Newsletter , about physician without therapy and some others. Politics, science , human rights.Earth, Society, Travel.
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022
Όταν τα σκάνδαλα δεν κρύβονται κρύβεται η φαμίλια
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ. Συγκλονιστικά πράγματα συμβαίνουν στη χώρα υπό τη διεύθυνση της φαμίλιας Μητσοτάκη με την ανοχή των άπληστων και ανήθικων οικονομικών ελίτ που τη στηρίζουν. Η περίπτωση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, είναι μια ακόμη, αποκαλυπτική περίπτωση της ανήθικης εξουσίας. Μιας εξουσίας που τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα επειδή: «οι εξηγήσεις για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας»!
Λες και υπάρχει πλέον παράταξη με αρχές και ήθος. Ποιες αρχές υπηρέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κουκουλώνοντας το μεγάλο διεθνές σκάνδαλο της Novartis, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έλαβε χώρα στο ελληνικό Υπουργείο Υγείας, χωρίς κανείς να αναλάβει την παραμικρή ευθύνη; Πόσο φως έπεσε στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ όπως υποσχέθηκε και πόσο στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο κουκουλώθηκε με μαφιόζικου τύπου ομερτά.
Είναι συνένοχοι. Γνώριζαν εδώ και δύο χρόνια τη δράση του Πάτση και συγκάλυπταν όσα σήμερα αποκαλύπτονται με συγκλονιστικές λεπτομέρειες. Μάλιστα η δράση του κυρίου βουλευτή είχε αποκαλυφθεί δημοσίως, όταν η εφημερίδα «Δημοκρατία» στις 21 Φεβρουαρίου του 2020 έκανε πρώτο θέμα την εισπρακτική εταιρεία του, χαρακτηρίζοντας το, «σκάνδαλο και μείζον πολιτικό και αξιακό ζήτημα». Στου κουφού την πόρτα. Τώρα εκπλήσσονται, όπως κάνουν πάντα όταν κάποιο ανεπιθύμητο θέμα ξεφεύγει από τους ασφυκτικούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει στην ενημέρωση.
Ο τρομερός και άφοβος βουλευτής, δανείστηκε από την τράπεζα Πειραιώς 4,3 εκατομμύρια για να αγοράσει κόκκινα δάνεια από την ίδια τράπεζα (!) στο 1/15 της αξίας τους και να εισπράξει από τους οφειλέτες πολλαπλάσια χρήματα ακόμα και τις ακίνητες περιουσίες τους! Κανένα πρόβλημα για τη διεύθυνση της τράπεζας που σώθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, έχει παραχωρήσει ασυλία και το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών, ότι και αν κάνουν! Και οι προστατευόμενοι τραπεζίτες εξυπηρετούν την φαμίλια.
Και σε όλα αυτά συνεργάστηκαν αρκετοί υπουργοί. Πρώτος και καλύτερος ο κουμπάρος του βουλευτή Στέλιος Πέτσας, που όταν μοίραζε λεφτά σε υπαρκτά και ανύπαρκτα ΜΜΕ δεν παρέλειψε να χρηματοδοτήσει και το site της συζύγου του Πάτση.
Στη συνέχεια έχουμε τον υπουργό Πιερακάκη που χώθηκε στο τρένο της εξουσίας με μηχανοδηγό τον Κυριάκο, καθώς η πρώτη του επιλογή το ΠΑΣΟΚ δεν του προσέφερε πλέον πιθανότητα υπουργικής καρέκλας. Πλην όμως το ευγενικό του ύφος, δεν τον εμπόδισε να βοηθήσει τον Πάτση (και πολλούς άλλους) να βγάλει και άλλα χρήματα με υπέρογκες αμοιβές από τα ΕΛΤΑ για τις νομικές του συμβουλές! Και η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ είναι τρανή απόδειξη για το πλέγμα συνενοχής στο πλιάτσικο που έχει στηθεί.
Μέχρι και η σύζυγος του «χασάπη» υπουργού δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα βρέθηκε συνέταιρος κατά 30% στην εταιρεία του Πάτση Elite Executive Translation η οποία φυσικά παραλήφθηκε από τα πόθεν έσχες, χωρίς καμιά συνέπεια.
