Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Οι 12 ύφαλοι που "τσάκισαν" το κυβερνητικό καράβι.



"Κομμάτια και θρύψαλα" έγινε το "success story" της κυβέρνησης Σαμαρά. Η υπόθεση "ΕΡΤ", που προκάλεσε κατακραυγή στο πανελλήνιο και δυσφήμισε τη χώρα διεθνώς, ήλθε ως επιστέγασμα των απανωτών "fail stories" που γνωρίζει τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση, ειδικά πάνω σε θέματα της ελληνικής οικονομίας. Το κλίμα στις αγορές είναι το χειρότερο δυνατό και η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής που ασκείται βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε διψήφιος αριθμός εξελίξεων που καταδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία της ασκούμενης πολιτικής. Μάλιστα, η χειρότερη ενδοκυβερνητική κρίση που ξέσπασε στον ένα χρόνο συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., μετά τα όσα ακολούθησαν το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, αποδίδεται και αυτή, τόσο από πολιτικούς παρατηρητές όσο και οικονομικούς αναλυτές, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος, στις αποτυχίες της οικονομικής πολιτικής. Του λόγου το ασφαλές πιστοποιούν, μεταξύ πολλών άλλων, από την αναφορά της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία έγραψε πως "...η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ βάζει υπό πίεση την Ελλάδα και έτσι, για λόγους λιτότητας, κλείνει η κρατική ραδιοτηλεόραση..." και πως "...οι στόχοι των εσόδων για τις αποκρατικοποιήσεις αποδείχθηκαν όμως εξαρχής πολύ υψηλοί...", μέχρι το άρθρο της ιταλικής Reppublica ότι η απόφαση Σαμαρά για την ΕΡΤ ερμηνεύεται ως "...ενός είδους επίδειξη δύναμης του πρωθυπουργού, ο οποίος, μετά την αποτυχία στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, με την απόσυρση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ, χρειάζεται να επανεπιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά τους ως προσωπικότητα με σιδηρά γροθιά..".


Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν ακόμη οι New York Times («Η Ελλάδα κλείνει το κρατικό κανάλι για να δείξει αποφασιστικότητα»), όπως επίσης και η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ.
Στα απανωτά "fail stories"μόνο των τελευταίων 8 ημερών θα πρέπει να καταγραφούν:
1. Ναυάγιο πώλησης ΔΕΠΑ. Το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία και κυρίως το κλίμα στις αγορές ξεκίνησε ουσιαστικά με το "στραπάτσο" της κυβέρνησης αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το ναυάγιο της πώλησης της επιχείρησης στους Ρώσους επιδείνωσε καίρια το επενδυτικό κλίμα, εμποδίζοντας και τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι κυβερνητικοί έσπευσαν να καλλιεργήσουν προσδοκίες για το εν λόγω εγχείρημα, λογαριάζοντας, προφανώς, "χωρίς τον ξενοδόχο".
2. Όμηρος της ΒΡ ο ΔΕΣΦΑ. Καίριος και καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της ΒΡ στο θέμα του ΔΕΣΦΑ. Μπορεί από πλευράς Αζέρων να συντηρείται το θέμα, όμως εκτιμάται ότι η Socar με ανακοινώσεις ή δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της, Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, απλώς παρατείνει τις εξελίξεις περιμένοντας ποια θα είναι η θέση της ΒΡ για τον χάρτη των αγωγών. Το τοπίο δεν πρόκειται να καθαρίσει πριν το τέλος Ιουνίου με αρχή Ιουλίου.
3. Φόβοι για ΟΠΑΠ. Η πολυδιαφημισμένη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόβλημα ανάμεσα στον νέο βασικό μέτοχο, την εταιρεία Emma Delta, και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προτού ακόμη ολοκληρωθεί η υπογραφή της συμφωνίας. Η Εmma Delta, ως μελλοντικός αγοραστής του 33%, φαίνεται να έχει αντιρρήσεις για την σύμβαση των λαχείων.
4. Μέτρα αντί ιδιωτικοποιήσεων. Το φιάσκο με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και οι εκκρεμότητες με ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ τινάζουν στον αέρα ολόκληρο το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Σημειώνεται ότι μόνο από αυτά τα εγχειρήματα το Δημόσιο περίμενε τα 1,9 με 2 δισ. ευρώ από τα 2,6 δισ. ευρώ που προβλέπει για εφέτος το πρόγραμμα. Αυτή η εξέλιξη κρύβει τον κίνδυνο λήψης νέων πρόσθετων μέτρων για εφέτος προκειμένου να εξασφαλισθούν τα ισόποσα κεφάλαια που θα κλείσουν τις δημοσιονομικές μαύρες τρύπες.
   
