Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Ελεγκτικό, υπουργείο Υγείας,Νοσοκομειακοί γιατροί σε θερινή "ελλειψη κονδυλίων"



Ενώ η Ολομέλεια του Ελεγκτικού συνεδρίασε στις 26 Ιουνίου, η περίφημη καθαρογραφή της απόφασης γίνεται αργά-αργά, δυό γραμμές την εβδομάδα. Σε επικοινωνία γιατρών με την ηγεσία του Ελεγκτικού δίδονται ετερόκλητες πληροφορίες και ορισμένοι Επίτροποι έχουν παγώσει την έγκριση εφημεριών μέχρι να λάβουν γραπτώς την απόφαση της Ολομέλειας. Πρόκειται για απαράδεκτη μεθόδευση, με στόχο να επαναφέρουν την προ διετίας κατάσταση, παίζοντας στην πλάτη μας παιχνίδι εκβιασμών και ανταλλαγμάτων.
Κοντολογίς, διαφαίνεται η πιθανότητα η απόφαση της Ολομέλειας να δοθεί στη δημοσιότητα το φθινόπωρο, με τα πρωτοβρόχια.
Τότε που ξεμυτίζουν τα σαλιγκάρια.
Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν πως οι γιατροί που διεκδίκησαν, που κινητοποιήθηκαν, που απέρριψαν τις άθλιες μεθοδεύσεις θα γυρίσουν σαν πρόβατα στο μαντρί των 10 εφημεριών και των πενιχρών αποδοχών. Υπάρχει τόση συσσωρευμένη αγανάκτηση, που ήδη εκφράζεται στις αποφάσεις Συνελεύσεων που πραγματοποιούνται μεσοκαλόκαιρα. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα εκδηλωθεί συντονισμένα και πανελλαδικά κύμα εξέγερσης. Η οργάνωση που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο ανάμεσα σε Ενώσεις της χώρας και ανάμεσα στα Νοσοκομεία της Αθήνας είναι ικανή να κινητοποιήσει τους γιατρούς, χωρίς να έχει ανάγκη τις σφραγίδες Τσούκαλου και τις ρητορείες Λαοπόδη.
Διαβάστε ένα υπέροχο δείγμα γραφής.
Απαντάται στο έγγραφο με Αρ. Πρωτ. 1334 που έστειλε στις 7 Ιουλίου ο Τσούκαλος προς τις Ενώσεις:
"Συνάδελφοι.
Η απόφαση της Ολομέλειας δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί. Κυκλοφορούν όμως διάφορες φήμες που προσπαθούν να αλλοιώσουν το περιεχόμενο και το πνεύμα αυτής της απόφασης..."
Μη ψάχνετε λογική για το πως μπορούν οι φήμες ν΄ αλλοιώσουν απόφαση που δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί, ούτε την ιδιότητα με την οποία ο Τσούκαλος αναλαμβάνει ως Ηρακληδεύς να διαφυλάττει το περιεχόμενο και το πνεύμα της αγέννητης απόφασης του Ελεγκτικού.
Τόσες ιδιότητες διαθέτει ο ανήρ, δε θα μπορούσε να φέρει ακόμη μια. Προστάτης του Ελεγκτικού.
Και το έγγραφο Τσούκαλου καταλήγει:
"Προφορικά μας δόθηκε η πληροφορία-διαβεβαίωση ότι η απόφαση θεωρεί νόμιμη τη θεώρηση των ενταλμάτων πληρωμής των εφημεριών, όσες κι αν πραγματοποίησε ή θα πραγματοποιεί κάποιος. Αυτό δε χωρίς καμιά αναφορά σε περιορισμένο χρόνο".
Ορισμένα πράγματα δεν κρύβονται. Όσο κι αν συγκαλύπτεται κάπου-κάπου βρίσκει χαραμάδα να εκφρασθεί η αβυσσαλέα επιθυμία με την οποίο κοιμάται και ξυπνάει το δίδυμο Τσούκαλο-Λαοπόδη: ε-φη-με-ρί-ες χω-ρίς ό-ρι-ο.
Στο "Αττικόν", το εγκεκριμένο από την κυβέρνηση κονδύλιο για εφημερίες του 2008 είναι μόλις 3.581.000 ευρώ, όταν το 2007 χρειάστηκαν 4.800.000 ευρώ και η διοίκηση του νοσοκομείου είχε προϋπολογίσει 5.500.000 ευρώ για φέτος. Πρόκειται, δηλαδή, για περικοπή κατά 35% των προϋπολογισθέντων κονδυλίων.
Ήδη με απόφαση της Διοίκησης του νοσοκομείου συμπτύσσονται και θα συλλειτουργήσουν οι παρακάτω κλινικές: Καρδιοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική, η μία Ορθοπεδική, καθώς και η Μονάδα Λοιμώξεων.
Αυτό είναι το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, η ολιστική ιατρική. Ο οφθαλμίατρος θα επιλαμβάνεται των γυναικολογικών περιστατικών και ο δερματολόγος των δερμάτινων σαλονιών.
Πάντως οι γιατροί του "Αττικόν" έχουν καταθέσει εφημερίες μέχρι τις 15 Ιουλίου, δηλώνοντας ότι αμέσως μετά θα αποσύρουν το Νοσοκομείο από τις εφημερίες. Πρόκειται για ενδεχόμενο το οποίο έχει θορυβήσει το Υπουργείο, το οποίο φοβάται ότι μπορεί ν΄ ακολουθήσουν κι άλλα Νοσοκομεία τον ίδιο δρόμο.