Και όλοι αυτοί, που σήμερα παρουσιάζονται ανήξεροι, δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στο vouliwatch καθώς αυτά αποκαλύπτον την θεαματική αύξηση των εισοδημάτων του Ανδρέα Πάτση μετά την εκλογή του στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι από καταθέσεις 3.300 ευρώ το 2018, έφτασε τα 2.300.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο μόλις έγινε βουλευτής.
Και όταν ο ανήξερος εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Γ. Οικονόμου ισχυρίστηκε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε κάτι. Έλαβε απάντηση από τον ίδιο τον Πάτση που δήλωσε απειλητικά (!) ότι: «Η δραστηριότητα μου είναι γνωστή, δεν ήρθα ξαφνικά σε αυτόν τον κόσμο. Νομίζετε ότι ένα πολιτικό κόμμα δεν ξέρει ποιον έχει στα ψηφοδέλτια του; Μόνο το κόμμα μου το ήξερε; Όλη η Ελλάδα ήξερε την δράση μου», τόνισε και αποκάλυψε ότι επί 4 μέρες ήταν σε συνεννόηση με το Μαξίμου για την απάντηση που θα δώσει και το τελικό κείμενο εγκρίθηκε από τον ίδιο τον Γ. Οικονόμου!
Και το κερασάκι στην τούρτα προστέθηκε από το γεγονός ότι ο γιος του κ. Πάτση, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΝΔ, ήταν συντονιστής μιας θεματικής ενότητας. Ποιάς ενότητας; «Των μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων»! Αμέ! Είχε και τέτοια ενότητα το κόμμα.
Και λίγο μετά, προστέθηκε και νέα αποκάλυψη. Συγκεκριμένα η εταιρεία της Ρεβέκας Πιτσίκα, People for Business φέρεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις πάνω από 400.000. ευρώ από ΕΛΤΑ του κ. Πιερακάκη, την ΕΡΤ και ΑΔΜΗΕ. Ποια είναι αυτή η κυρία; «Πρόκειται για δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη, επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ, η οποία διορίστηκε σύμβουλος στο γραφείου του ως Προέδρου του κόμματος για θέματα αξιολόγησης στελεχιακού δυναμικού, με προσωπική του απόφαση.
Και επειδή η ΝΔ ως κόμμα είναι οικονομικά υποθηκευμένο στις τράπεζες, αφού δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια που έχει λάβει και σήμερα αγγίζουν τα 400 εκατομμύρια(!) η κυρία έπρεπε να πληρώνεται από το Δημόσιο και να έχει επιπλέον θέση σε οργανισμό του. Έτσι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την διόρισε στις 13 Νοεμβρίου 2019, μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), με τη θητεία της να είναι τριετής. Και αναθέσεις του δημοσίου και μισθό από το δημόσιο για κομματική δουλειά. Και αυτοί οι τύποι που μας κυβερνούν, μιλάνε για αρχές, ήθος και διαφάνεια.
(ΑΥΓΗ 30-10-22)
Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022
Πως μασούσαν τα κόκκινα δάνεια των επιχειρηματιών οι ημέτεροι
Του Γιαννη Χατζηχρήστου απο 24-8-2022 στο φ/μπ
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΤΡΟΦΙΚΉ ΑΛΥΣΊΔΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ ΤΩΝ "ΚΌΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ"
Από το 2010 μέχρι σήμερα, οι Τράπεζες συσσώρευσαν κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 120δισ. Από αυτά, τα 106δισ αφορούν (ενυπόθηκα ή μη) επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που κοκκινησαν μέχρι το 15 λόγω της βίαιης συρρίκνωσης κατά 25% του ΑΕΠ (για να σωθούν 5-6 γαλλογερμανικές τράπεζες).
Η ΕκΤ, δια του Στουρνάρα, πίεσε αυτός ο όγκος να μειωθεί στο μισό για να μπορούν οι 4 συστημικές τράπεζες να περνούν τα stress tests που κάνει κάθε χρόνο η ΕκΤ.
Και πάνω σε αυτή την απαίτηση, έχει στηθεί ένα απίθανο φαγοπότι, που συνεπικουρείται και με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε το 20 η κυβέρνηση της ΝΔ.
