Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ηρόστρατος ολετήρας της Υγείας και το ανεμοσούμουρδο που λέει "μεταρρύθμιση"



ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Δ. ΒΑΡΝΑΒΑ και Γ. ΜΠΑΣΚΟΖΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΗ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» ΣΤΗΝ Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας              
 
Στην πρώτη συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας ΠΙΣ και ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ έγιναν απολύτως σαφείς οι προθέσεις του υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης. Θέλουν να διαλύσουν βίαια τον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο υπηρεσιών υγείας για ν΄ αποτελέσει τη νέα δεξαμενή διαθεσιμότητας – απολύσεων και ταυτόχρονα να βαθύνουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας σε βάρος των πολιτών.
 
Υπό το πρόσχημα της μεταρρύθμισης στην Υγεία επιχειρείται να υλοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα για 12.500 διαθεσιμότητες. Τα θύματα θα είναι οι γιατροί, οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ και κυρίως η ελληνική κοινωνία. 
 
Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικά «αγοραστή» υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα υγείας, ανοίγει το δρόμο για την πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών υγείας και την παράδοση της ΠΦΥ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
 
Κι ενώ υποτίθεται ότι διεξάγεται διάλογος κατετέθη αιφνιδιαστικά τροπολογία από τον Υπουργό Υγείας που επιβάλλει την υποχρεωτική ένταξη όλων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες σ΄ ένα σχήμα Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης του ιδρυόμενου κλάδου γιατρών ΠΕ, με αποδοχές όμως κατά πολύ μικρότερες των γιατρών του ΕΣΥ και αδιευκρίνιστα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, γεγονός που αποτελεί ευθύ εκβιασμό προκειμένου να εξωθήσει τους γιατρούς στο να αυτό-απολυθούν.
 
 

Αν η κυβέρνηση ήθελε αληθινή φιλολαϊκή μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ δεν θα διέλυε τα πάντα στο όνομα των «αλλαγών». Δεν θα άνοιγε πόλεμο με τους λειτουργούς της υγείας. Δεν θα έκανε προμετωπίδα της πολιτικής της το μνημονιακό στόχο των απολύσεων-διαθεσιμοτήτων και την πάση θυσία δραματική μείωση των δαπανών υγείας. Αν νοιάζονταν τους ανθρώπους θα φρόντιζε για την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, στις δημόσιες δομές υγείας. Απεναντίας η κυβέρνηση επέβαλλε στους πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότερα για περίθαλψη, νοσηλεία και φάρμακα.
 
Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ, με κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας, με οικογενειακούς γιατρούς και ομάδα υγείας, με λειτουργίες πρόληψης και αποκατάστασης, δεν διαλύει βίαια το υπάρχον σύστημα και δεν εξαθλιώνει υγειονομικούς και ασθενείς.
Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά φροντίζει να αναβαθμίσει τις υπάρχουσες δομές, τα Εργαστήρια του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, να αξιοποιήσει το υπάρχον προσωπικό, να προσλάβει νέους γιατρούς Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης και εξασφαλίζει μεταβατικό στάδιο για τους ήδη υπηρετούντες για να αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν, χωρίς απολύσεις και διαθεσιμότητες. Κάθε νέος προσλαμβανόμενος γιατρός πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με μισθολόγιο όμοιο με αυτό των γιατρών ΕΣΥ, όπως επίσης και όσοι επιλέξουν να εργαστούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Όλοι οι υπόλοιποι από τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς στην ΠΦΥ δικαιούνται ένα μεταβατικό διάστημα προκειμένου να επιλέξουν την εργασιακή τους θέση και σχέση, αφού προηγηθεί η αποσαφήνιση των όρων ένταξης στο ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 
 
 
Δυστυχώς η πραγματικότητα διαψεύδει τον υπουργό Υγείας ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεών του. Εάν σκόπευε να εντάξει όλους τους γιατρούς στο σύστημα ΠΦΥ και να το αναβαθμίσει θα είχε προβλέψει επιπλέον κονδύλια στον προϋπολογισμό και δεν θα μείωνε κατά 1.2 δις τις δαπάνες υγείας για το 2014, δεν θα έκοβε τις παροχές ασθένειας στους ασφαλισμένους κατά 539 εκ ευρώ, δεν θα περιέκοπτε κατά 30% την επιχορήγηση των νοσοκομείων.
 
