Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

460.000 Ανεργοι.Το μεγάλο ακίνητο κύμα της κοινωνίας μας.

Απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα STAGE και τις συμβάσεις έργου
Καμπάνια για την εργασιακή επισφάλεια
Από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει 233 παρεμβάσεις, τοποθετήσεις, ανακοινώσεις μέχρι και ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για το θέμα των stage. Το έφερε μάλιστα με δική του πρωτοβουλία στην κεντρική πολιτική προεκλογική ατζέντα.
Η ανασφάλιστη κακοπληρωμένη εργασία των εργαζομένων με προγράμματα stage, που στην πραγματικότητα δεν αποκτούν εργασιακή εμπειρία αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελεί τη μεγάλη ντροπή των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που τα εφάρμοσαν και τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων.
Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει τα stage στο δημόσιο τομέα δεν προέκυψε από το ενδιαφέρον της να πατάξει το ρουσφέτι, την ανασφάλιστη εργασία και τον εργασιακό μεσαίωνα, αφού τα μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, για τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Ο τρόπος που καταργεί τα stage στον δημόσιο τομέα χωρίς να εξασφαλίζει μέλλον και προοπτική στους εργαζόμενους σε αυτά είναι σαν να θέλει να καταργήσει τη δουλεία σκοτώνοντας τους σκλάβους.
Η μεταφορά των stage στον ιδιωτικό τομέα διευρύνει την ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων, προσφέρει δωρεάν εργασία νέων ανθρώπων στους εργοδότες, αφού θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων μεγαλύτερων ηλικιών και οδηγεί στη συμπίεση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων προς το κατώτερο δυνατό επίπεδο.
Η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τις συμβάσεις έργου στο δημόσιο και αντί να κάνει διαγωνισμούς για μόνιμο προσωπικό να τις μετατρέψει σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου δημιουργεί μία νέα γενιά συμβασιούχων και οδηγεί σε υπολειτουργία μία σειρά υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα. Προτείνουμε:
1. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, πλήρη σταθερή ασφαλισμένη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
2. Προστασία και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και των συλλογικών κοινωνικών αγαθών.
3. Να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία.
4. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για προσλήψεις να μη φύγει κανείς εργαζόμενος από το δημόσιο και να διασφαλιστούν αναδρομικά σε όλους τα ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα.
5. Να αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία όσων εργάστηκαν με stage ή ως συμβασιούχοι στο δημόσιο με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους. Να τακτοποιηθούν όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας.
6. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (συμβάσεις έργου, ενοικίαση εργαζομένων κλπ.) καθώς και οι νόμοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που τις καθιέρωσαν για να έχουν όλοι και όλες πλήρη, σταθερή, ποιοτική και ασφαλισμένη εργασία.
7. Στηρίζουμε τους αγώνες των συμβασιούχων και των εργαζομένων με stage.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα προτείνει τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία με την δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τις μαζικές προσλήψεις στην παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία, διαφύλαξη του περιβάλλοντος, με την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπου η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Με την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την θέσπιση μέτρων για παρεμπόδιση των απολύσεων και με την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών. Χρειάζεται επίσης να αυξηθεί το επίδομα της ανεργίας στο 80% του μισθού και να δίνεται χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους καθώς επίσης και να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής στήριξης των ανέργων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ:
• ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
• ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
• ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Σήμερα το μισό σχεδόν του εργατικού δυναμικού της χώρας είναι είτε άνεργο είτε εργάζεται με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις ή με αδήλωτη μαύρη εργασία, ενώ η πλειοψηφία του υπόλοιπου μισού αμείβεται με χαμηλούς ή και πολύ χαμηλούς μισθούς.
Η κατάσταση αυτή όχι μόνο προσομοιάζει με μια νέα εργασιακή βαρβαρότητα, αλλά και οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατάρρευση.
Παραθέτουμε τις ελαστικές και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας:
• Συμβάσεις έργου (μπλοκάκι) που υποκαθιστούν σχέση μισθωτής εργασίας
• Ποικίλες Συμβάσεις ορισμένου χρόνου
• Ενοικίαση εργαζομένων
• Ποικίλες μορφές μερικής απασχόλησης και ωρομισθίων
• Προγράμματα Stage
• Εργασιακές διακρίσεις σε βάρος των νεοπροσλαμβανόμενων
• Αδήλωτη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία
• Απλήρωτη και ανασφάλιστη υπερωριακή απασχόληση
• Συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό ωράριο)
• Υπεργολαβίες
Η πολιτική «ατζέντα» που κυριαρχεί -και με τη δική μας συμβολή- το τελευταίο διάστημα σχετικά με τους εργαζόμενους στα stage και τους συμβασιούχους, είναι μας επιβάλλει να αναλάβουμε μια σημαντική πρωτοβουλία για ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικοταξικό μέτωπο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κεντρικά αιτήματα όσα παρατίθενται στην προμετωπίδα του σημειώματος.
Στο πλαίσιο αυτής της Πρωτοβουλίας προωθούμε:
• Έκδοση ανακοίνωσης για τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους με stage, πολιτική παρουσία μας στις κινητοποιήσεις τους και πλατιά σύσκεψη με τους φορείς αυτών των εργαζομένων με ευθύνη της ΚΟ για διαβούλευση μαζί τους.
• Μια εκστρατεία αποκαλύψεων και καταγγελίας των πιο ακραίων μορφών υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων και επισφαλών εργασιακών σχέσεων.
• Επισκεπτόμαστε με κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ χώρους επισφαλούς εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αναδεικνύουμε ζωντανά τα προβλήματα με την παρουσία των ίδιων των εργαζομένων (ενδεικτικά: Τράπεζες, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, BP, ΔΕΗ, ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Βιομηχανίες τροφίμων κλπ).
• Αναπτύσσουμε προγραμματισμένη και συστηματική δράση για την δημιουργία, όπου χρειάζεται, Σωματείων των επισφαλών εργαζομένων ή επιτροπών αγώνα ανέργων και επισφαλών εργαζομένων κατά Δήμο και κυρίως συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενωτικών κοινωνικών αγώνων και κινημάτων.
• Προτείνουμε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας και την καταπολέμηση της εργασιακής επισφάλειας, καταθέτουμε άμεσα σχετική Επερώτηση και βροχή από Επίκαιρες και απλές Ερωτήσεις.
• Αποσαφηνίζουμε πλήρως τις θέσεις και τις εναλλακτικές προτάσεις μας για την τύχη των εργαζομένων στις διάφορες μορφές επισφαλούς απασχόλησης, κυρίως στο δημόσιο τομέα και καταθέτουμε στη Βουλή σχετικές προτάσεις νόμων ή τροπολογίες.
To Γραφείο Τύπου