Η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Γιατρών Λάρισας αποφάσισε να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
Παράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών.
Κοινοποίηση εξωδίκου στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου.
Προσφυγή στην Δικαιοσύνη σε περίπτωση που η διοίκηση δεν συμμορφωθεί με τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τα χρονικά όρια εργασίας.
Δίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008.
Ενημέρωση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.
Ανακοινώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
ΡΕΘΥΜΝΟ: Με εξώδικο που συνέταξε ο δικηγόρος κ. Μιχαήλ απάντησε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και ο Σύλλογος Ειδικευομένων στο έγγραφο της Διοίκησης του Νοσοκομείου με το οποίο εντέλλονται να πραγματοποιήσουν κανονικά τις εφημερίες του Ιουλίου, παρά το ότι υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τα ΠΔ και τις ευρωπαϊκές οδηγίες ανώτατα όρια εβδομαδιαίας απασχόλησης..
Στο εξώδικο, που κοινοποιείται και στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου, οι γιατροί αναφέρουν ότι το αντίστοιχο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με συντάκτη την κ. Παναγοπούλου, που κοινοποιήθηκε από τη Διοίκηση για τις εφημερίες του β’ εξαμήνου, είναι παράνομο και παράτυπο, αφού η γνωστή «τροπολογία Αβραμόπουλου» με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή των ΠΔ , έπαψε να ισχύει από 30/6/2008 και έχει ήδη κριθεί ως μη ισχυρή τόσο από το Ι Τμήμα όσο και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το εξώδικο της Ενωσης Ρεθύμνου αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη παραβίαση του ορίου των 48 και 56 ωρών (για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα) συνολικής απασχόλησης την εβδομάδα χωρίς τη ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση των γιατρών, καθιστά μη νόμιμη την πραγματοποίηση του ισχύοντος προγράμματος εφημεριών. Τα όρια αυτά σκοπό έχουν από τη μια να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία της ασφάλειας και της υγείας των ίδιων των γιατρών στη διάρκεια της εργασίας τους και από την άλλη να διαφυλάξουν την ποιότητα των παρεχομένων από αυτούς υπηρεσιών προς τους πολίτες .
Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, στο όνομα των υπαρκτών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και της χρόνιας ολιγωρίας των Διοικήσεων για την επαρκή στελέχωση του, να διαιωνίζεται η παραβίαση της εργατικής ( εθνικής και κοινοτικής ) νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των γιατρών.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ρεθύμνου δηλώνουν ότι δεν θα ανεχθούν άλλο την παράταση αυτής της εκκρεμότητας που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη πληρωμή των δεδουλευμένων τους και διατηρεί ένα απαράδεκτο εργασιακά καθεστώς εφημερίας. Απαιτούν από το Υπουργείο Υγείας να υλοποιήσει τις εξαγγελίες για προσλήψεις γιατρών και να προχωρήσει σε ένα σοβαρό διάλογο με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών για την αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου και την οριστική διευθέτηση του θέματος του ωραρίου στα πλαίσια μιας κλαδικής συμφωνίας.
Οι γιατροί του Ρεθύμνου προειδοποιούν ταυτόχρονα τον Υπουργό Υγείας ότι αν επιμείνει στην τακτική της απραξίας και της συνεχούς μετάθεσης των προβλημάτων, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων στα Νοσοκομεία και Κ.Υ. από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ανάλογο εξώδικο πρόκειται να απευθύνουν αρκετές ακόμη Ενώσεις Γιατρών τις επόμενες μέρες.
Ρόδος. Ακόμη μία σύσκεψη συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας για τα προβλήματα στα Δωδεκάνησα και για πρώτη φορά βγήκαν βουλευτές ευθαρσώς και δήλωσαν ότι αρνούνται να συμμετάσχουν σ΄ αυτήν, διότι "ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, συγκαλώντας άλλη μια σύσκεψη, όχι μόνο δοκιμάζει τα όρια της ανοχής και της αντοχής κατοίκων και φορέων των νησιών μας, αλλά πολύ περισσότερο, υποτιμά τη νοημοσύνη μας και προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας. Ανάλογες συσκέψεις έχουν γίνει πολλές μέχρι σήμερα και πάντα ο κ. Υπουργός αναλαμβάνει δεσμεύσεις, δίνει υποσχέσεις, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν υλοποίησε"
Κατετέθη μάλιστα ερώτηση στη Βουλή (κλικ εδώ) η οποία σε οξύτατο τόνο θέτει ουσιαστικά ερωτήματα που δεν επιδέχονται τις συνήθεις γλυκανάλατες απαντήσεις.
Πάντως στη σύσκεψη αποφασίστηκε και κάτι εξόχως ολισθηρό: "να συνεχιστεί το πρόγραμμα ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και των υπολοίπων νοσηλευτικών Μονάδων του Νομού, με αναγκαίο προσωπικό, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" (κλικ εδώ). Επειδή το έργο ξαναπαίχτηκε με οδυνηρά αποτελέσματα να δούμε αν θα γίνει αποδεκτή αυτή η μετάθεση ευθυνών από την κυβέρνηση στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης.
Η Ενωση Γιατρών Ρόδου σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι κάνει αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης με συγκρατημένη αισιοδοξία. Όλη την ανακοίνωση της Ενωσης μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.
¦ Στην Κω οι φορείς δηλώνουν ότι ξεχείλισε το ποτήρι της οργής σχετικά με τις τρομερές ελλείψεις στον τομέα της υγείας. Όπως τονίζουν "οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν μάθει «απ΄ έξω κι ανακατωτά» το μαθηματάκι τους, λες και απευθύνονται σε Kάφρους και όχι σε ακρίτες που φυλάνε Θερμοπύλες: ή αδιαφορούν ή περιορίζονται σε συσκέψεις ή μοιράζουν υποσχέσεις, τις οποίες ξεχνούν την ίδια ημέρα".
Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) κάνει κρατήσεις αδιακρίτως σε Παλαιούς Ασφαλισμένους (ΠΑ) και Νέους Ασφαλισμένους (ΝΑ). Υπήρχε όμως σοβαρό ενδεχόμενο οι ΝΑ όταν συνταξιοδοτηθούν να μη μπορούν να εισπράττουν το μέρισμα που χορηγεί το ΜΤΠΥ. Ο λόγος αυτής της εμπλοκής ήταν ότι έμπαινε ως απαραίτητη προϋπόθεση χορήγησης μερίσματος η απονομή σύνταξης Δημοσίου από το Γενικό Λογιστήριο, πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί στους ΝΑ, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται αποκλειστικά από το ΤΣΑΥ.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν έντονες πιέσεις από τους Μηχανικούς οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια θέση με μας και υπήρχε ελπίδα διευθέτησης του ζητήματος.
Όντως, από απάντηση του ΜΤΠΥ σε ερώτημα του υπογράφοντος προκύπτει ότι το ζήτημα διευθετήθηκε οριστικά. Για να διαβάσετε και να εκτυπώσετε την απάντηση αυτή κάντε κλικ εδώ.

