Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Παράνομη κεραία επιβιώνει!


Μία διμοιρία ΜΑΤ και πέντε περιπολικά (!) κατέκλυσαν την οδό Τερπάνδρου στον Νέο Κόσμο, για να διαφυλάξουν συνεργείο εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που έκανε εργασίες στην ταράτσα πολυκατοικίας.
Παράνομη και κατεδαφιστέα η κεραία στον Νέο Κόσμο αλλά... παραμένει! Παράνομη και κατεδαφιστέα η κεραία στον Νέο Κόσμο αλλά... παραμένει! Η γιγαντιαία κεραία έχει τοποθετηθεί στην περιοχή το 1993 και είχε προκαλέσει από χρόνια τις αντιδράσεις των περιοίκων, που ζητούσαν την απομάκρυνσή της γιατί βρίσκεται πολύ κοντά σε διαμερίσματα και σε ακτίνα μόλις 120 μέτρων από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και συγκροτήματα Γυμνασίων-Λυκείων.
Οι έντονοι αγώνες είχαν ξεκινήσει από το 2006, με τη συγκέντρωση 2.500 υπογραφών που είχαν υποβληθεί στον Δήμο Αθηναίων, μαζί με έναν κατάλογο με ονόματα κατοίκων της περιοχής που είχαν πεθάνει τα τελευταία χρόνια από καρκίνο ή λευχαιμία. Υστερα από αλλεπάλληλα διαβήματα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είχε διαπιστώσει παραβίαση του νόμου και είχε ανακαλέσει την άδεια τοποθέτησης της κεραίας. Κανένας αρμόδιος φορέας δεν είχε προχωρήσει στην εφραμογή της απόφασης, ενώ η εκδίκαση της προσφυγής που έχουν υποβάλει οι κάτοικοι στο ΣτΕ έχει αναβληθεί δύο φορές.
Στις 28 Απριλίου, ύστερα από νέα διαβήματα των κατοίκων, η Πολεοδομία του δήμου έκανε αυτοψία και έκρινε ότι η κεραία είναι παράνομη και κατεδαφιστέα. Πάλι όμως δεν εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις και στα μέσα της περασμένης εβδομάδας κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν σε απενεργοποίηση της εγκατάστασης. Ηρθαν τα συνεργεία της εταιρείας υποστηριζόμενα από πρωτοφανείς αστυνομικές δυνάμεις.
Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται η «Ανοιχτή Πόλη», που με ανακοίνωσή της καλεί τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να απομακρύνει την κεραία για να εξομαλυνθεί η ζωή στη γειτονιά.
συγγραφέας / πηγή: Χ.ΤΖ. / Ελευθεροτυπία http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=45244
Σχετικά





3 σχόλια:

  1. Καλά θα κάνουν να την διώξουν από τα κεφάλια τους αλλά έχουμε και τα κουσούρια μας εδώ που τα λέμε..
    Από τα μικρά παιδιά ως τους γέρους,όλοι έχουν το λιγότερο από ένα κινητό και το χρησιμοποιούν αδιακρίτως για τα πιό χαζά πράγματα.
    1ον,είναι ένα σημαντικό κόστος για τις στέπες μας.
    2ον Για την υγεία μας
    3ον για την privacy μας.
    Όσο λοιπόν θα τα χρησιμοποιούμε έτσι όπως τα χρησιμοποιούμε θα μας φυτέψουν κεραίες οι εταιρίες και στα κεφάλια μας(και καλά να πάθουμε).
    την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ σε ενημερωτική εγκύκλιο του για του εργαζόμενους από το 1996 έχει επισημάνει τους κινδύνους σε νευρικό και αιμοποιητικό σύστημα σε ομάδες πληθυσμών όπως οι κοπτοραπτούδες, οι ηλεκτροσυγκολητές και τα παιδιά των φωτοτυπικών. Οι κανόνες των 200 μετρων οι κεραίες κινητής μακρυά από χώρους συνάθροισης τρυφερών ηλικιών πχ σχολειά οι θεσπισμένοι από ΕΕ και Ελλάδα από 2000, δυστυχώς δεν τειρούνται. Τα πάρκα κεραιών βραχέων ιδίως Υμηττό κλπ είναι πηγή καρκίνου για υπαλλήλους φύλαξης και τεχνικούς καναλιών. Ποιός ασχολείται για την δημόσια υγεία, ούτε δυναμόμετρα μέτρησης δεν κυκλοφορούν καλά καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλάξτε όρια στις κεραίες

    Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ
    Η προειδοποίηση για τους κινδύνους από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι αγωνιώδης. Προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα μια έκθεση-καταπέλτη με συντριπτική πλειοψηφία: (559 ψήφοι υπέρ, 22 κατά και 8 λευκά).
    «Παίζουμε με τη δημόσια υγεία και αυτό πρέπει να σταματήσει», αναφέρει η έκθεση που υπερψηφίστηκε και από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Τους βουλευτές, δηλαδή, μιας κυβέρνησης που αντιμετωπίζει με απάθεια το συγκεκριμένο θέμα παρά τις αλλεπάλληλες προσφυγές πολιτών στα δικαστήρια, στο ΣτΕ και στον Συνήγορο του Πολίτη.
    Τι λέει η Ευρωβουλή
    Οι σχετικές αποφάσεις πάντως παραμένουν ανεκτέλεστες, με το ΥΠΕΧΩΔΕ να ισχυρίζεται ότι δεν έχει... δικαιοδοσία στην απομάκρυνση των κεραιών, ενώ νομάρχες και δήμαρχοι δεν έχουν ούτε καν τα μηχανήματα να το κάνουν.
    Τι ακριβώς, όμως, ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο;
    1 Εκρινε ως αναξιόπιστα τα όρια έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που είχε θέσει η Κομισιόν το 1999, απαιτώντας την επανεξέτασή τους. Επιχείρημά του; Η διχογνωμία της επιστημονικής κοινότητας, η οποία εντάθηκε μετά το 1999, οπότε τα όρια έφτασαν στα 55 βολτ ανά μέτρο.
    2 Προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει πόρους από την έρευνα για μια εκστρατεία ενημέρωσης της νεολαίας σχετικά με πρακτικές ασφαλέστερης χρήσης των κινητών. Με αυτή την πρόταση παραδέχεται, ότι η προστασία είναι πιο επείγουσα από την ίδια την έρευνα. Δηλαδή, ο κίνδυνος είναι πλέον αποδεδειγμένος.
    3 Αποδοκιμάζει τις διαφημιστικές εκστρατείες για την πώληση κινητών που προορίζονται αποκλειστικά για παιδιά, όπως επίσης και τις προσφορές «δωρεάν λεπτών ομιλίας» σε εφήβους.
    4 Καλεί τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας όπου οι άνθρωποι που υποφέρουν από ηλεκτρο-υπερευαισθησία αναγνωρίζονται ως άτομα με αναπηρία, υπογραμμίζοντας ότι τα όρια πρέπει να τίθενται με κριτήριο τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και όχι τον μέσο υγιή ενήλικο. Αυτονόητο είναι ότι σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, και γηροκομεία πρέπει να βρίσκονται μακριά από κεραίες.
    5 Απευθύνει έκκληση οι πομποί να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιοριστεί ο αυξανόμενος αριθμός τους. Τα κράτη-μέλη οφείλουν να συστήσουν ενιαίο γραφείο εξυπηρέτησης για τη διαδικασία αδειοδότησης και να συμπεριλάβουν στα χωροταξικά τους σχέδια περιφερειακό σχεδιασμό για την εγκατάσταση κεραιών.
    6 Ζητά να καταρτιστεί οδηγός διαθέσιμων τεχνολογικών επιλογών, οι οποίες είναι αποτελεσματικές για τη μείωση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επίσης, η Ε.Ε. οφείλει να συμπεριλάβει το ασύρματο internet και τα ασύρματα τηλέφωνα στα κριτήρια που θέτει για την πιστοποίηση του υγιεινού περιβάλλοντος κτιρίων.
    7 Επικρίνει τις ασφαλιστικές εταιρείες, που εξαιρούν από την ασφαλιστική κάλυψη κινδύνους σχετικούς με τις ακτινοβολίες, γεγονός που σημαίνει ότι στην πράξη οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζουν τον κίνδυνο!
    *Σημαντικά ερωτήματα διατυπώνονται στην έκθεση για την τύχη της επιδημιολογικής μελέτης Interphone (χρηματοδοτήθηκε το 1998 από την Ε.Ε. με 3,8 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή 12 κρατών, με σκοπό τη διερεύνηση εγκεφαλικών όγκων αλλά και όγκων του ακουστικού νεύρου ή της παρωτίδας). Το πόρισμα αναμενόταν από το 2006, αλλά δεν έχει ακόμη εκδοθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;