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τροϊκανών Μπομπ Τράα (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) με τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάσθηκε η επιτάχυνση άλλων διαγωνισμών, όπως της ΕΥΔΑΠ και της «Αερολιμήν Αθηνών», σε κάθε περίπτωση πάντως είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι στόχοι. Αλλά και από το εξωτερικό τα νέα αποδομούν το success story, με ενδεικτικότερη την έκθεση της Nomura, η οποία αναφέρει ότι μειώνεται και άλλο ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις.
5. Επαναφορά των σεναρίων Grexit. Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου επανέφερε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι "...χωρίς προοπτική ανακούφισης από το χρέος, η Ελλάδα έχει κίνητρο να φύγει από το ευρώ, όταν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να ευνοηθεί από την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και τη στάση πληρωμών...". Στο άρθρο του, ο Β. Μίνχαου υποστήριζε ότι η πολιτική της τρόικας ουσιαστικά εξωθεί την Ελλάδα στο «καταραμένο» Grexit και καλεί τους Ευρωπαίους (κατά βάση το Βερολίνο) να αποδεχθούν περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους.
6. Ναυάγιο μείωσης ΦΠΑ. Μόνον η "πιλοτική" μείωση για ένα εξάμηνο του συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση από το 23% στο 13% τέθηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας στην πρώτη τους συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο στη νέα τους παρουσία στην Αθήνα. Οι επικεφαλής ελεγκτές αρνήθηκαν να συζητήσουν τυχόν οριστική μείωση και στις επόμενες συναντήσεις τους με το οικονομικό επιτελείο, χωρίς να έχουν δώσει το ok ούτε καν για την "πιλοτική" (προσωρινή) μείωση.
7. Ύφεση. "Fail story" αποδεικνύονται και η καλπάζουσα ύφεση, αλλά και η έλλειψη αξιοπιστίας της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η ύφεση το πρώτο τρίμηνο δεν ήταν 5,3%, όπως είχαν υπολογίσει αρχικά, αλλά 5,6%. Αυτό το νέο "λαθάκι" της υπηρεσίας, που με τις μετρήσεις της προ τριετίας και τα "φουσκωμένα" ελλείμματα έφερε στην Ελλάδα το ΔΝΤ και τα Μνημόνια, είναι της τάξης μόλις των... 500 με 600 εκατομμυρίων ευρώ.
8. Εκτός αγορών και τα επόμενα χρόνια. "Οι αγορές μπορεί να παραμείνουν κλειστές για την Ελλάδα, για ένα ή και δύο χρόνια ακόμη", ανέφερε την Πέμπτη ο Alessandro Tentori, στρατηγικός αναλυτής της ING, σχολιάζοντας ότι "...κανείς δεν αγοράζει Ελλάδα για θεμελιώδεις λόγους... οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενδεχομένως να συνεχίσουν να αυξάνονται. Δεν αποκλείεται να σημειωθεί άνοδος έως και 15% στη 10ετία...".


9. Πρωτογενές έλλειμμα. Παρά το πάγωμα των πληρωμών... τη μη επιστροφή φόρων σε πολίτες και επιχειρήσεις... τη λειτουργία του κράτους με υποεκτέλεση των δαπανών... το ψαλίδισμα των δημοσίων επενδύσεων... ο προϋπολογισμός συνεχίζει να εμφανίζει στο πεντάμηνο πρωτογενές έλλειμμα 984 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της για εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους, με αρκετές κατηγορίες εσόδων να εμφανίζουν αποκλίσεις.
10. Ταμειακό έλλειμμα. Αποκαρδιωτικά ήταν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δημόσια οικονομικά, καθώς έκανε λόγο για ταμειακό έλλειμμα της κυβέρνησης στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου ύψους 7,3 δισ. ευρώ.
11. Αρνητικές οι αγορές. Η υποχώρηση του γενικού δείκτη στα επίπεδα των 900 μονάδων, το κεφαλαιακό έλλειμμα μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου Εθνικής και Eurobank με δείκτη core tier 1 στο 8,7% και στο 7,8% αντίστοιχα, κάτω από το όριο του 9%, και η δυσκολία με την οποία βρέθηκαν στην πρώτη τα χρήματα για την αύξηση κεφαλαίου, καταμαρτυρούν δυσμενές κλίμα και στην κεφαλαιαγορά.