Σε ατύχημα που συνέβη χτες στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ο οδηγός, η ασθενής και ο γιατρός μέσα σ΄ ένα αμφίβολης νομιμότητας ιδιωτικό ασθενοφόρο. Το γεγονός καταδεικνύει την κραυγαλέα ανεπάρκεια της πολιτείας να ελέγξει και να επιβάλλει κανόνες λειτουργίας, αλλά ταυτόχρονα και τον τρόπο που λειτουργεί αρκετές φορές ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Στην προκειμένη περίπτωση ούτε κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΣΥ, ούτε ενημερώθηκε το Νοσοκομείο Πολυγύρου, στο οποίο όφειλε να διακομιστεί το περιστατικό, το οποίο εσκεμμένα κατευθύνθηκε προς Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τοπικές αρχές της Ιερισσού, οι οποίες ορθώς καταγγέλλουν με πάθος τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ, ουδέποτε ανέφεραν στα αρμόδια ιατρικά όργανα ότι λειτουργεί μπροστά στα μάτια τους ένας αμφίβολης νομιμότητας μηχανισμός διακομιδής ασθενών, ο οποίος εντέλει έγινε και θανατηφόρος.
Από τα Πρακτικά της Βουλής:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): "Με απόφαση του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης επιχορηγείται η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η οποία με το δικό της τρόπο συμβάλλει και αυτή στην αγορά μηχανημάτων αιμοκάθαρσης σύγχρονων και δεν πιέζεται".
Για να κάνουμε σαφές αυτό που είπε ο Υφυπουργός: αντί το Υπουργείο Υγείας ν΄ αγοράσει μηχανήματα αιμοκάθαρσης για το Νοσοκομείο Δράμας δίνει το κονδύλιο στη Μητρόπολη για ν΄ αγοράσει εκείνη τα μηχανήματα.
Υπάρχει άραγε κανείς που να μη βρίσκει λάκκο στη φάβα που μας σερβίρουν μάλιστα ως αγαθοεργία;
Κόλαφος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά αποτελεί η ομόφωνη απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου με την οποία απαλλάχτηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σωτήρης Μπόγιας, ο οποίος τόλμησε να μιλήσει δημοσίως για τα χάλια της δικαιοσύνης. Η δίωξη σε βάρος του συνδικαλιστή εισαγγελέα για υπονόμευση του κύρους της δικαιοσύνης είχε ζητηθεί από τον Γ. Σανιδά μετά από συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώτος σε καθημερινή εφημερίδα ("ΝΕΑ"). Ο Γ. Σανιδάς μάλιστα είχε προαναγγείλει τη δίωξη του υφισταμένου του σε μάζωξη εισαγγελέων που οργάνωσε ο ίδιος, πριν καν ο πρόεδρος της Ένωσης κληθεί να δώσει εξηγήσεις στα αρμόδια όργανα. Με την απόφασή του το πειθαρχικό συμβούλιο ξεκαθαρίζει ότι είναι αυτονόητο δικαίωμα των δικαστικών λειτουργών η έκφραση γνώμης και κριτικής άποψης που γίνεται στο πλαίσιο συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η απόφαση έχει σημασία όχι μόνο για τους δικαστές αλλά και για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος που προβλέπει και προστατεύει την ελευθερία γνώμης.
¦ Καλό είναι λοιπόν και στις καθ΄ ημας υποθέσεις να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όσα κατήγγειλε ο Σ. Μπάγιας για χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, με δύο συνεχόμενες αποφάσεις του αναγνώρισε "συγνωστή πλάνη", δίνοντας την ευχέρεια στην πολιτική εξουσία να διαφεύγει από τις ευθύνες της και να μην προχωρά σε καμιά ρύθμιση- ούτε σε κλαδική συμφωνία. Παρόμοια και η φετινή εξέλιξη, με το Ι Τμήμα να λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να πάψει ο εμπαιγμός και την Ολομέλεια να κατευθύνει την υπόθεση σε αγνώστους ατραπούς, μην εκδίδοντας γραπτή απόφαση και διαρρέοντας προφορικά αντικρουόμενες απόψεις.
¦ Η θερινή ραστώνη δεν άγγιξε φέτος τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Αν λάβουμε υπόψη και μόνον τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί τις τελευταίες μέρες αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Οι 4 Ενώσεις της Κρήτης (σιδεροκέφαλοι οι Λασιθιώτες με την καινούργια Ενωσή τους) συναντήθηκαν την Τετάρτη 16 Ιουλίου και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν:
Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης απαιτούν από το Υπουργείο Υγείας να υλοποιήσει τις εξαγγελίες για προσλήψεις γιατρών και να προχωρήσει σε ένα σοβαρό διάλογο με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών για την άμεση αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου και την οριστική διευθέτηση του θέματος των εφημεριών στα πλαίσια μιας κλαδικής συμφωνίας. Προειδοποιούν παράλληλα τον Υπουργό Υγείας της κοροϊδίας, της αδιαφορίας και της απραξίας, ότι αν συνεχίσει την ίδια τακτική, θα βρεθεί πολύ σύντομα αντιμέτωπος με ένα νέο «γύρο» απεργιακών κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία και Κ.Υ. όλης της χώρας.
