Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Οι Βρυξέλλες αποφασίζουν, αυτός Ουάσιγκτον πάει! Ολα στη καμπούρα μας!

 

Κουρεμένη διαπραγμάτευση


Εκείνο το βράδυ του Απριλίου 2010, στις Βρυξέλλες, στο τρίτο υπόγειο του κτηρίου της συνόδου κορυφής, οι Ελληνες δημοσιογράφοι μελετούσαν το αγγλικό κείμενο της ανακοίνωσης για τη σύσταση της τρόικας που θα αναλάμβανε το ελληνικό πρόβλημα.
Τη σχετική απόφαση είχαν λάβει η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί και στη συνέχεια είχαν καλέσει τον κ. Παπανδρέου για να την ανακοινώσουν. Στην τηλεφωνική επικοινωνία, για τις σχετικές επεξηγήσεις, της υπογράφουσας με τον κορυφαίο, τότε, υπουργό και απόλυτο χειριστή του θέματος, η αφοπλιστική απάντηση ήταν: «Δεν έχω προλάβει, ακόμα, να διαβάσω το κείμενο».
ΗΤΑΝ η πρώτη σοβαρή αποχρώσα ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τις υποθέσεις της, αλλά αναμένει τις αποφάσεις «των μεγάλων» για την τύχη της.


ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, τον Μάιο του 2010, ήρθε το κείμενο της δανειακής Σύμβασης-Μνημόνιο, με το οποίο η χώρα έχει συνομολογήσει δεσμούς θανάτου. Κανένα κυβερνητικό ή κομματικό στέλεχος δεν μπορεί στα σοβαρά να ισχυριστεί ότι διαπραγματεύτηκε «τον μερικό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας», χωρίς τον κίνδυνο να υποστεί συνέπειες.
ΕΠΕΙΤΑ, τον Ιούνιο του 2011, ήρθε «το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» και «οι εφαρμοστικοί νόμοι» του. Στις εκατοντάδες σελίδες των κειμένων αυτών αναφέρονται απολύτως δεσμευτικώς και με κάθε λεπτομέρεια όλες οι αλλαγές, φορολογικές και διαρθρωτικές, που υφίστανται και θα εξακολουθήσουν να υφίστανται οι Ελληνες πολίτες. Η ελληνική κυβέρνηση απλώς τις αποδέχτηκε -και ίσως παιδεύτηκε στην ακριβή μετάφραση των όρων (π.χ. labor reserve paid at 60 percent of their wage up to 12 months, έγινε η εφεδρεία με το 60% του μισθού για ένα χρόνο), αλλά δεν τις διαπραγματεύτηκε.


ΚΑΙ αυτό γιατί στη συνέχεια μπερδεύτηκε στην υλοποίησή τους και έτσι άρχισε να «διαπραγματεύεται» το χρόνο εφαρμογής των μέτρων αυτών. Με αποτέλεσμα να εξαγριωθούν οι εταίροι-δανειστές και η «σίγουρη» 6η δόση του δανείου από τον Σεπτέμβριο να δει φως, ίσως, στις αρχές Νοεμβρίου και αφού η ευρωζώνη αποδεχτεί τη γνωμοδότηση της τρόικας και αφού η κυβέρνηση έχει ψηφίσει στη Βουλή όλα τα σχετικά νομοσχέδια, που ήδη συναντούν αντιστάσεις μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο.
ΟΜΩΣ μόλις χθες στο υπουργικό συμβούλιο έγινε προσπάθεια να πειστούν οι παρευρισκόμενοι υπουργοί ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» την τύχη του «κουρέματος» του χρέους της. Τη στιγμή ακριβώς που είναι γνωστό πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η συζήτηση αυτή έχει περιοριστεί -και πάλι- ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, οι οποίοι θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους στις 23 Οκτωβρίου, στη σύνοδο κορυφής.
ΟΛΩΣ περιέργως -και πάλι- το κρίσιμο αυτό διάστημα, μέχρι να μας ανακοινωθούν οι εξελίξεις, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει και πάλι στην Ουάσιγκτον για «συζητήσεις» με το ΔΝΤ και την αμερικανική κυβέρνηση. Επί ματαίω;

ΔΗΜΟΣΙΕΎΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 13-10-2011

2 σχόλια:

  1. To "αντιδωρο" της μη διαπραγμάτευσης από πλευράς δοσιλογικής κυβέρνησης Παπανδρέου -Βενιζέλου- Παπακωνσταντίνου είναι η νομή της εδώ εξουσίας, η σπάταλη με στοιχεία χρήση του κρατικού κορβανά, οι διευκολύνσεις σε πιθανές δουλίτσες με "επενδυτές" και η υπεράσπιση του απέραντου φοροαπαλλακτικού μηχανισμού των ημε΄τέρων όπως απεδείχθη και από την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή με μπαράζ επερωτήσεων. Τους ξέρουν τους φοροφυγάδες και τους περιθάλπουν. Τόσο επικοινωνιακά προβλέψιμοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας οδηγός βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητό του, σε ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα σε αυτοκινητόδρομο για Αθήνα. Δεν κινείται τίποτα. Ξαφνικά, ένας άνδρας του χτυπάει το τζάμι. Ο οδηγός κατεβάζει το παράθυρο:

    - Τι συμβαίνει;
    - Τρομοκράτες απήγαγαν τον Πρωθυπουργό Παπανδρέου και ζητούν 10 εκατομμύρια ευρώ για λύτρα, αλλιώς θα τον λούσουν με βενζίνη και θα τον κάψουν ζωντανό. Πηγαίνουμε από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο και μαζεύουμε από τους οδηγούς ό,τι μπορεί να δώσει ο... καθένας. Ο οδηγός ρωτάει:
    Τι δίνει περίπου ο κάθε οδηγός;
    - Γύρω στο ένα λίτρο!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;