Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Μιά δακτυλική τη μέρα.....





ΜΙΑ ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΤΗ ΜΕΡΑ.........


Ο 80χρόνος ασθενής τον κοιτούσε με μάτια τρομαγμένα. Δεν μίλησε αλλά η σιωπή του εξέπεμπε μία ταραχή. Μία αγωνία. Ένα μεγάλο ερωτηματικό. Έχω 11 ημέρες μέσα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, μου παίρνουν αίμα και με πάνε κάθε δύο και πέντε στο ακτινολογικό.
--Τι έχω γιατρέ μου; Είναι τόσο άσχημα η υγεία μου; Για τι δεν μου λένε τίποτα παρά με κοιτάζουν με μάτια ερευνητικά; Για τι τα στόματα τους είναι ερμητικά κλειστά; Πόσο χάλια είναι τα πράγματα; Θα ζήσω; Θα υγιάνω και με ποια ποιότητα ζωής θα χαρώ τις τελευταίες ημέρες μου;Ο χειρουργός τον κοίταξε στα μάτια ανοικτά και του απάντησε με όλη την ειλικρίνεια που διέθετε εκείνη την στιγμή.
------Δεν ξέρω παππούλη μου αλλά θα προσπαθήσω να σου προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ. Μετά γύρισε την ματιά του στον συνάδελφο παθολόγο που τον είχε καλέσει να κάνει χειρουργική εκτίμηση των...αιμορροΐδων. Για τι κύριε συνάδελφε δεν εξέτασες σωστά τον ασθενή σου; Ο ειδικευόμενος ,ενός έτους, στην παθολογική κλινική τον κοίταξε και αυτός με απορία. Που δεν ήταν σωστός; .Για μία αναιμία άγνωστης αιτιολογίας είχε κάνει πολλάκις έλεγχο της μορφολογίας ερυθρών κυττάρων, δύο αξονικές τομογραφίας άνω και κάτω κοιλίας και θώρακος. Μία μαγνητική τομογραφία κοιλίας και φυσικά μία ακτινογραφία θώρακος. Είχε κατεβάσει από το διαδίκτυο δέκα άρθρα για αναιμία και είχε διαβάσει όλο το κεφάλαιο της ηπατικής ανεπάρκειας από το χοντρό σύγγραμμα παθολογίας του καθηγητού .
Πώς τολμάει κάποιος να αμφισβητήσει την επιστημονική του κατάρτιση; Και αν ο παππούς έχει αιμορροΐδες τι φταιει αυτός;Ο παλιός και έμπειρος γενικός χειρουργός αναγκάστηκε να ξεσκεπάσει τον ασθενή και να του δείξει τον μεγάλο όγκο πρωκτού που προεξείχε. Επώδυνο και έντονα αιμορραγικό δεν άφηνε πολλά περιθώρια θεραπευτικών μεθόδων και εναλλακτικών λύσεων. Ήταν από τους όγκους που έπρεπε να είχε χειρουργηθεί πολλούς μήνες νωρίτερα. Σαφώς δεν μπορούσε να διαπιστωθεί σε καμία αξονική τομογραφία αλλά ήταν εύκολα αντιληπτό
στην δακτυλική εξέταση. Και με την πρώτη ματιά .Στην περιοχή του πρωκτού. Πώς μπορείς να ισχυρισθείς ότι ξέρεις τον ασθενή σου αν δεν του κάνεις τα αυτονόητα; Πόσο υποτιμητικό είναι να βάλεις ένα γάντι και να δεις τι ακριβώς γίνεται και από που χάνει αίμα ο ασθενής σου;Τις ημέρες μας πολλοί γιατροί ακολουθούν αυτή την οδό. Εγκλωβίζονται στην ειδικότητά τους και απομακρύνονται από τις γνώσεις της γενικής ιατρικής. Από την παθοφυσιολογία και την σημειολογία. Κάνουν το ίδιο σφάλμα που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν ταυτίζουν την τηλεόραση με την πραγματική ζωή. Το σινεμά με την πραγματικότητα. Οι γιατροί καθηλώνονται στις καρέκλες και στους υπολογιστές και ξεχνάνε ότι οι μεγάλοι ιατροί, αυτοί που γράψανε ιστορία λειτουργούσαν με τα αυτιά, και τα χέρια ,με το μυαλό και την λογική τους .Ο Ιπποκράτης, ο Ibn Sina, ( Aviccena,) o Vessalius, o Ambroise Pare σώζανε ζωές μιλώντας και αγγίζοντας τους ασθενείς τους !Αφήνονται στον απόλυτο και στην αδιαμφισβήτητη λογική των βιβλίων και ξεχνάνε την κλινική εκτίμηση του ασθενούς. Δεν συζητάνε και δεν εξετάζουν .Δεν ξεσκεπάζουν τον ασθενή και περιορίζουν την επίσκεψη σε μία λογοτεχνική και επιστημονική περιπλάνηση υποτιμώντας τα στοιχεία που τους προσφέρει η σημειολογία και η κλινική εξέταση. Διαβάζουν προσεκτικά τους εργαστηριακούς ελέγχους, τις ακτινολογικές εξετάσεις και δεν κάνουν ακρόαση του θώρακος και της κοιλιάς. Δεν ψηλαφούν και δεν αγγίζουν το σώμα του ασθενούς επειδή δεν είναι χειρουργοί. Τα αποτελέσματα είναι τις περισσότερες φορές τραγικά. Τα εργαστηριακά μπορούν να βγουν τέλεια αλλά ο ασθενής να έχει κακή έκβαση και να αποδημήσει . Η λαϊκή η έκφραση λεει η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε Ο σωστός γιατρός είναι αυτός που σώζει και προσφέρει ποιότητα ζωής στον ασθενή του και όχι αυτός που κλειδώνεται στο γραφείο του και αγναντεύει τον υπολογιστή του!