Ταυτόχρονα η Ενωση Γιατρών Κιλκίς σε Γενική Συνέλευση στις 15 Ιουλίου περιγράφει σειρά ενεργειών, ενώ η Ενωση Κορίνθου σε Συνέλευση στις 18 Ιουλίου αποφασίζει την εφαρμογή 48ωρου από 1ης Αυγούστου. Ο Σύλλογος Ειδικευομένων Δράμας αποστέλλει επιστολή στον Υπουργό Υγείας με σειρά ερωτημάτων, ενώ το "Αττικόν", παρά την υπαναχώρηση των Διευθυντών, είναι καζάνι που βράζει.
Ανάλογες κινήσεις υπάρχουν σε πολλές ακόμη Ενώσεις γιατρών και από 15-Αυγούστου θα εκδηλωθούν μεγάλης έντασης αντιδράσεις.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, ούτε έχει δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση που θα παρατείνει την (αντισυνταγματική) τροπολογία. Ο κ. Αβραμόπουλος απτόητος επιδίδεται στο αγαπημένο του σπορ, αυτό της κοπής κορδελών, αποφεύγοντας επιμελώς να κάνει δηλώσεις για το εφημεριακό.
Δεκάδες είναι πλέον οι δικαστικές προσφυγές γιατρών για τις συνθήκες εργασίας και την εφαρμογή του 48ωρου. Ενδεικτικά έχουν κατατεθεί μηνύσεις εναντίον Διοικητών σε Φλώρινα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο Ηλείας, ΚΥ Μοιρών Κρήτης, ΚΥ Τήνου, Νοσοκομείο Κω, Νοσοκομείο Λιβαδειάς. Σημειωτέον ότι όλες οι παραπάνω μηνύσεις και αγωγές έχουν κατατεθεί μέσω του δικηγορικού γραφείου του κ. Μιχαήλ, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις συναδέλφων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μέσω άλλων δικηγόρων. Οι Διοικητές εγκαλούνται για παράβαση προγραμμάτων εφημέρευσης, έκθεση σε επαγγελματικό κίνδυνο (burn out) και άρνηση χορήγησης ρεπό. Το γεγονός σηματοδοτεί ασφαλώς κατάσταση έντονης σύγκρουσης του ιατρικού σώματος με την πολιτική που ασκείται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις στα εργασιακά ζητήματα των γιατρών του ΕΣΥ.
Η Ενωση Χαλκιδικής σε συνέλευση που πραγματοποίησε στις 14-Ιουλίου έλαβε την ομόφωνη απόφαση που σας επισυνάπτω.
Η απόφαση στο "δια ταύτα" καταλήγει:
1.- Να κατατεθούν προγράμματα βάσει του 48ωρου για ειδικούς και 56ωρου για ειδικευόμενους, όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία.
2.- Δεδομένου ότι βάσει των παραπάνω προγραμμάτων οι εφημερίες επαρκούν μόνον για μία εβδομάδα από την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008 και μέχρι τέλος Αυγούστου το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής δε θα διαθέτουν εφημερεύοντες γιατρούς.
Και στον επίλογο η απόφαση αναφέρει:
"Κατανοούμε τα τεράστια προβλήματα που προκαλούνται σε περίοδο μέγιστης τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική. Ευελπιστούμε να κατανοήσει και ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος τη δεινή θέση στην οποία έχει φέρει γιατρούς και υπηρεσίες υγείας με την καταστροφική τακτική που ακολουθεί".
¦ Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκε η σκοπιμότητα να ενημερωθούν τουριστικές υπηρεσίες, ξένες πρεσβείες και ξένα ΜΜΕ. Κρίθηκε απαραίτητο να γίνει η ενημέρωση για τρεις λόγους: 1) αυτοί που παραθερίζουν στη Χαλκιδική, οιασδήποτε χώρας πολίτες κι αν είναι, έχουν δικαίωμα να είναι ενημερωμένοι για το επίπεδο λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας 2) η έγκαιρη και υπεύθυνη ειδοποίηση θα αποτρέψει δικαστικές ή άλλες προσφυγές και 3) η ενημέρωση πρέπει να γίνει προκειμένου να ασκηθεί επιπρόσθετη πίεση σ΄ ένα Υπουργείο που αντιδρά μόνο όταν δυσφημείται στο εξωτερικό.
¦ Την απόφαση που έλαβε η συνέλευση της Χαλκιδικής πρόβαλαν οι εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας (δείτε σχετικά στο Ygeianet) όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς οι δημοσιογράφοι ήταν τόσο επικριτικοί για τον Υπουργό Υγείας που καθιστούσε περιττούς δικούς μας χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου. Από πλευράς μας κάναμε σαφές ότι μέχρι τις 7 Αυγούστου θα αποκαλούμε δημοσίως τον Υπουργό Υγείας ως πολιτικά ανίκανο. Μετά τις 8 Αυγούστου, εκτός της ανικανότητας, θα του αποδώσουμε πλέον και δόλο.

