Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ξεπουλάνε ΔΕΗ και Λιγνίτη Χριστουγεννιάτικα.

18/12/2011 Δημοσίευση στο ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Διαμοιράζουν τα ιμάτια της ΔΕΗ!
Του ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ
Τι κρύβει το «πραξικόπημα» Παπακωνσταντίνου με τις εκκαθαρίσεις των «ενοχλητικών» στο ΔΣ της επιχείρησης


Με τρόπο που γελοιοποιεί κάθε κανόνα εταιρικής διακυβέρνησης σε μια από τις κορυφαίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Ζερβός «εκπαραθύρωσαν» σε ένα πρωινό πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, που ορίζει το Ελληνικό Δημόσιο. Την ίδια ώρα, οργιάζουν οι φήμες περί επικείμενου διαμελισμού της ΔΕΗ, με πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, αλλά και για σχέδια της γαλλικής EDF να αποκτήσει αυτές τις τέσσερις μονάδες σε τιμή ευκαιρίας, για να στήσει μια «δεύτερη ΔΕΗ».

Τα σχέδια για τη ΔΕΗ τίθενται σε εφαρμογή σε μια περίοδο όπου έχουν δημιουργηθεί, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης τρικομματικής συνεργασίας, έντονες προσδοκίες στους επιχειρηματικούς κύκλους ότι στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου μπορούν να κλείσουν, χωρίς αντιδράσεις, πολλές και μεγάλες δουλειές, όπως λέγεται χαρακτηριστικά στην αγορά. Όπως έχει επισημάνει το «Π» σε πρόσφατο δημοσίευμα, από την κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν ήδη δρομολογηθεί μεγάλες συμφωνίες με τη Siemens (εξώδικος συμβιβασμός για τις ζημιές του Δημοσίου από το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων»), αλλά και για τη γρήγορη απεμπλοκή των έργων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τους εργολάβους.

Το κλίμα για την απομάκρυνση των πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου, που αρκετές φορές στο παρελθόν είχαν ενοχλήσει με τη στάση τους τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, είχε καλλιεργήσει ο ίδιος ο κ. Ζερβός κατ' επανάληψη στο παρελθόν. Εσχάτως μάλιστα έκαναν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα, που παρουσίαζαν τα πέντε μέλη περίπου σαν... πέμπτη φάλαγγα υπονομευτών του έργου της διοίκησης.

Οι πέντε, για παράδειγμα, είχαν αρνηθεί να εγκρίνουν τη μηνυτήρια αναφορά Ζερβού κατά της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την κατάληψη στο κτίριο της Μεσογείων, καθώς στο κείμενο διατυπώνονταν ακόμη και ακραίες κατηγορίες, με βάση το άρθρο 183 του Π.Κ. περί σύστασης συμμορίας. Στο πιο μακρινό παρελθόν, γνωστή είναι η αντιπαράθεση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, Απ. Μπαράτση, πρώην προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, με τον κ. Ζερβό, όταν είχε μπλοκαριστεί η προσπάθεια να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο η εξαγορά από (αριστερό του '89) αιολικών πάρκων, με τίμημα που είχε χαρακτηρισθεί ως αδικαιολόγητα υψηλό (75 εκατ. ευρώ!) καθώς, όπως είχε ειπωθεί, δεν άξιζαν πάνω από 10 εκατ.
Στα όρια της νομιμότητας...



Την περασμένη Τρίτη, το δίδυμο Ζερβού-Παπακωνσταντίνου προχώρησε στην τελική... εκκαθάριση στο ΔΣ. Τα μέλη του προσήλθαν για προγραμματισμένη συνεδρίαση, για να ενημερωθούν από γραμματέα ότι μόλις είχαν... καρατομηθεί, σε αυτόκλητη γενική συνέλευση των μετόχων, όπου συμμετείχε μόνο ο εκπρόσωπος του Δημοσίου. Η αυτόκλητη συνέλευση είχε συγκληθεί χωρίς απόφαση του ΔΣ και χωρίς διατυπώσεις δημοσιότητας, με πρωτοβουλία Ζερβού και Γ. Παπακωνσταντίνου και με την ανοχή του υπουργού Οικονομικών, που εκπροσωπεί το Δημόσιο στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ.


Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται έως και πραξικοπηματική και είναι πάντως αμφίβολης νομιμότητας. Όπως σχολιάζουν νομικοί, στο καταστατικό της ΔΕΗ (Προεδρικό Διάταγμα 333/2000) δεν υπάρχει διάταξη που να προβλέπει τη σύγκληση αυτόκλητης ΓΣ με τη συμμετοχή μόνο του Δημοσίου ως πλειοψηφούντος μετόχου, για την εκλογή μελών του ΔΣ, ασχέτως αν αυτό συνηθίζεται, όπως ισχυρίζεται η ΔΕΗ.



Ούτε έχει διάταξη που να αναφέρει ότι μπορεί να συγκληθεί τέτοια συνέλευση κατ' απόκλιση της ρητής διάταξης του άρθρου 26 παρ. 3 κ.ν. 2190/1920, κατά το οποίο η σύγκληση ΓΣ χωρίς πρόσκληση επιτρέπεται μόνο εφόσον παρίστανται μέτοχοι που εκπροσωπούν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και χωρίς κανένας να αντιλέγει στη σύγκλησή της και στη λήψη αποφάσεων. Το άρθρο 20 του Καταστατικού, άλλωστε, προβλέπει τη σύγκληση ειδικής ΓΣ για εκλογή μελών από τους μετόχους μειοψηφίας, στην οποία αποκλείεται η παράσταση του ελληνικού Δημοσίου-μετόχου. Πλην όμως και γι' αυτήν τη συνέλευση απαιτείται πρόσκληση από το Δ.Σ., με τις ίδιες διατυπώσεις δημοσιότητας που προβλέπει το άρθρο 26 κ.ν. 2190/1920.
Βιάζονται να πουλήσουν;

Οι άκρως βεβιασμένες κινήσεις για την «εκπαραθύρωση» των πέντε μελών του ΔΣ ερμηνεύονται από πολλούς ως προσπάθεια να καμφθεί γρήγορα κάθε αντίρρηση στην εφαρμογή του σχεδίου για τη ΔΕΗ, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Γ. Παπακωνσταντίνου και «τρόικας». Όπως σχολίασε καυστικά, σε ανοικτή επιστολή του, ο κ. Γ. Τσαρούχας, ένα από τα μέλη που «εκπαραθυρώθηκαν»: «Το μεγαλύτερο “ευχαριστώ” το οφείλω στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, που δεν με τίμησε με την εμπιστοσύνη της να εκπροσωπώ τον κύριο μέτοχο. Ορθά αξιολόγησε και έκρινε ότι δεν είμαι ο «κατάλληλος» άνθρωπος για την υλοποίηση των επερχόμενων επιλογών της. Επιλογών που θα καταστήσουν τη ΔΕΗ προτεκτοράτο των ιδιωτικών συμφερόντων και των δανειστών μας».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει προαναγγείλει από τον Σεπτέμβριο ότι, για να ικανοποιηθεί η απαίτηση της Κομισιόν για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στον ανταγωνισμό, θα πουληθούν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε ιδιώτες.


Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να αποσχισθούν, εντασσόμενες σε ξεχωριστή θυγατρική της ΔΕΗ για να πουληθούν «πακέτο», τέσσερις λιγνιτικές μονάδες: δύο στο Αμύνταιο, μία στη Μεγαλόπολη και άλλη μία στη Μελίτη Φλώρινας. Έντονες φήμες αναφέρουν ότι βασικός διεκδικητής των τεσσάρων μονάδων θα είναι η γαλλική EDF, που με αυτήν την «προίκα» μπορεί να δημιουργήσει πολύ γρήγορα μια «μικρή ΔΕΗ».

Το θέμα της πώλησης λιγνιτικών σταθμών έχει συζητηθεί τους τελευταίους μήνες και στους κόλπους της διοίκησης της ΔΕΗ, καθώς αυτή θα πρέπει να αναλάβει να προωθήσει αυτήν τη διαδικασία «διαμελισμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του ΔΣ που απομακρύνθηκαν δεν σκόπευαν να προβάλουν βέτο σε αυτές τις αποφάσεις, στο βαθμό που θα αποτελούσαν το περιεχόμενο συμφωνίας της κυβέρνησης με την Κομισιόν.