27-11-2009 ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

9 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο κέιμενο. Δυστυχώς δεν είναι λίογι -κι όχι μόνο γιατροί- που χάνονται στην ειδικότητά τους κι απέχουν τόσο πολύ είτε από τον Άνθρωπο είτε από το σύνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο αληθινό είναι το κείμενό σου. Οι γιατροί πλέον δεν ασχολούνται με τον "άλλον" (τον ασθενή) μα με τον δικό τους εαυτό και τη λογιοσύνη τους. Κι αν τολμήσεις να αμφισβητήσεις την αυθεντία τους σε παίρνει και σε σηκώνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μερικές φορές είναι τόσο κλεισμένοι στον εαυτό τους οι γιατροί και οι νοσοκόμοι, που θεωρούν ότι κάτι που είπαν ή έκαναν μια φορά την εβδομάδα, πρέπει να το έχουν ακούσει αφενός όλοι ανεξαιρέτως οι ασθενέις ώστε να μην κουραστούν να το επαναλάβουν, και επίσης να μη συμβεί παρά μόνο μια φορά.
    η αντίφαση της αδιαφορίας ή της οκνηρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Δείμο
    είναι η πλειοψηφία πιά παλληκάρι μου, το σύστημα σε κάνει ή να δουλεύεις σαν μουλάρι με αυξημένη πιθανότητα σφάλματος ή σαν γάιδαρος να λουφάρεις είς βάρος συναδέλφων και κόσμου χωρίς ποτέ κανείς να σε αξιολογεί...
    @ Δυοσμαράκι
    Το κείμενο είναι της υπέροχης συναδέλφου διευθύντριας του ΕΣΥ στο ΚΑΤ της Ευγενίας, της έχω και λείμα στα tags του ιστολόγιου με το όνομά της, και ομολογώ έχω και καμμιά 10αριά ακόμη υπέροχα κείμενά της σε εκκρεμότητα.... Ενίοτε βγάζει κείμενά της η Ελευθεροτυπία και η Αυγή.
    Υπάρχουν δυό λογιών αμφισβητήσεις...αυθεντίας μια επιθετική από το γιατρό που κρύβει συνήθως ανειλικρινή σχέση και η αμυντική όταν βλέπει ότι δεν θα εκτελεστούν επακριβως οι συμβουλές του και δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης, οπότε κλείνεται αμυνόμενος για να υπερασπίσει τη ζωή του ασθενή του.
    @Ελένη
    σε διαβεβαιώ ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ας φαίνονται ίδιες. Αρα αν δείτε γιατρό με μαγνητοφωνημένες απαντήσεις ή κουρασμένος ή βαριέται, και τα δύο χείριστα. Είναι γεγονός ότι ο ασθενής εύκολα κρίνει ενω δεν έχει τα προσόντα το γιατρό του και πανικοβάλλεται στα γρανάζια της ασυνενοησίας. Εχω είσπράξει προσωπικά άπειρες συγνώμες από ανθρώπους που λίγο πριν μου ανέβαζαν την πίεση με τη μεμψίμοιρη καχύποπτη συμπεριφορά τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ως τώραέχω δουλέψει σε δύο νομαρχιακά νοσοκομεία της περιφέρειας, β/βάθμεια στα χαρτιά που φυσικά καλούνται να καλύψουν και τις 3 βαθμίδες. Με μικρές αποκλίσεις αυτό που έχω νιώσει είναι πως κινούμαι ανάμεσα σε κουρασμένους γιατρούς νοσηλευτές τραυματιοφορείς και λοιπούς υπαλλήλους. Και όσοι είναι βαριεστημένοι πρόκειται βασικά για υπαλλήλους με 20-25 χρόνια στην πλάτη τους ο οποίοι έχουν πλέον φτάσει στο σημείο να απαξιώνουν τον εαυτό τους έχοντας φάει με το κουτάλι το ΕΣΥ προδομένοι από τις υποσχέσεις οτι τα πράγματα θε βελτιωθούν. Είναι ίσως η κατάσταση στην οποία θα βρεθούμε όλοι μας αργά ή γρήγορα αφού δεν είναι καθόλου μυστικό πως το ΕΣΥ μας τελείωσε.
    Το κύριο χαρακτηριστικό όμως είναι η κούραση. Ψάχνω να βρω έστω μια μικρή σπίθα σε κάποιον από τους επιμελητές μου...τοπίο στην ομίχλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oι 10 λόγοι που άλλαξαν την ζωή μου