¦ Το Υπουργείο στριμώχτηκε με την περίπτωση της Χαλκιδικής, διότι αντιλήφθηκε ότι θα υποστεί διασυρμό σε ξένες χώρες και ΜΜΕ διεθνούς εμβέλειας. Αφού αρχικά διεμήνυσαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, έβγαλαν στο γυαλί τον κ. Παπαγεωργίου. Το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ ο υπογράφων μιλούσε ζωντανά στην τηλεόραση της ΕΡΤ3 εξηγώντας γιατί μετά τις 8 Αυγούστου δεν θα έχει εφημερεύοντες γιατρούς η Χαλκιδική, βγήκε μαινόμενος σε τηλεφωνική σύνδεση ο υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου και είπε απνευστί σε υψηλούς τόνους ότι:
η κ. Παναγοπούλου είναι ανώτερη υπάλληλος και μπορεί να υπογράφει έγγραφα
η Υπουργική Απόφαση για παράταση της τροπολογίας ήδη υπεγράφη και από τον Υπουργό Οικονομικών και εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο
οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Ενώ η ΟΕΝΓΕ ήταν έτοιμη να υπογράψει κλαδική συμφωνία, άλλαξε στάση και αυτό προκαλεί προβλήματα στο Υπουργείο
η συνάντηση Διαπραγματευτικής Ομάδας με τον Υπουργό δεν έγινε διότι περιμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση του Ελεγκτικού
Ως αναμενόμενο ο κ. Παπαγεωργίου έδειξε να δυσανασχετεί έντονα επειδή η Ενωση Χαλκιδικής ενημέρωσε τουριστικές υπηρεσίες και ξένες πρεσβείες για την αναστολή εφημέρευσης του Νοσοκομείου από 8 Αυγούστου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό γίνεται για εκβιασμό.
Ο υπογράφων του απάντησε ότι θα πρέπει να ντρέπεται για τον τρόπο που μιλάει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τον κ. Παπαγεωργίου βγήκαν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής για να εκφράσουν σε συγκεκριμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης τη δυσαρέσκειά τους που οι γιατροί κινητοποιούνται τον Αύγουστο που έχει μεγάλη τουριστική κίνηση. Η απάντησή μας ήταν ότι εφαρμόζουμε το νόμιμο και επιλέγουμε οι ίδιοι πώς και πού θα το προβάλλουμε. Σημειωτέον οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής στα 20 χρόνια λειτουργίας της Ενωσης Γιατρών ουδέποτε έχουν ανταποκριθεί σε πρόσκληση σε συσκεψης με φορείς για ζητήματα υγείας, ούτε προσυπέγραψαν ποτέ τα σχετικά διαβήματα. Τώρα ως υπέρτατοι κριτές θεωρούν ότι πρέπει να ασκούμε συνδικαλισμό με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι απαραίτητο, έστω και σε επίπεδο αποφάσεων ΔΣ, όλες οι Ενώσεις να εκδώσουν μέχρι τις 15 Αυγούστου ανακοινώσεις και ν΄ αναδείξουν τα αιτήματά μας στα μέσα ενημέρωσης, να γίνουν συναντήσεις με βουλευτές, νομάρχη, δημάρχους, εργατικό κέντρο ώστε να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ. Πρέπει να προετοιμάσουμε μεθοδικά το έδαφος για μεγάλες κινητοποιήσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε ν΄ αναγκάσουμε το Υπουργείο να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει μισθολόγιο, εφημεριακό, προσλήψεις. Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι τελείωσαν οριστικά τα στημένα παιχνίδια με τους ΤσουκαλοΛαοπόδηδες και απέναντί τους έχουν πλέον ένα κίνημα Νοσοκομειακών γιατρών που είναι διατεθειμένο να επιβάλλει αυτά που θεωρεί ως δίκαια αιτήματα.
Από το γραφείο των ειδικευόμενων ιατρών του υπουργείου ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους που περιμένουν τον διορισμό για θέση ειδικότητας ότι οι διορισμοί καθυστερούν λόγω έλλειψης κονδυλίων. Στις καθυστερήσεις περιλαμβάνονται και οι διορισμοί των νέων θέσεων ειδικευομένων που ανήγγειλε με τυμπανοκρουσίες πριν λίγο καιρό το Υπουργείο.
Τέτοιες προσλήψεις θα είναι ασφαλώς και οι 4500 που υπόσχεται ο κ. Αβραμόπουλος: χωρίς κονδύλια! Ίσως γι αυτό δεν έχει πρόβλημα να τις ανεβάσει στις 7500 και στη συνέχεια στις 15.000, ώστε να βουλώσει τα στόματα όλων εκείνων που τον κατηγορούν για πολιτική ανικανότητα.