🔸Στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας βρίσκεται, όπως αναμένεται, η ΤτΕ δια του Στουρναρα. Αυτή έκανε δύο πράγματα
✔️ Δέσμευσε σε δύο δόσεις 24δισ από το "μαξιλάρι Τσίπρα" με την μορφή εγγυήσεων, που δοθηκαν με τα Προγραμματα Ηρακλής Ι και ΙΙ στις Τράπεζες. Για τις "χασούρες" που θα είχαν πουλώντας σε funds τα κόκκινα δάνεια που είχαν δώσει.
Οι Τράπεζες, αυτές τις κρατικές εγγυήσεις, τις μετέτρεψαν σε ρευστό μέσω δανείων από την ΕκΤ. Που με την σειρά της, "πούλησε" αυτά τα δάνεια στην δευτερογενή αγορά σε άλλες Τράπεζες και funds, που έλαβαν δάνεια από Τράπεζες για να τα αγοράσουν.(σημείωση: κάθε τέτοιος κύκλος αγοροπωλησιας, που επαναλαμβάνεται πολλές φορές, οδηγεί στην παραγωγή νέων ευρώ από την ΕκΤ. Λέγεται κομψά "μόχλευση")
✔️ Ανέθεσε το Στορναρισταν το 16 σε μια εταιρεία-fund, την PQH, την πλήρη ευθύνη του "πακεταρισματος" αυτών των δανείων, αλλά και την διενέργεια μελετών και διαγωνισμών ανάμεσα σε funds που θα τα διεκδικήσουν για να τα εισπράξουν. Λειτουργία που δεν εμπίπτει στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστηματος. Όπως φαίνεται και πιο κάτω, στήθηκε μια κανονική παραΤράπεζα μέσα στην ΤτΕ!
Μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ 107 τέτοια funds, με αξιολόγηση της PQH.
🔸Ποια είναι αυτή η PQH?
Η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε «διαχειρίζεται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων, που αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.» λέει το καταστατικό της.
Δηλαδή είναι μια από τις εταιρίες-funds που αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές τα «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες και στη συνέχεια είτε πιέζουν ασφυκτικά τους οφειλέτες είτε βγάζουν στο (ηλεκτρονικό πλέον) «σφυρί» τα υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία.
Η PQH αποτελεί κοινό εταιρικό σχήμα των εταιριών PwC Business Solutions Α.Ε., Qualco Α.Ε. και Hoist Kredit Aktiebolag.
Υπενθυμίζεται ότι στέλεχος της Qualco είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος, ξάδερφός του πρώην υπουργού Ευτυχή Τσακαλώτου (αλλά όπως έχει δηλώσει, δεν μιλάνε...).
Στην PQH έχουν περιέλθει τα πάγια και οι απαιτήσεις των Τραπεζών που χρεοκόπησαν ή έκλεισαν κατά την περίοδο των μνημονίων (Αγροτική Τραπεζα, Τρ. Αττικης, Συνεταιριστικες Τραπεζες κλπ) Δηλαδή η PQH "κρατάει" στο χαρτοφυλάκιο της, πέραν των άλλων, και τις υποθηκευμένες αγροτικές γαίες για δάνεια της Αγροτικής, που αντιστοιχούν στο 70% όσων σήμερα καλλιεργούνται. (στο σχόλιο #1 το εταιρικό της site και το χαρτοφυλάκιο εκκαθαρισμενων τραπεζών που διαχειρίζεται)
Η PQH, στα πλαίσια των "αρμοδιοτήτων" που της έχουν παραχωρηθεί, προχωράει μετά ανεξέλγκτα στο σχετικό "αμπαλαζ" των κόκκινων δανείων των Τραπεζών. Μέχρι τώρα πουλήθηκαν σε funds στο 3-5% της αξίας των δανείων συνολικές απαιτήσεις ύψους 80δισ (στα σχόλια της παλαιότερης ιδιας ανάρτησης που θα βρεις πιο κάτω στο σχόλιο #1 όλα τα εύηχα ονόματα τύπου "Αριάδνη" και το ύψος των κόκκινων που πουλήθηκαν έναντι).
Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς διαχείριση που κατέληξε στις ΕΔΑΔΠ (δηλαδή σε funds αδειοδοτημένα), έφθασε στο τέλος του 2021 στα 79,738 δισ. ευρώ, από τα 72,2 δισ. ευρώ, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021.
Κατά κατηγορία τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά (συνολικά 80 δισ. ευρώ) το 55% είναι καταναλωτικά και «λοιπά δάνεια», ενώ το 45% είναι στεγαστικά δάνεια. Κατά κλάδο το 45% είναι ιδιωτικά δάνεια, το 40% είναι επιχειρηματικά και 15% των κόκκινων δανείων που τώρα διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης (ΕΔΑΔΠ), δηλαδή τα 107 funds,, είναι δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και δάνεια ατομικών επιχειρήσεων.
🔸Στο επόμενο επίπεδο της τροφικής αλυσίδας είναι αυτά τα 107 funds που έχουν αδειοδοτηθεί ως άνω με σημαντικότερα τα: (σε παρένθεση τα "χαρτοφυλάκια" ,ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ τους, που δηλώνουν ότι έχουν). Οι πλέον ενεργοί στην εγχώρια αγορά κάποια Davidson Kempner με χαρτοφυλάκια ύψους 15,1 δισ. ευρώ, η Intrum με 13,5 δισ. ευρώ και DoValue με 11,4 δισ. ευρώ, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Bain και B2Holding με χαρτοφυλάκια, ύψους 3,5 δισ. ευρώ και τριών δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι:
• Pimco (2,7 δισ. ευρώ)
• Hoist (2,4 δισ. ευρώ). Ναι αυτή της PQH...
• Carval – Intrum (δύο δισ. ευρώ)
• Ellington (1,6 δισ. ευρώ)
• Aldridge (1,3 δισ. ευρώ)
• Apollo (1,2 δισ. ευρώ)
• Fortress (1,1 δισ. ευρώ)
• Elliot – Centerbridge (900 εκατ. ευρώ)
• Astir NPL Finance (700 εκατ. ευρώ)
• APS (400 εκατ. ευρώ)
• Cross Ocean Partners (300 εκατ. ευρώ) και
• Carval (100 εκατ. ευρώ).
Στα περισσοτερα από αυτά, συμμετέχουν και οι ίδιες οι Τράπεζες που πούλησαν τα κόκκινα δάνεια!
✔️ Όπως αποκάλυψε όμως ο Παυλος Πολακης , σχεδόν όλα τα πιο πάνω είναι εικονικές εταιρείες η θυγατρικές εικονικών εταιριών με έδρα την Ιρλανδία, και μετοχικά κεφάλαια ανύπαρκτα.
Τι κάνουν:
🔸Με το που λαμβάνουν άδεια από την PQH, πηγαίνουν στην δευτερογενή διεθνή αγορά ΝPL και παίρνουν εγγυητικές επιστολές ύψους 10% των "πακέτων" που θα διεκδικήσουν με "πρόσωπο" την χρυσοτόκο άδεια τους.
🔸"Χτυπάνε" το πακέτο που θέλουν στον διαγωνισμό έναντι της εγγυητικής που πήραν τζάμπα, με προσφορά 3-5% του ύψους των κόκκινων δανείων που περιέχει.
🔸 Ο κερδισμένος πλειοδοτης (μη φανταστείτε ότι δεν είναι από πριν αποφασισμένος) λαμβάνει την απαίτηση και την οποία μεταπουλαει αμέσως στην διεθνή αγορά ΝPLs, που κινείται με εκείνα τα γκρι "μοχλευμενα" ευρώ που έχουν παραχθεί από τα αρχικά δάνεια και εγγυήσεις, όπως αυτές των Ηρακλή Ι και ΙΙ). Συνήθως εισπράττουν έτσι το 20-30% της αξίας των κόκκινων δανείων που αγόρασαν. Με αυτά καταβάλει το τίμημα στην αντίστοιχη Τράπεζα και κρατάει, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα, και το κέρδος προκαταβολικά. Και επειδή είναι εξωχώριες εταιρίες, δεν πληρώνουν εδώ κανένα φόρο κερδών η ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που κατέχουν...
