Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Ανοιξιάτικη Αλλεργία στις γύρεις

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΡΕΙΣ


Την άνοιξη υπάρχει έξαρση των αλλεργικών παθήσεων. Τα αλλεργιογόνα αυτήν την εποχή είναι κυρίως, οι γύρεις, οι μύκητες και τα υμενόπτερα (μέλισσα – σφήκα). Οι περισσότερες ανοιξιάτικες αλλεργικές παθήσεις οφείλονται στις γύρεις και οι πιο επικίνδυνες στο δηλητήριο της μέλισσας και των σφηκών. Θα ασχοληθούμε με την πιο συχνή αιτία, τις γύρεις.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΩΝ ΓΥΡΕΩΝ

Τα φυτά τα οποία ευθύνονται για τις αλλεργίες είναι αυτά που γονιμοποιούνται με τον άνεμο (ανεμογαμή), παράγουν μεγάλη ποσότητα γύρης, με κόκκους μικρής διαμέτρου (5-10μ). Στον Ελλαδικό χώρο, συχνότερες αλλεργιογόνες γύρεις την άνοιξη είναι η γύρη των αγροστωδών (αγριοσιτηρά) των καλλιεργημένων δημητριακών (σιτηρά), της parietaria (περδικάκι) και της ελιάς. Τα φυτά συνήθως ελευθερώνουν την γύρη του τις πρώτες πρωινές ώρες (4-9 πμ) και τις απογευματινές (4-7 μμ), τις ηλιόλουστες χωρίς υγρασία και με λίγο αέρα μέρες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το αλλεργικό συνάχι είναι η πιο συχνή ανοιξιάτικη ασθένεια. Εκδηλώνεται με φτέρνισμα, καταρροή, κνησμό στη μύτη και ρινική απόφραξη. Συνήθως συνυπάρχει και επιπεφυκίτιδα (κνησμός οφθαλμών – ερυθρότητα, δακρύρροια). Την άνοιξη εκδηλώνεται επίσης το εποχιακό άσθμα (βήχας, συριγμός, δύσπνοια) και η κνίδωση (αγγειοοίδημα, εξάνθημα, και οιδήματα βλεφάρων και χειλέων).



ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση από ειδικό αλλεργιολόγο απαιτεί τη λήψη ενός λεπτομερέστατου ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, την κλινική εξέταση και τις ειδικές αλλεργιολογικές εξετάσεις όπως αλλεργικές δερμοαντιδράσεις στα υπεύθυνα αλλεργιογόνα , την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι αλλεργιογόνων (Rast) στον ορό του αίματος, προκλήσεις του οργάνου – στόχου.
Με τον ειδικό αλλεργικό έλεγχο ταυτοποιείται το υπεύθυνο για την πάθηση αλλεργιογόνο, απαραίτητη προϋπόθεση για την θεραπεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία συνιστάται στην
Λήψη μέτρων πρόληψης – αποφυγής
Στα προληπτικά, αντιισταμινικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα τοπικά ή συστηματικά και στην ειδική απευαισθητοποίηση (ανοσοθεραπεία)
Η ειδική ανοσοθεραπεία (απευαισθητοποίηση) για ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια είναι η μόνη θεραπεία. Κατ’ αυτή εγχύεται κατά διαστήματα υποδορίως εκχύλισμα με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Έτσι τροποποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παρέχει προφύλαξη και ο ασθενής σιγά σιγά παύει να είναι ευαίσθητος στο αλλεργιογόνο.







ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΑΠΟΦΥΓΗΣ

Μπορούμε να δώσουμε ορισμένες οδηγίες σε αλλεργικούς ασθενείς στη γύρη.

Την εποχή που ανθίζουν τα φυτά που σας που σας προκαλούν αλλεργία, μειώστε την επαφή σας με αυτά στο ελάχιστο, όπως Φεβρουάριο –Ιούνιο για την παριετάρια , Απρίλιο – Μάιο για την ελιά και Μάρτιο - Ιούλιο για τα γρασίδια
Μην πηγαίνετε εξοχή την εποχή που έχετε αντιδράσεις.
Ελαχιστοποιήστε την παραμονή σας σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα
i. τις ώρες που υπάρχει αυξημένη ποσότητα γύρης στην ατμόσφαιρα 4-9πμ και 4-7μμ
ii. τις ζεστές ηλιόλουστες, χωρίς υγρασία και με λίγο αέρα μέρες
iii. όταν υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση
· Μην αερίζετε το σπίτι και τα κλινοσκεπάσματα, χαλιά κ.λ.π τις προαναφερόμενες ώρες και μέρες.
· Προσφέρουν τα κλιματιστικά στο σπίτι και στην εργασία
· Καθαρίζετε τα φίλτρα των κλιματιστικών οικίας και αυτοκινήτου
· Αποφεύγετε να κάνετε αθλητισμό ή άλλη σωματική εργασία σε ανοιχτούς χώρους. Προτιμήστε τα κλειστά γυμναστήρια και κολυμβητήρια.
· Οδηγείτε με κλειστά παράθυρα στο αυτοκίνητο. H να φοράτε κράνος κλειστό στη μηχανή
· Φοράτε γυαλιά ηλίου.
· Μην αλλάζετε τα ρούχα σας στο υπνοδωμάτιο, μην τα φυλάτε εκεί και λούζεστε πριν πάτε για ύπνο. Τα ρούχα και τα μαλλιά θα έχουν γύρη.
· Μη στολίζετε το σπίτι σας με αποξηραμένα σιτηρά και αγριοσιτηρά όταν έχετε αλλεργία στη γύρη αγροστωδών ( γρασίδια).
· Μην κάνετε κηπουρικές εργασίες και φροντίστε να έχει καθαριστεί ο κήπος από τα υπεύθυνα για την αλλεργία σας φυτά από άλλο άτομο

Παναγιώτα Δημάκα
Αλλεργιολόγος
dimakagiota@yahoo.gr

3 σχόλια:

  1. προσωπικά δεν εχω αλλεργία. Ομως αυτές οι μυρουδιές, αυτή η αίσθηση ζωής που αναδύεται από το χώμα... αυτοί οι λεμονανθοί...δεν ξε΄ρω τί ναπω....
    να περνάς καλά\ριτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΅Αι μυίαι διατρέχουσι τας αχανείς εκτάσεις΅Κλεάνθης Αγαλματίδης γραφικός τύπος των Αθηνών περί το 1920. Καλές γιορτές Νίκο ,Ρίτσα και σε όλους που ευδοκιμούν στα ευκρατα κλίματα της μπλογκόσφαιρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;