Δημήτρης Βαρνάβας Οφθαλμίατρος.

5 σχόλια:

  1. Ο Ξενοφών

    Δεν φαίνεται να είναι μόνο οι "πρόθυμοι" Τσουκαλαοπόδηδες υπέρ της
    εφημεριακής δουλεμπορίας. Μας έχει διαφύγει ότι στα πρώτα χρόνια του ΕΣΥ τα αναδρομικά των δικαστών στηρίχτηκαν στις πλάτες ΕΣΥτών. Μόλις έβρισκαν περίπτωση γιατρού ΕΣΥ που το άθροισμα μισθού και εφημεριών ξεπερνούσε τον μισθό του δικαστικού αντίστοιχου βαθμού, πήγαιναν στο μισθοδικείο και - ω του θαύματος! - κέρδιζαν. Γιατί λοιπόν να βιαστούν να χάσουν την δυνατότητα αυτή; Εδώ δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη καλά- καλά η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου - σκανδαλοδικείου του 1992 που απάλλαξε τον Ανδρέα Παπανδρέου και καταδίκασε τον Τσοβόλα επειδή εισέπραξε κάποια δανεικά και αγύριστα και τον Πέτσο για ένα αυθαίρετο στην Παλλήνη!
    Όταν η πολιτική βούληση είναι εκφρασμένη αντίθετα με το κοινωνικό
    συμφέρον, μέχρι σε παρανομίες θα δούμε να επιδίδονται τα όργανα της
    Πολιτείας, παλιό το κόλπο. Ως άλλος Ξενοφών (τριξ τριξ, τα κοκάλα του ήταν ) θα δώσω μια ιδέα. Γιατί να πηγαίνουμε με τον σταυρό στο χέρι ως θεματοφύλακες της νομιμότητας; Μήνες απλήρωτες εφημερίες, γιατί λοιπόν να βγαίνουν προγράμματα εφημερεύσεων ακόμη; Να καταρρεύσουν και αν θέλουν οι διοικήσεις και το υπουργείο και οι "πρόθυμοι", ας πάνε εκείνοι στα δικαστήρια τους ( υποτίθεται ) παρανομούντες γιατρούς. Τότε και οι δικαστικοί δεν θα μπορούν να κάνουν άλλο το κοροΐδο. Και μέχρι να υπάρξει ( σιγά και μην υπάρξει ) απόφαση καταδικαστική για τους γιατρούς υπέρ του παραπάνω τρίου, να εφαρμοστεί από τη βάση το 48ωρο και το 58ωρο. Ξεχνούμε πώς εφαρμόστηκε το πενθήμερο στα νοσοκομεία; Με απεργία
    κάθε Σάββατο επί μήνες, αρχές της δεκαετίας του '80.
    ( Η αναφορά μου στον Ξενοφώντα εξηγείται από τον τρόπο που πείθει
    τους συνοδοιπόρους του να αμυνθούν κατά των εχθρών - Περσών χωρίς να παραβούν την μεταξύ τους ειρηνευτική συμφωνία, στην "Κύρου Ανάβασιν" ).
    Καλό θέρος, Γιάννης Μεταξάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


    Η διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης συνδυασμένη με την ανικανότητα του Υπουργού Υγείας έχει δημιουργήσει ένα άκρως διαβρωτικό μίγμα, το οποίο κατατρώει το δημόσιο σύστημα υγείας και φέρνει σε απόγνωση τους Έλληνες πολίτες.

    Δυστυχώς τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα ρεπορτάζ των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών δε φαίνεται να αγγίζουν τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος με τις Λουδοβίκειες αποφάσεις και εμφανίσεις του έχει πλέον καταστεί μέγας χορηγός του ιδιωτικού τομέα υγείας.

    Πότε και από ποιόν θα αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις της δημόσιας υγείας σε προσωπικό, οι φοβερές δυσλειτουργίες στις προμήθειες των νοσοκομείων, το εφημεριακό κραχ που βρίσκεται προ των πυλών;

    Είναι φανερό πως δεν μπορούν ν΄ αντιμετωπιστούν από κείνους που εκ προμελέτης οδήγησαν τα πράγματα στη σημερινή απελπιστική κατάσταση. Οι πολίτες και οι φορείς πρέπει ν΄ αναδείξουν τα ζητήματα της υγείας στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων, να συγκροτήσουν ένα πλατύ μέτωπο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

    Τώρα. Αύριο θα είναι αργά.

    Ο ΣΥΝ δηλώνει πως θα συμμετέχει σ΄ αυτή την προσπάθεια, όπως έχει πράξει και για τα ζητήματα της παιδείας, της ακρίβειας, της αξιοπρέπειας των ελλήνων πολιτών

    23/07/08 ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χωρίς εφημερίες τον Αύγουστο!

    ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ μετά τις 8 Αυγούστου βάζουν οι γιατροί της Χαλκιδικής, καθώς όπως καταγγέλλουν, οι εφημερίες που πραγματοποιούν είναι νομικά μετέωρες με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και μάλιστα υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μείνουν και απλήρωτες. Όσο για τα επείγοντα περιστατικά, θα διακομίζονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
    Την απόφαση αυτή έλαβαν ομόφωνα οι γιατροί την προηγούμενη εβδομάδα και όπως φαίνεται θα την τηρήσουν παρά τις πιέσεις του υπουργείου Υγείας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, «ο κ. Αβραμόπουλος αποφασίζει και αναστέλλει έως 31 Δεκεμβρίου 2008 την εφαρμογή της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας!... Η προχειρότητα με την οποία εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση φαίνεται και από το εξής εκπληκτικό γεγονός: φέρει ημερομηνία 14 Ιουλίου και δεν έχει αναδρομική ισχύ, αφήνοντας ακάλυπτες 14 ημέρες του Ιουλίου».
    Συνεπώς, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, με την «γκάφα» αυτή θα μείνουν απλήρωτοι ακόμα έναν μήνα, καθώς «τα εντάλματα πληρωμής εκδίδονται συνολικά για ολόκληρο μήνα και τούτο συνεπάγεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα απορρίψουν εξ ολοκλήρου τα εντάλματα Ιουλίου».