12. Αναδυόμενη αγορά. Η Morgan Stanley Capital International υποβάθμισε το ελληνικό Χρηματιστήριο κατατάσσοντάς το στις "αναδυόμενες" αγορές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αλλάζει η φυσιογνωμία των διεθνών χαρτοφυλακίων που "παρακολουθούν" την ελληνική αγορά και τα funds του μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα θα παραχωρήσουν τη θέση τους σε κερδοσκόπους της "αρπαχτής" και των αγοραπωλησιών με εξαιρετικά βραχύβιο ορίζοντα (ενίοτε και και με τα λεγόμενα "intraday transactions", ήτοι των αγοραπωλησιών εντός της ίδιας συνεδρίασης), τα γνωστά "hedge funds".

Θάνος Παναγόπουλος
Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην Αυγή 18-6-2013

1 σχόλιο:

  1. Mπασκόζος Γιάννης29 Ιουνίου 2013 στις 8:06 π.μ.

    Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ ήταν μνημονιακή επιλογή και έγινε με λογιστικά κριτήρια «εξορθολογισμού» των δαπανών και ειδικά της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό σημαίνει πως η συγχώνευση των ταμείων δεν είχε καμία σχέση με την ανάγκη δημιουργίας δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ούτε είχε στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες παρά μόνο τον ανεξέλεγκτο περιορισμό των δαπανών.
    Για να διασφαλιστεί μια στοιχειωδώς επαρκής κάλυψη των αναγκών είχαν προϋπολογιστεί 9.5 δις ευρώ για το 2012 και έσοδα 8 δις ευρώ. (άρα έλλειμμα εξ αρχής 1.5 δις ευρώ).
    Τα έσοδα είχαν υπολογιστεί κατά 80% από τις ασφαλιστικές εισφορές και 20% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Στην πορεία περικόπηκαν τα προϋπολογιζόμενα έξοδα σε 6.2 δις με κατανομή 1.2 δις για νοσοκομειακές δαπάνες, 1 δις για μισθούς και αμοιβές γιατρών, 3 δις για φάρμακα και 1 δις για ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και παρακλινικά ιατρικά εργαστήρια. Ούτε και για αυτό το ποσό όμως εξασφαλίστηκε επαρκής χρηματοδότηση. Η μεγάλη υστέρηση εσόδων και η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στο 0.4% (από 1.2 μόνο για το ΙΚΑ!!!) μέσω του εφαρμοστικού μνημονιακού νόμου κατέστησαν αδύνατη την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος. Την ίδια στιγμή η οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων λόγω ανεργίας και καταλήστευσης των χρημάτων τους καθιστά αδύνατη την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος.
    Παράλληλα η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ναρκοθετεί έστω και τις υποβαθμισμένες εκείνες παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που παρέχονταν κυρίως μέσα απ' τις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ. Ήδη οι μονάδες του ΙΚΑ συρρικνώνονται, κλείνουν τα εργαστήρια και οι ασφαλισμένοι οδηγούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου τους περιμένουν τα χαράτσια συμμετοχής κατά 15%, καθώς στις αντίστοιχες μονάδες των δημόσιων νοσοκομείων οι ουρές είναι πολύμηνες. Η αιμορραγία πόρων προς τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και τις ιδιωτικές κλινικές επιτείνει το οικονομικό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ.
    Τα δεδομένα έκαναν αναπότρεπτη την οικονομική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ από το 2012. Μόνο όποιος θέλει να παραπλανήσει η είναι εξοργιστικά ανεύθυνος μπορεί να παριστάνει πως τώρα ανακαλύπτει το οικονομικό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ.
    Η δική μας πρόταση είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με κέντρα υγείας και οικογενειακούς γιατρούς, με έμφαση στην πρόληψη, με υπηρεσίες μετανοσηλευτικής φροντίδας, με ευχερή πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς του συστήματος, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, με εργαστηριακή υποδομή και λειτουργική διασύνδεση με το νοσοκομείο, με κλείσιμο της στρόφιγγας του δημόσιου χρήματος προς τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τη διαφθορά. Η στήριξη και αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ αποτελεί επείγουσα αναγκαιότητα. Η ακύρωση των μνημονιακών πολιτικών είναι όρος επιβίωσης για το σύστημα υγείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;