(Τώρα ο Πρόεδρος του συνδέσμου τους Τάσσος Πανούσης, πρωην Διευθυντής Απαιτήσεων της Eurobank, θέλει να φτιάξει και εγχώρια αντίστοιχη δευτερογενή αγορά, για να πωλούνται τα "πακέτα" σε άλλα funds του συνδέσμου τους...)
Με αυτή την διαδικασία έχουν περιέλθει ήδη 70.000 αστικά ακίνητα στα funds και ενας τεράστιος αριθμός παγίων επιχειρήσεων ή αγροτών 20πλασιας αξίας όσων κατέβαλαν.(το "χαρτοφυλάκιο" που λένε, είναι εικονικό, "μούρη")
🔸 Αυτά τα πάγια χρησιμοποιούνται μετά ως εγγύηση για την έκδοση δανείων από τους δανειστές των funds. Tα μεγαfunds τύπου CVC Capital κλπ, που δανείζονται από "τις αγορές χρήματος"κεφάλαια είτε για να αγοράσουν πχ την ΔΕΗ και την ΛΑΡΚΟ ή για να επενδυθούν δανείζοντας στα funds μέσω των Τραπεζών!
Να μετρήσουμε πόσο χρήμα "αέρας" έχει παραχθεί μέχρι τώρα από τον "αέρα" των αρχικών εγγυήσεων που έδωσε το σύστημα Στουρνάρα? Ασε το που πήγε και τι λάδωσε στην πορεία...
🔸Στο κάτω επίπεδο της τροφικής αλυσίδας βρίσκονται και οι εισπρακτικές εταιρείες, οι μηχανικοί αξιολόγησης ακινήτων και τα δικηγορικά γραφεία που θα αναλάβουν (έναντι ποσοστού) να πιέσουν για την είσπραξη ή τον διακανονισμό του κάθε κοκιίνου δανείου ξεχωριστά. 3.000 υπαλληλοι και αφεντικά συνολικά.
Ότι εισπράξουν αυτοί απο ρυθμίσεις η νοίκια πτωχευμένων δανειοληπτών, είναι καθαρό πρόσθετο κέρδος των πιο πάνω επιπέδων της τροφικής αλυσίδας, που έχει ρυθμιστεί θαυμάσια στο να παράγει αεράτο χρήμα! Ελάχιστο έως καθόλου από αυτό επενδύεται μετά στην πραγματική οικονομία!
Γιατί?
Μα δεν υπάρχουν σε αυτήν την πραγματική οικονομία επενδύσεις με άπειρη απόδοση κεφαλαίου! (O ευρωπαϊκός δείκτης απόδοσης των κεφαλαίων που χτίζεται από τα μεγαλύτερα distress funds σήμερα δείχνει κερδοφορία 762%!)
Αρκεί να υπάρχουν δάνεια και να κοκκινίζουν.
Ξέρεις εσυ καμία να αποδίδει 762% με "επενδεδυμένο" κεφάλαιο κανένα χιλιάρικο στην Ιρλανδία?
🔸 Από τι κινδυνεύει τώρα αυτή η πυραμίδα:
Παρ όλο που όλο αυτό το γαϊτανάκι δανείων επί δανείων το ασφαλίζουν σε δικές τους ασφαλιστικές (που με την σειρά τους λαμβάνουν δάνεια για να αντασφαλιστούν...), όλη αυτή η πυραμίδα σήμερα κινδυνεύει λόγω της ύφεσης και του πληθωρισμού που προκλήθηκε από τα θραύσματα της ενεργειακής κρίσης και το Ουκρανικό. Όλο αυτό το οικοδόμημα καταρρέει αν έστω και μία Τράπεζα που εμπλέκεται στην χορήγηση αυτών των δανείων επί δανείων, χρεοκοπήσει, όπως έγινε το 08 με την Leman Brothers για 600δισ στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.
Τώρα κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα 1500τρισ%$ που έχουν παραχθεί σε όλο τον πλανήτη από αντίστοιχες πυραμίδες παραγωγής γκρι χρήματος-αερα έναντι 300τρισ$ αρχικών δανείων, δημοσίων (γύρω στα 80τρισ) και ιδιωτικών. Προϊόν συνεργασίας των τραπεζών με ένα σκιωδες παραΤραπεζικο σύστημα, με αυτό δηλαδή που έχει στήσει εδώ ο νεοφιλελέ Στουρνάρας.