    Έξι μήνες για μια εξέταση
    Τραγική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, αρκετοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν τη θερινή τους άδεια τον χειμώνα, αφού διαφορετικά οι κλινικές θα μείνουν χωρίς ούτε έναν νοσηλευτή!
    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στα «ΝΕΑ» συνδικαλιστές, μία στις τέσσερις οργανικές θέσεις που αφορούν νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό είναι κενή. Και βεβαίως, οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, δεδομένου ότι η ανάπτυξη νέων τμημάτων δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες προλήψεις. Έτσι, στα νοσοκομεία της πόλης εργάζονται 3.500 νοσηλευτές, όμως εκτιμάται ότι αριθμός τους πρέπει να διπλασιαστεί.
    Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου», όπου θεωρητικά λειτουργούν 16 κρεβάτια, αλλά το προσωπικό επαρκεί για 10. Στο δε μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, το «Ιπποκράτειο», οι κλίνες της ΜΕΘ μειώθηκαν από 10 σε 8. Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στο «Γ. Γεννηματάς».
    «Το προσωπικό είναι ήδη μειωμένο, όμως το καλοκαίρι η κατάσταση είναι απελπιστική. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, κύμα αποχωρήσεων εξαιτίας του Ασφαλιστικού δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού κ. Ρίζος Ριζόπουλος.
    Τραγική όμως έχει γίνει η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τα προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις. Σε ορισμένες ειδικότητες, η αναμονή μπορεί να φθάσει έως και τους έξι μήνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Oops, I did it again! η αλλιώς οι μεσσιανικές φιλοδοξίες του Κου Αβραμόπουλου

    Oops, I did it again!
    I think I did it again
    I play with your hart.
    You think I am in love
    but behind the bars
    I am not so innocent ( Max Raabe- Palastorchestre )


    ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    «Φρένο» στις εφημερίες των γιατρών έρχεται να βάλει από τις αρχές του 2007 σχετική κοινοτική οδηγία, που απαγορεύει την εργασία άνω των 48 ωρών την εβδομάδα, έναντι περίπου 80 που είναι σήμερα.Οι ειδικοί γιατροί θα εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι όχι πάνω από 58. Σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν θα εγκρίνονται κονδύλια για αμοιβές πέραν των ωρών αυτών. Στην πράξη οι μεν ειδικοί γιατροί δεν θα μπορούν να εφημερεύουν περισσότερες από 2 φορές τον μήνα και οι ειδικευόμενοι 4, καθώς για αυτές τις εφημερίες θα αμείβονται.
    Σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν από 7 ως και 15 εφημερίες τον μήνα, συμπληρώνοντας μέχρι 80 ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Με την εφαρμογή του νέου ωραρίου, σε πολλά νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας, θα υπάρξουν τμήματα που δεν θα μπορούν να εφημερεύουν ακόμη και 15 μέρες τον μήνα, όπως γίνεται σήμερα, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα στελεχώνουν δύο ή και ένας μόνον γιατρός. Οι νοσοκομειακοί γιατροί υπολογίζουν ότι για την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ και για να τηρηθούν οι παραπάνω ώρες εργασίας απαιτείται άμεσα η πρόσληψη 5.000 γιατρών. (13.11.2006)
    Αυτόν τον προβληματισμό εξέθεσαν και στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγυης. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις προσλήψεις και τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ βρίσκεται σε καλό δρόμο και έκανε λόγο για 6.000 προσλήψεις. Όπως είπε, 1.700 θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, 1.200 με 8μηνη σύμβαση και 3.000 μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ που θα είναι δόκιμοι για 1,5 χρόνο.(25.01.2007)
    Συνεργασία με τον Δ. Αβραμόπουλο είχε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου. .(26.02.2007).Και πάλι στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε ότι η πρόσληψη 6.000 νοσηλευτών προχωρά και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για τις προμήθειες, «ώστε να εμπεδωθεί η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας».«Μέσα από αυτή τη βαθιά τομή θα εξοικονομήσουμε σε ετήσια βάση 500 εκατ. ευρώ και θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων στο ΕΣΥ και στην πρόσληψη προσωπικού».
    Η επανίδρυση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του τομέα υγείας με νέες προσλήψεις, είναι οι άμεσοι στόχοι του υπουργείου Υγείας δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στις 24.09.2007, εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων. Όπως πάντα ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση με έμψυχο δυναμικό σε όλες τις δομές Υγείας και με έμφαση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι μέσα στην Οκτώβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα, καθώς και ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για «βαθιά μεταρρύθμιση στο χώρο των προμηθειών», που θα οδηγήσει , στην εξυγίανση του ευαίσθητου αυτού χώρου και στην εξοικονόμηση πόρων, στη βελτίωση των υποδομών και στην ανάπτυξη ενός νέου υπερσύγχρονου δικτύου νέων σχηματισμών σε ολόκληρη τη χώρα. Σε άλλη δημόσια εμφάνιση του επισήμανε ότι:«Συνεχίζουμε το έργο μας. Όλο αυτόν τον καιρό έχει γίνει σπουδαία δουλειά στο χώρο της Υγείας που θα αποδώσει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στους μήνες που έρχονται».
    Τι γίνεται σήμερα; Ο Ιούλιος κοντεύει να τελειώσει και .... δεν έχει γίνει τίποτα. Οι προσλήψεις είναι ελάχιστες και έμμεινε άλυτο το θέμα των εφημεριών. Πότε προβλέπεται να πληρωθούν οι γιατροί για τις δεδουλευμένες εφημερίες και ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης της πληρωμής τους; Νοσοκομεία της επαρχίας αφήνουν απλήρωτους τους ιατρούς τους περιμένοντας την απόφαση του Υπουργείου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας. Εκκρεμεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην ανεύρεση κάποιας νόμιμης μορφής( διότι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτες εφημερίες τις οποίες υποχρεωτικά πραγματοποίησαν οι γιατροί)(Βήμα 17 .07.2008). Το νέο ωράριο που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από τις αρχές του χρόνου πήρε καινούργια παράταση 6 μηνών με τροπολογία του υπουργείου Υγείας.
    • Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζει σήμερα ο «Ευαγγελισμός», καθώς οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο ξεπερνούν τις 1.300 και μάλιστα οι ελλείψεις έχουν αυξητική τάση. 27/06/2008 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
    • Στο "Αττικόν", το εγκεκριμένο από την κυβέρνηση κονδύλιο για εφημερίες του 2008 είναι μόλις 3.581.000 ευρώ, όταν το 2007 χρειάστηκαν 4.800.000 ευρώ και η διοίκηση του νοσοκομείου είχε προϋπολογίσει 5.500.000 ευρώ για φέτος. Πρόκειται, δηλαδή, για περικοπή κατά 35% των προϋπολογισθέντων κονδυλίων.(17.07.2008 -Ελευθεροτυπία)
    Κύριε Αβραμόπουλε μην το ξανακάνετε …το λάθος. Όχι άλλη παράταση και άλλες υπεκφυγές! Μην κρύβεστε πίσω από τις πόρτες του υπουργείου σας .Ξέρεται ότι δεν ήσαστε αθώος! Μην τραγουδάτε ανέμελα στο μπάνιο, σαν τον Max Raabe με την Palastorchestre .Δώστε ,επιτέλους λύση στο πρόβλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα που δεν φιλοδοξω να το απαντήσω εδώ: "που πάμε;;" Η χώρα εξελίσεται επιπόλαια σε κοινωνία παροχής υπηρεσιών ανειδίκευτης εργασίας του επιπέδου τηλεφωνήτριας. Τηλέφωνο για τα λιμάνια, τηλέφωνο για το κτηματολόγιο τηλέφωνο για τα ανύπαρκτα νοσοκομειακά ραντεβού. Από τα πολιτικά γραφεία που τέλειωσαν με τις "καρριέρες" stage αυτά είναι το μέλι και το γάλα....Από το κακό των διορισμών του Λαλιώτη σε super market στο ακόμα χειρότερο. Σημάδι έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού, οποιαδήποτε αναπτυξιακού πνεύματος,και πλήρης ασυδοσίας των εργασιακών σχέσεων από την ανέλεκτη οικονομική ολιγαρχία του τόπου. Τα περί κοινωνικής αγοράς του ΣΕΒ φαντάζουν ανέκδοτο, οχι ότι δεν υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Σε αυτή τη διαδικασία μεγάλες κοινωνικές ομάδες "πεφωτισμένες" διαλέγουν συντήρηση. Οι στρατιωτικοί είναι μέχρι τα μπούνια καλοπερασάκηδες στο σύστημα από την κούνια τους. Οι εφοριακοί οι νομαρχιακοί και δημόσιοι υπάλληλοι ιδίως οι αστυνομικοί κινούν τα νήματα της παραοικονομίας συμπληρωνοντας ωράρια και βλησχρό μισθό. Οι δικαστικόι βλογήσαν τα γένια τους και μπουκωθήκαν από την κυβέρνηση ποσώς. Οι παπάδες ανήκοντες στο εξουσιαστικό κατεστημένο απεμπόλησαν προ πολλού τις κοινωνικές ανησυχίες. Οι γιατροί έχουν όλα τα προσόντα για κοινωνικές ευαισθησίες από την κοινωνική θεώρηση του λειτουργήματος αλλά με τις προαναφερόμενες ελλειψεις αυτοκαταστρέφονται και ουδετεροποιούνται από το σύστημα, αποξενώνονται από την κοινωνική φύση της αρρώστιας που μπορούν εύκολα να την επισημάνουν και να βοηθήσουν τον κοινωνικό ιστό σε μείζονες συμπεριφορές σαν την ανεργία, τις εξαρτήσεις, τις εγωπαθητικές ή ψυχικές διαταραχές. Οι συμπεριφορές λοιπόν του Αβραμόπουλου και της Φάνης Πάλης με την αποδόμηση κλάδων εργασίας καταντούν αντεθνικές και προδωτικές συμπεριφορές. Εχουν προς τούτοις και το στοιχείο της καταστροφής ενός κλάδου παραδοσιακά ενταγμένου πλειοψηφικά στην νυν κυβερνητική εξουσία. Διαλυτικός καταστροφικός ρόλος αυτοχειριαστικός. Οι ελάσσονες μικροεξυπηρετήσεις του βολέματος λίγων ημετέρων μόνο οργή και αποξένωση φέρνουν στο πλήθος του κλάδου. Και φοβάμαι πολύ βιαιότερες συμπεριφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;