Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Γιάννης Βαρουφάκης: Η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - τρόικας οδηγεί τη χώρα εκτός Ευρωζώνης

Γιάννης Βαρουφάκης: Η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - τρόικας οδηγεί τη χώρα εκτός Ευρωζώνης

Σε δύο συνεντεύξεις του τις τελευταίες ημέρες, στη γερμανική "Die Zeit", και στον σταθμό Real FM, ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.

Εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του Μνημονίου, το οποίο όλοι ξέρουν πως δεν βγαίνει, άσχετα αν το παραδέχονται, οι υστερήσεις στα δημόσια έσοδα θα είναι τέτοιες που ήδη τον Σεπτέμβριο θα μας ζητηθεί από την τρόικα ένα πρόγραμμα τέτοιων περικοπών που θα είναι ανεφάρμοστο
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά ταυτόχρονα θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν το πρόγραμμα λιτότητας, επειδή δεν λειτουργεί. Αυτό το γνωρίζει, στο μεταξύ, κάθε οικονομικά καταρτισμένος άνθρωπος. Πριν από δύο εβδομάδες, το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να δανειστεί από τον μηχανισμό διάσωσης EFSF 4,2 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου 4%. Η κυβέρνηση ενέβασε το ποσό αμέσως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να αγοράσει ληξιπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Επομένως, η Ελλάδα δανείζεται χρήματα από μια Αρχή της Ε.Ε. για να τα δώσει αμέσως σε μια άλλη ευρωπαϊκή Αρχή. Ταυτόχρονα, επιβάλλονται στη χώρα μέτρα λιτότητας, τα οποία την οδηγούν στην καταστροφή. Πώς θα μπορέσει λοιπόν να απαλλαγεί κάποτε η Ελλάδα από το χρέος της;".
Ταυτόχρονα, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν μπορούν να διαπραγματευτούν, μια και, αν επικρατήσουν και ακολουθήσουν την τακτική που υπόσχονται, δεν θα έχουν πειθώ. Διαπραγμάτευση του Μνημονίου: “Όταν μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση, αν δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να λέει όχι, καλύτερα να μην μπεις”.
Αυτό επειδή οι διαπραγματευτές θα έχουν προκαταβολικά αποδεχθεί την ισχύ των συμφωνιών σε τελευταία ανάλυση και άρα δεν θα έχουν πειστικό τρόπο πίεσης. Το πολύ-πολύ, να επιτύχουν μια ανούσια επιμήκυνση και τίποτα άλλο. Εφαρμόζοντας όμως το πρόγραμμα του Μνημονίου, το οποίο όλοι ξέρουν πως δεν βγαίνει, άσχετα αν το παραδέχονται, οι υστερήσεις στα δημόσια έσοδο θα είναι τέτοιες που ήδη τον Σεπτέμβριο θα μας ζητηθεί από την τρόικα ένα πρόγραμμα τέτοιων περικοπών που θα είναι ανεφάρμοστο. Θα είναι τόσο αβάστακτα τα μέτρα που θα απαιτηθούν ώστε θα δημιουργηθεί λαϊκό κίνημα που θα απαιτεί την έξοδο από το ευρώ. Η γραμμή Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, πολιτική της ενδοτικότητας, μας οδηγεί αμέσως εκτός ευρώ".


Ο Γ. Βαρουφάκης υπερασπίζεται τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως τη μόνη ρεαλιστική:
"Η Ελλάδα θα φτάσει κάποια στιγμή στο σημείο όπου, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν θα μπορεί πλέον να αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει: Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ευρώ. Δεν μπορούμε να παίρνουμε τα χρήματά σας υπό όρους με του οποίους δεν θα μπορέσουμε να σας εξοφλήσουμε ποτέ. Το κόμμα ενεργεί με υπευθυνότητα, όταν το δηλώνει τόσο ξεκάθαρα στην Ευρώπη".
Παράλληλα, θεωρεί πως οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν στις γενικές τους γραμμές με τις δικές του, με την εξαίρεση δύο σημείων: Τη ρητορική της καταγγελίας, την οποία ο ίδιος θεωρεί αντιπαραγωγική, και την πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και τερματισμός της λιτότητας στην Ελλάδα χωρίς εξωτερική βοήθεια. Θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης σε βάθος 8μήνου - 10μήνου για επιβίωση της χώρας χωρίς τις δόσεις του δανείου - τις οποίες θεωρεί απίθανο να χρηματοδοτούν πια οτιδήποτε άλλο πέραν των τοκοχρεολυσίων και το 1 δισ. που παρακρατήθηκε πρόσφατα είναι ένα πρώτο δείγμα της πολιτικής αυτής. Αυτό, χωρίς να πληγούν άλλο οι χαμηλοί μισθοί και με μειώσεις δαπανών σε τομείς που δεν μειώνουν τη φτώχεια. "Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από 8-10 μήνες αν συνεχίσει την ίδια πολιτική με την Ελλάδα όμηρο. Ας μείνουμε μέσα στην Ευρωζώνη μέχρι είτε να αλλάξει η Ευρωζώνη είτε να καταρρεύσει".


