόζει τους προϋπολογισμούς. Η αυτοδιοίκηση παύει να έχει το αυτοδιοίκητο, και τίθεται στην επιτήρηση των δανειστών της τρόικας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραδίδεται στις επιθυμίες του Φούχτελ, δηλαδή στη παραχώρηση κάθε υπηρεσίας των ΟΤΑ στο ιδιωτικό κέρδος, μεταφέροντας το κόστος λειτουργίας σ τους δημότες με νέους φόρους και τέλη. Οι εργαζόμενοι στη τοπική αυτοδιοίκηση και στο δήμο Αθηναίων συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Δίνοντας τη μάχη για να μην απολυθούν, παλεύουν ταυτόχρονα για να μην διαλυθεί η Αυτοδιοίκηση. Βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με την κυβέρνηση, προκειμένου να ανατραπούν τα μέτρα της κοινωνικής εξαθλίωσης, παλεύοντας έτσι, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.Η Ανοιχτή Πόλη, έστω και στο παραπέντε, καλεί την Δημοτική πλειοψηφία στο Δήμο της Αθήνας, και ιδι αίτερα τα μέλη της ΔΗΜΑΡ, να αναλογιστούν την ιστορική τους διαδρομή και τους αγώνες που έχουν δώσει στο παρελθόν για τους εργαζόμενους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τους καλούμε να μην υλοποιήσουν τα μέτρα για το Παρατηρητήριο και τις διαθεσιμότητες – απολύσεις στο δήμο, και να δώσουν λύση. Τους καλούμε να λάβουν υπόψη τις δηλώσεις του Υπουργού κ. Ρουπακιώτη, ότι «αυτό που υπέγραψα δεν το έγραψα εγώ και δεν ντρέπομαι να το πω, άλλοι τα έγραψαν».Επίσης καλούμε για μια φορά ακόμα το δήμαρχο Αθηναίων, αν τιμά τις δηλώσεις του, ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση είναι άδικο, και ότι «ο νόμος παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος, τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, τις Διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, καθώς και πλειάδα αρχών του δικαίου», να σταματήσει να εξαπολύει μύδρους στα ΜΜΕ εις βάρος των εργαζομένων. Αντίθετα, να εγκαλέσει την κυβέρνηση για την διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και για όσα ο ίδιος υποστηρίζει στο ψήφισμα της παράταξης του, και να μην προχωρήσει στην αποστολή καταστάσεων κα΍ την υπογραφή διαπιστωτικών πράξεων απόλυσης.Εάν, παρά ταύτα, ο κ. Καμίνης βρίσκεται αντιμέτωπος ανάμεσα σε δυο συνειδησιακά φορτία της αδικίας των μέτρων και της εφαρμογής του νόμου που επέβαλαν οι πιστωτές μας και δεν μπορεί να τα υπερβεί υπάρχει λύση: είναι ο έντιμος δρόμος της παραίτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;