Και τότε δεν θα υπάρχει υπόλοιπο σε κανένα "μαξιλάρι Τσίπρα" για να μας σώσει.
✔️Το τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά για να σπάσει αυτή η τροφική αλυσίδα, που σχεδιάστηκε μόνο για να γεννάει νέα δάνεια, δηλαδή νέο αεράτο χρήμα?
Πολλά! Από το "μοντέλο της Κύπρου" (δυνατότητα first refusal στο να αγοράσει το κόκκινο δάνειο ο αρχικός δανειολήπτης του στην ίδια τιμή που εκχωρείται στα funds-κορακια) μέχρι και πιο προχωρημένα με την δημιουργία πιστωτικών συνεταιρισμών των δανειοληπτών -βλεπε στο σχόλιο #2 μια τέτοια πρόταση του 18 που έμεινε στα αζήτητα).
Τι δεν καταλαβαίνεις?
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022
Οι τράπεζες, το μηδέν και το άπειρο
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 8-10-2022
Κανονικά έπρεπε να είμαι ένας από τους πιο ευτυχείς ανθρώπους στον κόσμο. Μπορεί να χρωστάω μικροποσά δεξιά-αριστερά, στην Εφορία, στη ΔΕΗ, σε φίλους και συγγενείς, στο ασφαλιστικό ταμείο μου, αλλά δεν χρωστάω σε τράπεζα (χρωστάει η συμβία μου, βέβαια, για το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας, αλλά προσποιούμαι ότι δεν με αφορά). Δεν είμαστε «κόκκινοι» οφειλέτες, βρε αδερφέ. Κι επειδή η τράπεζα είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου όταν δεν της χρωστάς, υποτίθεται ότι εγώ μπορώ να πάω σε μια από τις φίλες μου (τράπεζες) και να ζητήσω ένα δάνειο: ξυλοδάνειο, πετρελαιοδάνειο, αεριοδάνειο, πελετοδάνειο, ρευματοδάνειο, κάτι ταπεινό και ελεγχόμενο για να βγάλουμε τον χειμώνα χωρίς να ξεπαγιάσουμε. Θα με κόψει η φίλη μου η τράπεζα, θα δει τους λογαριασμούς με τα τρελά υπόλοιπα -25 ευρώ ο ένας, 0,75 ο άλλος-, θα δει και τα εκκαθαριστικά με το θηριώδες εισόδημα των 14.000 ετησίως και θα πει «πού πας ρε Καραμήτρο», κατά το γνωστό ανέκδοτο, μια και δεν με λένε Καραμήτρο. Αλλά, ακόμη κι αν αποφασίσει η φίλη μου να είναι ευγενής, έχει τον τρόπο της να μου δείξει την έξοδο ασφαλείας. Θέλετε ένα καταναλωτικούλι για να ζεσταθεί το κοκαλάκι σας; Ωραία, με 14,1% ανοιχτής διάρκειας, 11,2% αλλά κυμαινόμενο έναν χρόνο. Να τ’ αφήσω; «Για σας θα κάνω μια καλύτερη τιμή, είπε το τίποτε στο κάτι. Κι εκείνο, το ηλίθιο, το ‘χαψε» (Δημουλά).