"Θα πρέπει να αλλάξουμε τη βασική δομή της Ευρωζώνης. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να ρυθμίζονται κεντρικά και να ανακεφαλαιοποιούνται από τον EFSF ή τον ΕΜΣ. Έπειτα τα δημόσια χρέη θα πρέπει εν μέρει να κοινοτικοποιηθούν. Ένας κοινός ευρωπαϊκός χώρος με χωριστά δημόσια χρέη δεν λειτουργεί. Με αυτόν τον τρόπο προσκαλούμε τους κερδοσκόπους να στοιχηματίσουν κατά της μίας ή της άλλης χώρας. Εκτός αυτού, χρειαζόμαστε μια επενδυτική πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα ήταν ο κατάλληλος οργανισμός γιʼ αυτό".

Berlin
Η πολιτική που προτείνει για την επόμενη ημέρα ο γνωστός οικονομολόγος στηρίζεται σε τρεις άξονες:
Ενοποίηση Τραπεζικού Συστήματος, ενιαίο ευρωζωνικό τραπεζικό σύστημα. Τεχνικά, αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε μια εβδομάδα.
Ευρωομόλογο, με έκδοση από την ΕΚΤ, όχι από τα κράτη - μέλη.
Πραγματική επενδυτική πολιτική. Μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα έρχεται απευθείας σε επαφή με τους ωφελουμένους σε όλες τις χώρες, και όχι μέσω του ΕΣΠΑ, το οποία μεσολαβείται από τα κράτη...
Τέλος, απευθυνόμενος στο γερμανικό αναγνωστικό κοινό, σημείωσε ότι η εικόνα των “Ελλήνων που έκαναν πάρτι” είναι ανακριβής:

Berlin
"Ο τρόπος που βλέπουν πολλοί Γερμανοί την κρίση είναι λάθος. Μεταξύ του 1993 και του 2009, στις δήθεν εξαιρετικές εποχές, η ποιότητα ζωής του 65% των Ελλήνων υποβαθμίστηκε. Στο μεταξύ, επίσημες στατιστικές αποδεικνύουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε έντονα εκείνη την εποχή. Γιατί; Επειδή μια μικρή μειοψηφία, η οποία συνδεόταν στενά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Γερμανίας και της Γαλλίας, κέρδισε τελείως άδικα απίστευτα πολλά χρήματα. Μια μικρή ομάδα έκανε πάρτι και όταν η φούσκα έσκασε, έστειλαν τον λογαριασμό στη μεγάλη πλειοψηφία. Εκείνοι λοιπόν πρέπει να πληρώσουν τους σκληρά εργαζόμενους Έλληνες και Γερμανούς. Γιʼ αυτό και είναι άδικο να βάλλουν τώρα οι Γερμανοί κατά των μέσων Ελλήνων".

Ο Γιαννης Βαρουφάκης μιλαει στο Κόκκινο 105,5 για Ευρωζώνη, Ισπανία, τράπεζες,μνημόνια.

4 σχόλια:

  1. Και δεν είναι και μαρξιστής καν ο άνθρωπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελειώνει Δείμο αυτή η μακρά περίοδος πολιτικολογίας εν μέσω οικονομικής κρίσης και τα αποτελεσματα πολύ φτωχά. Θάθελα πιό πολύ κουβέντα για τη δημιουργία του χρέους,για τη πολιτική του ευρώ τα καλά και τα κακά της λειτουργίας του σαν παγκόσμιο νόμισμα,την τραπεζοκρατία και την κοινωνικοποίηση των ζημιών τους, ακόμα και την πολιτική σκληρής δραχμής που υφιστάμεθα από πριν το 2001. Ισως και την μη παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, χωρίς τομείς διεξόδου στο παγκόσμιο στερέωμα με τον έντονο καταναλωτισμό, το φόρτωμα δανείων των νοικοκυριών τη τελευταία δεκαετία. Πόσο έωλοι και υπερφίλοι ήμαστε και πως μας κατήντησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ αντίθετα θα ήθελα βαθύτερο διάλογο για το άπλωμα της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την ΕΕ...

      Διαγραφή
  3. τΟ ΕΠΊΠΕΔΟ διαλόγου το επιβάλουν τα ΜΜε οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και τα συμφέροντα. Ο νεοφιλελευθερισμός ποτέ δεν στέργιωσε λεηλασίες πλούτου σε χώρες που έβαλε στο στόχαστρο παρά με πραξικοπήματα και αναστολή δημοκρατικών λειτουργιών. Καλά να συζητούν όλες οι ταβέρνες για το Σύριζα,να αμυνόμαστε στη ψευδολογία και στα ψευτοδιλλήματα όταν μας έχουν χρεοκοπήσει το ελλην δημόσιο από το Γενάρη 2010 ή χρησιμοποιόντας το0 σκληρό χαρτί της βίας στο πολιτικο σκηνικό με την ΧΑ αλλά πρέπει να κυβερνήσει η Αριστερά και να ξεπεράσουμε πολώσεις σε όφελος της κοινωνία μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;