Εκείνο που έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα είναι ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα διασφαλίζει σε όλους τους κατοίκους της χώρας ευχερή πρόσβαση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του χρήστη υπηρεσιών υγείας, αξιοπρεπές, με διαφάνεια, με αυστηρές κυρώσεις σε όσους εκ των λειτουργών του αποδεδειγμένα υπονομεύουν και επιβαρύνουν οικονομικά τον οργανισμό με ενέργειες εκτός νομιμότητας.
 
 
 
Οι κυβερνητικές πολιτικές βρίσκονται στον αντίποδα. Γι αυτό και οι νοσοκομειακοί γιατροί μαζί με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και σε συμπαράταξη με όλο το λαό θα συνεχίσουν τον αγώνα για να ανατραπεί η καταστροφική κυβερνητική πολιτική της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και της εξαθλίωσης των λειτουργών του.
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ, Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ, Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ 30-12-2013  10,30πμ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ Πανεπιστημίου 52
 

2 σχόλια:

  1. Παναγιώτης Ψυχάρης24 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:33 μ.μ.

    Ένα σύστημα υγείας που καταρρέει καθημερινά, με βάση ένα σχέδιο που έχει την εποπτεία των δανειστών, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των κατοίκων. Ήδη μεγάλο τμήμα του πληθυσμού (ανασφάλιστοι) στερείται την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα. Αυτό δεν είναι αρκετό να διαμορφώσει την τρέχουσα πολιτική τους, αλλά επιβάλλουν και άλλη συρρίκνωση, με στόχο οι ανάγκες σε ιατρική φροντίδα να αποκλείσουν στο άμεσο μέλλον ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι πληθυσμού.



    Η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης τα τελευταία δύο χρόνια, ως συνέπεια βάρβαρων πολιτικών στην υγεία, δεν τους είναι αρκετή. Έχουν υπολογίσει ότι χρειάζεται και άλλη μείωση του προσδόκιμου ζωής για εξυπηρέτηση δημοσιονομικών στόχων...



    Η δημόσια παροχή για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα-από τις χαμηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ-δεν είναι όπως φαίνεται αρκετά χαμηλά. Πρέπει να κατρακυλήσει σε ακόμη χειρότερη θέση.



    Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη ως ποσοστό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να ανέβουν κι άλλο, ειδικότερα σήμερα εν μέσω οικονομικής δυστυχίας.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι η απληστία των μεγαλοϊδιωτικών συμφερόντων- ντόπιων και ξένων- με την προστασία του νεοφιλελεύθερου δόγματος- έχει βρει στην κυβέρνηση τον καλύτερο σύμμαχο για ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις.



    Οι γιατροί, ως ΄΄παράπλευρη απώλεια΄΄ των αλλαγών, συνθλίβονται επιστημονικά και επαγγελματικά, είτε εργάζονται στο δημόσιο τομέα είτε εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που καταρρέει βάσει σχεδίου, το επιστημονικό δυναμικό κατανοεί πλήρως ότι η έννοια του κατοχυρωμένου επαγγέλματος αποτελεί πλέον έννοια του παρελθόντος.



    Το κράτος κατοχυρώνει με σταθερά βήματα τη μονοπωλιακή παρουσία του μεγάλου κεφαλαίου στην υγεία, σε ένα πληθυσμό ήδη πτωχευμένο. Ήδη μπήκαμε στην εποχή του απόλυτου και άγριου καπιταλισμού.



    Επιβάλλεται η αντίδραση της κοινωνίας. Επιβάλλεται η αντίδραση του ιατρικού κόσμου ως υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία. Είναι ο καλύτερος τρόπος να συντηρηθεί και να γιγαντωθεί η θετική άποψη της κοινωνίας ότι οι γιατροί βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της δημόσιας υγείας και της πρόσβασης σε αυτό και σε δεύτερη μοίρα τα εργασιακά τους ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;