Αλλά το «κάτι» δεν το χάβει. Και να ήθελε αδυνατεί, γιατί πες ότι κάνεις την αποκοτιά και παίρνεις ένα δάνειο 1.000 ευρώ για πετρέλαιο, σόρι, αλλά γιατί να το ξεπληρώσεις με 140 ευρώ παραπάνω; Ή, για να το πούμε αλλιώς, γιατί το δικό μου χιλιάρικο, αν υποθέσουμε πως μου περισσεύει, ανταμείβεται με 40 λεπτά τον χρόνο όταν το εμπιστευτώ στην τράπεζα, ενώ το χιλιάρικο που μου εμπιστεύεται σαν βαρύ πεπόνι η τράπεζα πληρώνεται με κερατιάτικα 140 ευρώ; Ποιος είναι το τίποτα και ποιος το κάτι σε αυτή την παμπάλαια ολέθρια σχέση; Ποιος είναι κολλημένος στο 0 και ποιος απαιτεί το άπειρο;
Για να γίνω κομματάκι πιο σαφής και συγκεκριμένος, κοιτάξτε τι συμβαίνει τα τελευταία 7 χρόνια προ πληθωριστικής πανδημίας. Με τα επιτόκια της ΕΚΤ κολλημένα στο μηδέν και αρνητικά, οι ελληνικές τράπεζες πλήρωναν τους τολμηρούς αποταμιευτές με μέσα επιτόκια από 0,5% έως 0,05%. Στα ακριβά καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές τα επιτόκια ήταν κολλημένα στο 11% και στο 15% κατά μέσο όρο, αντίστοιχα.
Ενέσκηψε η συμφορά του πληθωρισμού, που πέρσι τέτοιο καιρό η Φρανκφούρτη τον έβλεπε να σβήνει πριν από τα Χριστούγεννα (μιλάει με τον Αδωνι η Λαγκάρντ, άραγε;) και η ΕΚΤ, που είναι ο ακόμα καλύτερος φίλος των καλύτερων φίλων του ανθρώπου, μπήκε στο τριπάκι της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ, γιατί υποτίθεται ότι έτσι θα αποθαρρυνθούν οι άνθρωποι από σπατάλες -ν’ ανάβουν καλοριφέρ, για παράδειγμα-, θα πέσει η ζήτηση, θα πέσει κι ο πληθωρισμός κι όλα καλά. Αυτό ξέρουν ως νομισματική πολιτική, αυτό κάνουν οι κεντρικές τράπεζες, έστω κι αν δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στην ιστορία τους που να έχει πετύχει αυτή η ηλίθια συνταγή.
Το επιτόκιο του ευρώ είναι ήδη στο 1,25%, κατά τα φαινόμενα μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να το δούμε κοντά στο 3% και οι καλύτερες φίλες του ανθρώπου ετοιμάζονται για πάρτι αυξήσεων στα επιτόκια. Προσέξτε λοιπόν: μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων τον Αύγουστο, μετά τις αυξήσεις της ΕΚΤ, 0,04%. Μέσο επιτόκιο νέων δανείων 4%. Δηλαδή εκατονταπλάσιο!
Υπάρχει ένα μέγεθος που λέγεται περιθώριο επιτοκίου, δηλαδή το σπρεντ, η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων. Η ΕΚΤ και η δική μας κεντροτράπεζα το μετράει στο 3,61% και για τις εγχώριες τράπεζες είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης. Γιατί; Γιατί έτσι θέλουν, γιατί είναι πιο μάγκισσες, γιατί είναι οι καλύτερες απ’ όλους τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου και γιατί θέλουν να βγάλουν εξτραδάκια πάνω από 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023 μόνο από τα έσοδα επιτοκίων. Γιατί τους ανήκουν τα πάντα, γιατί πνίγονται στη ρευστότητα και θέλουν κι άλλη, γιατί όλο το χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, της ΚΑΠ περνάει από τον πάγκο τους, γιατί αν και ιδιωτικές, βρίσκονται σε απόλυτη ώσμωση με όλο το κρατικό και ιδιωτικό χρήμα, όλο το χρήμα του κόσμου, φυσικό ή ψηφιακό, αποκτά υπόσταση μόνο ως πίστωση στους λογαριασμούς τους. Οι τράπεζες είναι το σύμπαν όλων των συναλλαγών και δικαιούνται να βγάζουν κι από τη μύγα ξίγκι. Μας χαρίζουν το 0 και απαιτούν το άπειρο.
Ω, μα ναι, φυσικά, ακούω ήδη στ’ αυτιά μου τα συνήθη επιχειρήματα για τις προβλέψεις, τα χρήματα που πρέπει να βάζουν στην άκρη οι τράπεζες για κάθε ευρώ που δανείζουν, για τις υποχρεώσεις κεφαλαιακής επάρκειας, για τις καβάτζες που υποχρεούνται να έχουν για να συνεχίσουν να επιτελούν τον «κοινωνικό ρόλο» τους, να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις των ανθρώπων από τον κακό πληθωρισμό. (Με τι τις προστατεύουν; Με μηδενικά επιτόκια; Πλάκα κάνουμε;) Κι όλα τα γνωστά και χιλιοειπωμένα.