    Θέλω μέσα
    από τα βάθη της ψυχής μου να
    ευχαριστήσω τα δύο μεγάλα
    κόμματα της χώρας μου, τη Νέα
    Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ..!
    Χωρίς ΝΔ & ΠΑΣΟΚ οι ελπίδες μου
    να πάω διακοπές θα ήταν όνειρο
    ανεκπλήρωτο.
    Ξέρω, ξέρω πολλοί από εσάς θα
    βρίζετε τώρα και θα λέτε "το
    κομματόσκυλο", "ο γλείφτης", "ο
    διορισμένος"..

    Επειδή μάλλον δεν μπορείτε να
    καταλάβετε.., πόσο καλό μας κάνει
    η πολιτική αυτών των 2 κομμάτων...
    Σας> παρουσιάζω αναλυτικά τους 10
    λόγους που άλλαξαν τη ζωή μου τον
    τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα
    να «κολυμπάω» στο χρήμα.

    Οι 10 λόγοι:

    1. Έκοψα το τσιγάρο (έκανα 2
    πακέτα την ημέρα..)
    2. Έκοψα το φαγητό απ' έξω
    (Goody's σε πακέτο κάθε μέρα)
    3. Έκοψα το αυτοκίνητο
    (χρησιμοποίησα τις σούπερ
    μεταφορές με ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ)
    4. Πούλησα το αυτοκίνητο
    (εξοικονόμησα 4.000 ευρώ από την
    πώληση)
    5. Έκοψα τις εξόδους (ήθελα 50
    ευρώ κάθε Παρασκευή για clubbing)
    6. Έκοψα τη σύνδεση του
    κινητού (έχω κάρτα και κάνω
    αναπάντητες)
    7. Έκοψα τις άμεσες επαφές με
    φίλους (και το chat καλό είναι.)
    8. Σταμάτησα να αγοράζω ρούχα
    9. Σταμάτησα να κάνω και δώρα
    (εννοείται)
    10. Με χώρισε η γκόμενα
    (λογικό)

    Η "σούμα":
    1. Τσιγάρο: 6 ευρώ Χ 365 μέρες =
    2.190 ευρώ
    2. Goody's: 5 ευρώ Χ 365 μέρες= 1.825 ευρώ
    3. Βενζίνη: 50 ευρώ Χ 52
    εβδομάδες= 2.600 ευρώ
    4. Πώληση αυτοκινήτου: 4.000 ευρώ
    5. Clubbing: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες =2.600 ευρώ
    6. Σύνδεση κινητού: 40 ευρώ Χ 12
    μήνες= 480 ευρώ
    7. Φίλοι: 52 καφέδες Χ 4 ευρώ= 208ευρώ
    8. Ρούχα: 500 ευρώ
    9. Δώρα: 500 ευρώ
    10. =απώλεια κινδύνων παρανομίας
    Ανώνυμος Πνευμονολόγος κεντρικού δρόμου Βορείων προαστίων......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απείρωτα
    Αν το κολοΤΣΑΥ είχε υπόσταση σαν ασφαλιστικό ταμείο θα έκανε μελέτες να δεί γιατί το προσδόκιμο συνταξιοδοτούμενων γιατρών είναι τόσο χαμηλό, πεθαίνουμε πρόωρα και ΄μαλλον έχει να κάνει σε τη σισύφια προσπάθεια που περιγράφεις. Στο ΕΣΥ έμειναν 300 Σπαρτιάτες 700 Θεσπιείς και 1500 Εφιάλτες!
    Δημήτρη
    δεν μπορούσα να μην βάλω την συγκλονιστική σου απολογία σαν ανώνυμο σχόλιο, επιβεβαιώνω τα καθέκαστα αλλά επειδή διαβάζει και η συμβία καταλαβαίνετε έ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μεγάλος όγκος του πρωκτού και δεν φαινόταν στην αξονική; Τι εποχής ήταν το μηχάνημα Διονύσιε; Διότι καλές οι ευχολογίες αλλά χωρίς την τεχνολογία ακόμα θα είμασταν στα ευχέλαια. Την τεχνολογία -πιστεύω- πρέπει να την μάθουμε καλύτερα όχι να την φοβόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν πήγαν χαμηλά οι τομές λέει ο μύθος αδυσώπητε Αντώνη, πάντως οφείλεις να αναγνωρίσεις ότι κανείς δεν έχασε από επισκόπιση, ακρόαση,ψηλάφηση, επικρουση..... την πεπτουσία της φυσικής εξέτασης.
    Εχω μπλέξει και με τη δουλιά και αμελώ το μπλόγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;