Επανάληψη του "ξεφορτώματος" μετοχών της Εθνικής από ξένους δήθεν... επενδυτές πραγματοποιήθηκε χθες στο Χ.Α., κάτι το οποίο συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα στην περίπτωση της Eurobank. Πρόκειται για τη γνωστή... τακτική του Τ+3 που έλαβε χώρα και στην Εθνική από τους ξένους επενδυτές. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.123 μονάδες με πτώση -4,63%, ενώ στο ξεκίνημα βρέθηκε έως το υψηλό των 1.182,68 μονάδων (+0,30%) με χαμηλό ημέρας 1.121,70 μονάδες, με πτώση -4,79%.
 
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σημαντικό ρόλο έπαιζε το "ξεπούλημα" μετοχών της Εθνικής. Ο τζίρος σε πολύ αυξημένο τέμπο διαμορφώθηκε στα 453 εκατ. ευρώ, με τα 174 εκατ. ευρώ στην Εθνική.
Ο όγκος έφτασε τα 439 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 403 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες, τα 227 εκατ. στη Eurobank και τα 81 εκατ. στην Εθνική!

Οι κερδοσκόποι

Από την πλευρά τους, οι ξένοι κερδοσκόποι πούλησαν μετοχές της Εθνικής που δεν κατείχαν αλλά θα αποκτήσουν στις 20 Μαΐου, οπότε και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών!
Πρόκειται για πρακτικές οι οποίες, αν μη τι άλλο, δεν έχουν κάποια σχέση με την έννοια της επένδυσης, αλλά προσομοιάζουν σε ακραίο τζόγο.
Το επιθετικό ξεφόρτωμα των ξένων με το κόλπο του Τ+3 στην Εθνική οδήγησε σε πτώση τον τίτλο κατά -10,74%, στα 2,16 ευρώ, κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 2,2 ευρώ. Έτσι, το προκλητικό colpo grosso του Τ+3 δυστυχώς επαναλήφθηκε και στην Εθνική κατά τρόπο "χοντροκομμένο".
Φυσικά, φέρει ευθύνες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, καθώς φαίνεται να μην υπολογίζεται από τους ξένους, αν και είχε παρέμβει ετεροχρονισμένα στην περίπτωση του ίδιου φαινομένου που εκδηλώθηκε στην Eurobank.

Πωλείται η Finansbank

Οριστικό θα πρέπει να θεωρείται πως η Εθνική Τράπεζα θα πουλήσει μεγάλο ποσοστό μειοψηφίας της Finansbank, η οποία αποτελεί θυγατρική της στην Τουρκία.
Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι η Εθνική, παρά την αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισ., θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στο μέλλον και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα... Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι τα προβλήματα της Εθνικής είναι μεγαλύτερα από αυτά που παρουσιάζονται, εξέλιξη άκρως αρνητική.

Αναβάθμιση από την S&P

Σε αναβάθμιση - έκπληξη, κατά μια βαθμίδα, της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Ο οίκος αναβάθμισε σε CCC+, από CCC προηγουμένως, τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις των Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνικής, Eurobank. Σταθερό το outlook.
Nα σημειωθεί πως η νέα αξιολόγηση CCC+ των ελληνικών τραπεζών είναι κατά μια βαθμίδα χαμηλότερη από την αξιολόγηση B- που δίνει στην Ελλάδα η S&P.
Ταυτόχρονα, η S&P διατήρησε αμετάβλητη στο C τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

TO ΑΡΘΡΟ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ 16-5-2014