5 σχόλια:

  1. Ευγενία Ηλιοπούλου1 Νοεμβρίου 2009 στις 10:01 μ.μ.

    ΤΟ ΕΣΥ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

    ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
    Στην Ελλάδα το εργατικό δυναμικό ανέρχεται σε 4.100.000 άτομα και το ποσοστό ανεργίας περίπου στο 11%. (Λιαρόπουλος 1995 - Λεβετ, 1994). Η χώρα μας παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα στην αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού(το 1,5% στις αρχές του '70 έφθασε στο 3,5% το 1994). Από αυτό το ποσοστό το 30,6% είναι γιατροί και το 31,4% νοσηλευτικό προσωπικό. (Κυριόπουλος, 1994). Χαρακτηριστικό για την Ελλάδα είναι ο υπερπληθωρισμό και η ανισοκατανομή του ιατρικού δυναμικού. Το 1980 είχαμε 23.249 γιατρούς, το 1992 38.788 (ποσοστό αύξησης 67%) και το 2008 ξεπέρασαν τους 60.000 Το μέσος όρος αύξησης κατά έτος είναι 4% αλλά η συνταξιοδότηση των γιατρών είναι περίπου 1,3% ετησίως (Υφαντόπουλος, 1993).Σαν δυναμικό χαρακτηρίζεται από ανισοκατανομή, όσον αφορά τις ειδικότητες. Η υπερπαραγωγή του ιατρικού δυναμικού πλησιάζει απειλητικά καταστάσεις όπως στις Φιλιππίνες όπου το 80% των οδηγών ταξί είναι γιατροί και το ιατρικό επάγγελμα είναι , στα όρια της κοινωνικής απαξίωσής του (Στάθης, 1996).
    Η αναλογία των ιατρών προς τον πληθυσμό είναι μικρότερη από 1 γιατρό σε 190 κατοίκους. (Αγγλία 1 : 562,Γαλλία 1:336, Σουηδία 1:360, Ισπανία 1:296). Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει στους Οδοντίατρους και Φαρμακοποιούς. Το αντίθετο συμβαίνει με το Νοσηλευτικό Προσωπικό, όπου η αναλογία είναι 1 ανά 950 κατοίκους, με υπολογισμό και της διετούς φοίτησης το ποσοστό γίνεται 1:460(Νορβηγία είναι 1:70, Γερμανία 1:190, Ισπανία 1:240). Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό Υψηλής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
    Εκτός όμως από τον υπερπληθωρισμό γιατρών, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει είναι και η ανισομερή γεωγραφική τους κατανομή. Στην Αττική, π.χ. έχουμε το 34% του ελληνικού πληθυσμού και το 54% των γιατρών, αντίθετα στη Θεσσαλία έχουμε το 7% του πληθυσμού και το 4% των γιατρών, η Στερεά Ελλάδα με 8% του πληθυσμού διαθέτει μόνο 3% του ιατρικού σώματος. Οι αριθμοί αυτοί θα ήσαν πολύ χειρότεροι; αν δεν ενεργούσε θετικά η εφαρμογή του Ε.Σ.Υ. την τελευταία δεκαετία, που άμβλυνε, ελαφρά βέβαια, τις ανισοκατανομές (Υφαντόπουλος, 1994 - Πολύζος, 1994 - Μαρουδιάς, 1994).
    Στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη εργάζεται το : 80% των Αναισθησιολόγων, 73% των Ακτινολόγων , 70% των Μικροβιολόγων , 70% των Καρδιολόγων 70% των Ορθοπεδικών, 75% των Γυναικολόγων , 88% των Ψυχιάτρων και 90% των Νευροχειρούργων.