Όμως, είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο, αν προχωρήσουν στις σημερινές συνθήκες οι διαδικασίες πώλησης μονάδων, να καταλήξουν σε πολύ χαμηλό τίμημα για τη ΔΕΗ, αδικαιολόγητο για την πραγματική αξία των τεσσάρων μονάδων με βάση την παραγωγική τους δυναμικότητα.
Ενστάσεις τέτοιου είδους, όμως, φαίνεται ότι δεν συνάδουν με την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει γρήγορα, εντός των χρονικών ορίων της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, στην εκποίηση των τεσσάρων μονάδων. Και που κατέστησαν επιβεβλημένη την «εκπαραθύρωση» όσων διαφωνούντων θα μπορούσαν να προκαλέσουν «βραχυκυκλώματα» στα σχέδια για μεγάλες δουλειές...

10 σχόλια:

  1. Αδελφέ, δεν είναι κάποιο γενικό κι αόριστο σχέδιο-συνωμοσιολογία. Είναι ένα οργανωμένο κι ανακοινωμένο από καιρό πολιτικό σχέδιο/κυβερνητική επιλογή του ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραχώρηση σε ιδιώτη του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

    Οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μονάδες που τελικώς έχουν επιλεγεί είναι οι δύο στο Αμύνταιο (300 +300MW), μία από τις μονάδες του συγκροτήματος της Μεγαλόπολης (300MW) καθώς και η μονάδα Μελίτη Φλώρινας (330MW). Η συνολική ισχύς των υπό πώληση μονάδων είναι 1230MW, όταν συνολικά οι λιγνιτικές της ΔΕΗ φτάνουν τα 5288MW. Αυτό σημαίνει ότι σε διαδικασία πώλησης μπαίνει περίπου το 23% των λιγνιτικών. Για το υπόλοιπο ποσοστό της αγοράς λιγνίτη που πρέπει να «φύγει» από τη ΔΕΗ, η συμφωνία περιλαμβάνει ανταλλαγές ενέργειας swaps καθώς και την εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης. Σε περίπτωση αποτυχίας των ανταλλαγών τότε θα προστεθούν στις υπό πώληση μονάδες και δύο από το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.

    Το πακέτο αυτό των πωλήσεων θα ενταχθεί πιθανότατα στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης είτε την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ (από το 51% το ποσοστό του δημοσίου θα πάει στο 34%) ή πώληση ποσοστού των θυγατρικών στη διανομή και μεταφορά.

    Τις επόμενες ημέρες η Κομισιόν αναμένεται να κάνει έρευνα αγοράς προκειμένου να διερευνήσει τις διαθέσεις της αγοράς απέναντι στις πωλήσεις και να διαπιστώσει εάν υπάρχει ενδιαφέρον. Στη συνέχεια το επόμενο βήμα θα είναι να προσληφθεί ανεξάρτητος εκτιμητής και θα ακολουθηθούν οι κανονικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται στις αποκρατικοποιήσεις. Στόχος είναι η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στο 2012 και ει δυνατόν να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλείσιμο και ιδιωτικοποίηση μονάδων
    Ο «Ρ» συζήτησε με τον Αντώνη Τσάκωνα, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σχετικά με πτυχές που θα έχει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ και η «απελευθέρωση» ενέργειας στην περιοχή.


