Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Γράφουν τα γραμματόσημα ιστορία;;

Από το Μποπάλ ώς τον Αλιάγα

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν έβγαζαν γραμματόσημα με προσωπικότητες εν ζωή. Τώρα αποφάσισαν να συμπεριλάβουν τον επικεφαλής της Dow Chemicals και τον διεθνή τηλεπαρουσιαστή...
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ 1980
 
 
Το Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν μας έχουν συνηθίσει στην έκδοση γραμματοσήμων με απεικονίσεις προσωπικοτήτων που βρίσκονται εν ζωή. Συντονισμένα με την πρακτική που ακολουθείται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, έχουν υιοθετήσει την αντίληψη ότι μόνο μετά θάνατον μπορεί ν' αποτιμηθεί με σιγουριά η συμβολή κάποιου στην πατρίδα, και οι εξαιρέσεις στον κανόνα μέχρι τώρα ήταν μετρημένες στα δάχτυλα.
Χατζιδάκις Χατζιδάκις Ο Μίκης Θεοδωράκης, πάντως, δεν έχει αξιωθεί τέτοια τιμή. Δεν είναι ν' απορεί, λοιπόν, κανείς με τη δυσθυμία που προκάλεσε σε φιλοτελικούς κύκλους η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ για μια έκτακτη αναμνηστική σειρά με «διακεκριμένες ελληνικές προσωπικότητες» οι οποίες ζουν και βασιλεύουν, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Αλιάγας, ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής!
Θεοδωράκης Θεοδωράκης Στη σειρά περιλαμβάνεται ένα γραμματόσημο για το κοινωφελές Ιδρυμα Νιάρχου και εκτός του Αλιάγα τιμώνται τέσσερις προσωπικότητες από το διεθνή επιστημονικό, καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό χώρο: ο καινοτόμος γενετιστής Αρης Πατρινός, ο βραβευμένος με Οσκαρ συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο πρόεδρος της 20th Century Fox Τζιμ Γιαννόπουλος και ο Αντριου Λιβέρης, επικεφαλής της βιομηχανίας πλαστικών και χημικών Dow Chemicals. Από τα καζάνια της τελευταίας, θυμίζουμε, στην περιοχή Μποπάλ της Ινδίας διέρρευσαν το 1984 φονικά αέρια με 4.000 θύματα, σηματοδοτώντας μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της Ιστορίας...

   
Πέραν του Κωνσταντίνου Καραμανλή με αφορμή την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, των Ολυμπιονικών και των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, κανενός άλλου εν ζωή συμπατριώτη μας το πορτρέτο δεν έγινε γραμματόσημο. Το ίδιο συμβαίνει όμως και με τις περιπτώσεις του Μάνου Χατζιδάκι, του Ιάννη Ξενάκη, του Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη ή του Μάνου Λοΐζου, που δεκαετίες τώρα δεν βρίσκονται ανάμεσά μας. Είτε κανένας φορέας -η Ακαδημία Αθηνών, το ΥΠΠΟ, κάποια άλλη κυβερνητική ή μη οργάνωση- δεν ενδιαφέρθηκε να τους προτείνει, είτε η πρότασή τους δεν έγινε αποδεκτή από τα ΕΛΤΑ...
Οι νομπελίστες
Ο Κ.Π. Καβάφης και ο Νίκος Καζαντζάκης, οι πιο δημοφιλείς πρέσβεις των ελληνικών γραμμάτων στον κόσμο, μόλις το 1983 απεικονίστηκαν σε γραμματόσημο, ενώ οι νομπελίστες ποιητές μας Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης το 1980 και το 1997 αντίστοιχα.

Το άνοιγμα των ΕΛΤΑ προς το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό άργησε -ξεκίνησε δειλά-δειλά τη δεκαετία του '80- και ανάμεσα στους μεγάλους καλλιτέχνες και δημιουργούς που συμπεριέλαβαν στις σειρές τους συναντάμε τους Μανώλη Καλομοίρη, Μαρία Κάλλας, Νίκο Σκαλκώτα και Δημήτρη Μητρόπουλο, τους Αιμίλιο Βεάκη, Ελένη Παπαδάκη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κατίνα Παξινού και Κυβέλη, καθώς και τους Δημήτρη Ροντήρη και Κάρολο Κουν.
Το 1992 ήρθε η σειρά του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, το 1995 της Μελίνας Μερκούρη, με μια ολόκληρη σειρά αμφιβόλου όμως αισθητικής, το 1997 κυκλοφόρησαν γραμματόσημα αφιερωμένα στους μεγάλους Ελληνες κωμικούς -από τους Αυλωνίτη, Λογοθετίδη και Βασιλειάδου ώς τους Κωνσταντάρα, Παπαγιαννόπουλο, Φωτόπουλο και Σταυρίδη- και πιο πρόσφατα πορστέθηκαν τα πορτρέτα των Ρένας Βλαχοπούλου, Θανάση Βέγγου, Ορέστη Μακρή, Βασίλη Διαμαντόπουλου και Σαπφώς Νοταρά.
Η Λεβέντη
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, το αίτημα για την έκτακτη αναμνηστική σειρά που θα κυκλοφορήσει στις 16 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκε από το International Foundation for Greece μέσω της προέδρου του, Ασπασίας Λεβέντη, κι έγινε δεκτό με γνώμονα «το διεθνές κύρος» τόσο του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου όσο και των υπόλοιπων υποψηφίων. Ωστόσο, στο καυστικό ρεπορτάζ του «The Press Project» για το θέμα που δημοσιεύτηκε προχθές στο Διαδίκτυο επισυνάπτεται επιστολή της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία οι εκπρόσωποι της τελευταίας εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους γι' αυτή την πρωτοβουλία και καλούν τον κ. Παπούλια να συμβάλει στην αποτροπή της έκδοσης της σειράς.

   
Για την επιλογή του Ιδρύματος Νιάρχου η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία δεν έχει κανένα πρόβλημα. Το ότι οι υπόλοιποι τιμώμενοι είναι εν ζωή, όμως, ενοχλεί, καθώς «είναι πολλά τα παραδείγματα κολάσιμων πράξεων ανθρώπων που είδαν το φως μετά το θάνατό τους» και «οποιαδήποτε τιμή δύναται να ανακληθεί -αφαίρεση μεταλλίου, απόσυρση αγάλματος- πλην των γραμματοσήμων». Το γεγονός δε ότι «διαφημίζονται επαγγελματίες σε πλήρη δραστηριότητα» χαρακτηρίζεται «ανεπίτρεπτο».
Η 16η Σεπτεμβρίου, εν τούτοις, δεν είναι τυχαία ημερομηνία. «Η πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της σειράς συμπίπτει με τη βράβευση των διακεκριμένων αυτών προσωπικοτήτων και του Ιδρύματος Νιάρχου, που θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία της χώρας», μας πληροφορούν τα ΕΛΤΑ. Ποιος είναι ο θεσμοθέτης των βραβείων; Το International Foundation for Greece και πάλι. Αναζητήσαμε περισσότερα στοιχεία για το ίδρυμα της κυρίας Λεβέντη, αλλά όπως διαπιστώσαμε η ιστοσελίδα του είναι υπό κατασκευή...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 1-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;