Εντάξει, ας μην κάνουμε μαθήματα τραπεζικής δι’ αρχαρίους εδώ, γιατί το ερώτημα είναι συγκεκριμένο: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν διπλάσιο επιτοκιακό περιθώριο από τις άλλες της ευρωζώνης; Από πού αντλούν το δικαίωμα να αισχροκερδούν κάτω από τη μύτη της ΕΚΤ, της ΤτΕ κι όλων των ακριβοπληρωμένων εποπτικών αρχών; Γιατί επιβάλλουν στους αποταμιευτές κούρεμα στο ύψος του πληθωρισμού, αλλά απαιτούν από τους δανειζόμενους αμοιβή πάνω από αυτόν;
Ρητορικά τα ερωτήματα, αλλά μια και μιλάμε για κουρέματα κι ο νους, θέλεις δεν θέλεις, πάει στο μεγάλο κούρεμα, το PSI του 2012, πώς ν’ αφήσει κανείς ασχολίαστη τη φιλοτραπεζική συνηγορία του Αρείου Πάγου σε πρόσφατη απόφαση που απορρίπτει αιτήματα ζημιωμένων ομολογιούχων; Διαβάστε την: «…Εν όψει όλων των περιστάσεων δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι το πιστωτικό ίδρυμα, που διέθεσε το κρατικό ομόλογο περαιτέρω σε επενδυτή, υπέχει ευθύνη για τη μεταγενέστερη έλλειψη φερεγγυότητας του εκδότη Ελληνικού Δημοσίου». Ολη η ιστορία της ελληνικής κρίσης χρέους, αλλά ανεστραμμένη με το κεφάλι κάτω, σε 31 λέξεις.
Αλήθεια τώρα; Δεν φταίνε οι τράπεζες για την πολλαπλή ελληνική χρεοκοπία; Δεν μας φορτώθηκε το PSI για να προστατευτούν οι γαλλικές, οι γερμανικές και οι άλλες τράπεζες; Δεν πληρώσαμε τη ζημιά των εγχώριων ευαγών ιδρυμάτων με δύο μνημόνια και με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις με λεφτά των φορολογουμένων; Δεν πληρώνουμε το μεγάλο ξεφόρτωμα των «κόκκινων» δανείων, την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους και την αδάπανη ιδιωτικοποίησή τους με κρατικές εγγυήσεις δεκάδων δισ. ευρώ που οσονούπω θα μας τις φορτώσουν στο κρατικό χρέος; Αλήθεια τώρα, αυτή είναι η δίκαιη ιστορική κρίση των κορυφαίων δικαστών για την οικονομική μας τραγωδία;
Σχόλια «μηδέν». Θυμός «άπειρος».
💬 Θεωρίες για την υπεραξία
Αγαπητοί θεατές, είναι έθιμο να λέει ο καταδικασμένος σε θάνατο δυο-τρεις τελευταίες κουβέντες, έτσι για να λευτερώσει την ψυχή του και να ταξιδέψει πιο λαφριά στους ουρανούς. Λοιπόν, αξιότιμες κυρίες και δεσποινίδες και κύριοι, όσο και να σας φαίνεται περίεργο, είμαι αθώος. Γιατί τι κακό μπορεί να κάνει σε τούτο τον κόσμο ένας φουκαράς κατεργάρης μπροστά στους μεγαλοκατεργάρηδες της Γης; Πάω στην κρεμάλα επειδή έκλεψα δυο δεκάρες, κι αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα του κοσμάκη θα πεθάνουν στα κρεβάτια τους. Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας; Σκότωσα για να μη με σκοτώσουν, κι αυτοί που σκοτώνουν για να κερδίσουν έχουν αγάλματα στις πλατείες. Με πνίγει το δίκιο μου και δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Είμαι μικρός και μ’ έφαγε το ανάστημά μου…
Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η όπερα της πεντάρας»
Kibi2g@yahoo.gr, kibi-blog.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)