    Τεράστιες εκτάσεις και υποδομές θα παραδοθούν σε ιδιώτες, ενώ ήδη σε πολλές περιπτώσεις ρημάζουν (φωτ. από το Ορυχείο Κύριου Πεδίου στην Πτολεμαΐδα)
    Οπως σημειώνει, «αυτή τη στιγμή η κατασκευή του νέου Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) "Πτολεμαΐδα 5" έχει δοθεί στην κατασκευάστρια εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ και το κόστος κατασκευής της υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ. Διαπραγματεύονται αν το κόστος κατασκευής θα το αναλάβει απευθείας η ΔΕΗ ή οι ιδιώτες που θα εκμεταλλεύονται τη νέα μονάδα. Σήμερα ο παλιός ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (μονάδες 1, 2, 3, 4) έχει εγκατεστημένη ισχύ 150 - 300 ΜW σε κάθε μονάδα και εκεί απασχολούνται γύρω στους 600 εργαζόμενους (418 μόνιμοι, 45 με 8μηνες συμβάσεις, 15 με 2μηνες και 122 στους εργολάβους). Ο καινούργιος ΑΗΣ "Πτολεμαΐδα 5" θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 550 - 600 MW και θα απασχοληθούν 200 εργαζόμενοι περίπου. Οι 4 παλιές μονάδες σταδιακά θα κλείσουν γιατί είναι παλιές, δε συμφέρει η λειτουργία τους. Είναι ενδεικτικό ότι η αποδοτικότητα του παλιού ΑΗΣ στην παραγωγή των λιγνιτών φτάνει στο 35% της θερμογόνου δύναμής τους και η καινούργια μονάδα θα έχει απόδοση 48%. Δηλαδή θα καίει περίπου 1/3 λιγότερο λιγνίτη - ίδιας ποιότητας - για να βγάλει την ίδια παραγωγή».
    Ωστόσο η σύγχρονη τεχνολογία, ο εκσυγχρονισμός των μονάδων, δεν θα αξιοποιηθεί προς όφελος των εργαζομένων και των καταναλωτών. «Η τιμή της KWh θα αυξηθεί, η παραγωγικότητα και η εντατικοποίηση της εργασίας θα αυξηθούν, οι μισθοί μειώνονται και όλη αυτή την υπεραξία θα την καρπώνεται η επιχείρηση. Οι 200 εργαζόμενοι θα βγάζουν την ίδια παραγωγή που έβγαζαν οι 600 και μάλιστα με λιγότερους εργαζόμενους και στους λιγνίτες γιατί θα καίει λιγότερο λιγνίτη».
    Η ανεργία και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας θα αυξηθούν, καθώς σχεδιάζεται - λόγω παλαιότητας και ασύμφορης παραγωγής, και λόγω των ορίων των ρύπων - μέχρι το 2020 να κλείσουν οι 14 από τις 16 εγκατεστημένες μονάδες που είναι μέχρι σήμερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας: Οι 4 μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, οι 4 μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, οι 2 μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, οι 4 από τις 5 μονάδες του Αγίου Δημητρίου. Θα απομείνουν: Η μία μονάδα στον Αγιο Δημήτριο και η μία στη Μελίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής
    «Στο μεταξύ», συνεχίζει ο Αντ. Τσάκωνας «θα απελευθερωθεί άμεσα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της λιγνιτικής παραγωγής, που έχει το μονοπώλιο ΔΕΗ ΑΕ και δεν μπορούν να την ανταγωνίζονται οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς το κόστος της λιγνιτικής KWh είναι πολύ χαμηλό. Αν η λιγνιτική KWh στοιχίζει 7 λεπτά, το φυσικό αέριο στοιχίζει 14 - 15 λεπτά, η ηλιακή 50 - 55 λεπτά και η αιολική γύρω στα 25 - 30 λεπτά η KWh. Με βάση αυτόν το σχεδιασμό και με το ότι πρέπει να παραδοθεί άμεσα το 40% των λιγνιτικών κοιτασμάτων, σχεδιάζεται η πώληση των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, του ΑΗΣ Μελίτης και του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Στο Αμύνταιο επειδή θα έχουν έτοιμα μηχανουργεία, νερά, διοικητικές εγκαταστάσεις, όλες τις υποδομές, θα μπορέσουν να χτίσουν εκεί εύκολα μια καινούργια μονάδα με πολύ λίγο κόστος. Οπως επίσης στη Μελίτη είναι έτοιμες οι υποδομές. Οποιος επενδύσει εκεί θα έχει τεράστιο όφελος»...

    Ο ενεργειακός σχεδιασμός γίνεται με βασικό στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επενδυτών και όχι σύμφωνα με τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Ετσι, το φυσικό αέριο αναγορεύεται σε στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, παρότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και μεγαλώνει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Οι ιδιώτες επενδυτές προωθούν, με τη στήριξη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ένα εισαγόμενο καύσιμο, αντί για την αξιοποίηση εγχώριων πηγών (λιγνίτης, νερό κλπ). Αυτό σημαίνει καταστροφή των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, σπατάλη πόρων και μάλιστα σε μια περίοδο που τσακίζονται τα λαϊκά δικαιώματα στο όνομα των ελλειμμάτων και του χρέους.

    Σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτες και φυσικό αέριο έχει ως εξής: Από λιγνίτες παράγονται 27.507 GWh (53,7% της παραγωγής), από φυσικό αέριο της ΔΕΗ παράγονται 6.641 GWh (12,97%) και από φυσικό αέριο από τρίτους το 16,12% της παραγωγής. Το 2020 η παραγωγή από λιγνίτη προβλέπεται να πέσει στις 13.880 GWh και να αυξηθεί η παραγωγή από φυσικό αέριο. Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προβλέπεται εκτίναξη παραγωγής από 4.401 GWh (8,59%) σε 19.422 GWh (30,22%), των οποίων το συντριπτικό μέρος θα ανήκει σε ιδιώτες και θα στοιχίζει πανάκριβα η KWh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το λαό, συσπειρωμένο στο ταξικό κίνημα, να αγωνιστεί, άμεσα να διεκδικήσει και να επιβάλει:

    «Τη στήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, που σημαίνει κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, με βασικό και ασφαλές καύσιμο τον λιγνίτη. Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαίο και απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα και αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, η κατασκευή των μονάδων ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V, ΜΕΛΙΤΗ II και να εκσυγχρονιστεί η μονάδα V του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Να γίνουν νέες σύγχρονες μονάδες στον ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ και στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ. Να προγραμματιστεί παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 3.500 - 4.000 MW από τους λιγνίτες της περιοχής, τουλάχιστον μέχρι το 2050. Οι λιγνίτες που υπάρχουν υπερεπαρκούν για έναν τέτοιο σχεδιασμό, αν δεν ξεπουληθούν σε ιδιώτες.

    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην περιοχή, για να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (δουλεμπόριο, εργολαβίες, συμβασιούχοι κ.λπ.). Να μη χαθεί η τεχνογνωσία από τη ΔΕΗ, να σταματήσει η υπερεντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων και οι εξοντωτικές υπερωρίες.

    Αμεση μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Αναργύρων, Ακρινής. Να λυθούν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις μετεγκαταστάσεις Κομάνου και Κλείτους.

    Πλήρη αποκατάσταση και προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος από κρατικό φορέα, με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, την αξιοποίηση και εκμετάλλευση σε όφελος του λαού και της περιοχής.

    Μόνο με αυτό το σχεδιασμό μπορούν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και η ανάπτυξη της περιοχής, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

    Αυτές οι πολιτικές απαιτούν την ανατροπή των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του μνημονίου, την ανυπακοή στις εντολές της ΕΕ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη!

    η άποψή μου είναι ότι μόνοι μας βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα ματια μας, τώρα έπρεπε αυτά να τα περιμένουμε...

    και δεν είδαμε τίποτα ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δείμο η πολιτική της φτηνής κιλοβατώρας και κάθε χωριό και κολώνα της ΔΕΗ ήταν το 50 και ήταν το κατόρθωμα της μικρής άρχουσας τότε αστικής τάξης. Χρόνια δεν φροντίσαμε τα του ενεργειακού μας οίκου και τώρα χωρίς πρόγραμμα ή για να ακριβολογώ μόνο για τις μίζες μεσαζόντων του καταστροφικού καπιταλισμού θέλουμε να αγιάσουμε και να αποδεχθούμε την καταστροφή. ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ.
    XRONIARA ΜΕΡΑ ΤΙ ΜΕ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΛΕΩ
    ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ
    Φιλιά και ευχές Ρία μου ότι επιθυμείς σε αυτό το δυσκολο χρόνο που έρχεται. Εχετε πολλούς από τον εμφύλιο στη Λιβύη;;
    Δεν θα γίνει η απατεωνιά αυτονόητο σε αυτό τον τόπο όσο ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε διαφωνώ καθόλου. Απλά μην παραβλέπεις ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ το είχε στην προεκλογική του ατζέντα μαζί μα άλλες αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις σε ΟΤΑ, νοσοκομεία, παιδεία κλπ. Το αν κάποιοι τους ψήφισαν χωρίς να ξέρουν τι πρεσβεύουν, είναι άλλο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)
    2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
    3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
    4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»
    Το Νο. 2 (παράγραφ.) ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ, εναπωμένη το Νο. 4 για να γίνει ΕΦΑΡΜΟΓΗ του Νο. 3 !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εδώ παίζονται όλα!!
    ...στην Δεη και τα Νερά.

    Από κει και πέρα δεν υπάρχει τίποτα άλλο...παρά μόνο λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;