Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η προστασία των αστικών κήπων είναι υπόθεση όλων μας



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ

"ΦΙΛΟΙ ΚΗΠΩΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ"



Ήταν καλοκαίρι του 2000 όταν η δημοτική αρχή Αγραπίδη αποφάσισε να καταστρέψει τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας – τους Κήπους της Τερψιθέας – για να κατασκευάσει γκαράζ-πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Η ενεργοποίηση των κατοίκων ήταν άμεση και είχε αποτέλεσμα την ματαίωση της απόφασης αυτής.

Ο Σύλλογος μας δημιουργήθηκε μετά από αυτή την απειλή, ως αντίδραση των ενεργών πολιτών, με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση των Κήπων Τερψιθέας και του περιβάλλοντος της πόλης μας.

Από τότε οι Κήποι σώθηκαν αλλά συντηρούνται ελάχιστα και οι κηπουροί του Δήμου εμφανίζονται συνήθως μετά από διαμαρτυρίες των περιοίκων για την εγκατάλειψή τους.

Στις 11-6-2012 με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Μιχαλολιάκου πάρθηκε απόφαση να παραχωρηθεί σε ιδιώτες ένα τμήμα των Κήπων για να κατασκευαστεί χώρος αστικών αθλημάτων και ειδικότερα του αθλήματος της σανίδας με ρόδες (skateboard).

Η απόφαση αφορά το τμήμα των Κήπων Τερψιθέας που περικλείεται από τις οδούς Β΄  Μεραρχίας, Κολοκοτρώνη, Παλαιολόγου και Ηρώων Πολυτεχνείου, εμβαδού 3.200 τ.μ. Από την έκταση αυτή την μισή περίπου θέλουν να 

 κ α τ α σ τ ρ έ ψ ο υ ν   κόβοντας  δέντρα  - πολλά από τα οποία είναι αιωνόβια - για να δημιουργήσουν πίστες και διαδρομές από γκρομπετόν για την διενέργεια του παραπάνω αθλήματος.



Η λειτουργία του συγκεκριμένου αθλήματος εντός των Κήπων ,εκτός της καταστροφής ενός σημαντικού μέρους τους, θα προκαλέσει θόρυβο και ενόχληση στους κατοίκους της Τερψιθέας, λόγω της πυκνής δόμησης της περιοχής.

Η απόφαση της καταστροφής του πρασίνου αιτιολογείται ως …… αξιοποίηση χώρου προς όφελος των πολιτών.

Όμως ο Δήμος οφείλει με τα δημοτικά τέλη που εισπράττει , να αξιοποιήσει το  ε λ ά χ ι σ τ ο   π ρ ά σ ι ν ο   που απέμεινε στην πόλη μας, με την τοποθέτηση φύλακα και κηπουρού, για την φροντίδα και την συντήρηση των Κήπων , ώστε να σταματήσει η   α π α ξ ί ω σ ή   τους.



Παλαιότερα οι Κήποι Τερψιθέας ήταν  ε σ τ ί α   πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και χώρος περιπάτου.

Τώρα  εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι η απόφαση καταστροφής των Κήπων πάρθηκε από το Δήμο χωρίς να ερωτηθούν οι μόνιμοι κάτοικοι της Τερψιθέας,  παρ΄ ότι ο Πειραιάς κατατάσσεται στις πόλεις σε όλο τον κόσμο, με το  λ ι γ ό τ ε ρ ο    π ο σ ο σ τ ό   π ρ α σ ί ν ο υ   ανά  κάτοικο.



Π Ρ Α Σ Ι Ν Ο   ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΧΙ ΜΠΕΤΟΝ.

Ο Χ Ι   ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΗΠΩΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ

Ν Α Ι   ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΗΠΩΝ





                                                             Πειραιάς 20-6-2012

2 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα παρέμβαση. Συμπλέουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άκου εκεί, θέλουν και πράσινο στον Πειραιά... Τσίμέντο... (πώς το έλεγε; ατμομηχανή;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;