    Οποιανδήποτε θα ρωτήσετε αν είναι ευχαριστημένος από την ποιότητα και το επίπεδο της προσφορά κρατικών υπηρεσιών υγείας θα σας απαντήσει αρνητικά. Ο Δοξιάδης όταν ,το 1977 ,έβαζε τα θεμέλια του νομοθετικού σχεδίου (που είχε σαν βάση το Εθνικό Βρετανικό Σύστημα Υγείας),είχε επίγνωση ότι ενώ το κόστος για τις υπηρεσίες υγείας ανέβηκε δυσανάλογα πολύ δεν ανέβηκε και το ωφέλιμο αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνώ με την απόφαση στη λογική του ότι ουσιαστικά ζητάει ακι το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Η αλήθεια όμως είναι ότι μέχρι να φτάσουμε σε ένα σύστημα αξιοκρατικών προσλήψεων στο δημόσιο κλπ θα πρέπει να περάσουμε από ένα στάδιο όπου θα φύγουν όσοι είχαν μπει με πλάγια μέσα. Αν τουλάχιστον συμφωνούμε σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ευγενεία
    Η ανεργία και η ετεροαπασχόληση έχει χτυπήσει προ πολλού και τους γιατρούς. Πολλοί συνάδελφοι δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί ανασφάλιστοι στο ΙΚΑ, στα Δημοτικά ιατρεία,στα ελεκτιλίκια,στις μεγαλόσχημες κλινικές και τα αδυνατιτζάδηκα του ιδιωτικού τομέα για να κοκορεύονται τα golden boys του κλάδου οτι έχουν τους γιατρούς με φραγκοδίφραγκα ανα ώρα των ευέλικτων μορφών εργασίας της ΕΕ θριαμβεύουσας.
    @ Δείμο
    Να συμφωνήσουμε μόνο σε ένα λογω παραγωγικών ελλειψεων στη χώρα δεν έρχεται κεφάλαιο δεν ανοίγονται δουλιές. Ασε το δημόσιο τομέα, είδες που ο Γιωργος σου τάβαλε καθόλου τυχαία με τα golden boys στις προγραμματικές. Ο Παναγόπουλος της ΕΤ έχει μόνο 500000 αποδημείωση λύσης συμβολαίου, δεν υπογράφει τίποτα, δουλεύουν μόνο οι ενημερωτικές εκπομπές, οι συμβασιούχοι στον αέρα και όλο το προγραμμα μπάχαλο. Απλά ο Σύριζα λέει στους νέους δημοκρατικούς μας δυνάστες να σπεύσουν και να χρησιμοποιήσουν σαν εργαλείο τον δημόσιο τομέα και βέβαια υλοποιήσημες πρακτικές πολιτικές. Να ανατρέξω σε ιστορικά παραδείγματα Ρούσβελτ μετά το 1929;; Εδώ Εθνική, ΕΛΠΕ,εταιρείες κινητής φορολογούνται πιά από το εξωτερικό. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός Σημίτη και Καραμανλή συσσώρευσε πολλά δεινά στη χώρα και ναι κάποιοι αμφιβάλλουν ότι ο ΓΑΠ μπορεί να πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν............
    Οι αξιοκρατικές προσλήψεις στο δημόσιο και τοποθέτηση σε καιριες θέσεις θέλει όρχεις ...και ένα νεώτερο σχόλιό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα άκουγα Πασόκια παπαγάλια να ορίονται για τα κλειστά επαγγέλματα. Δηλ αν είχαμε Βούλγαρους φορτηγαντήδες και Σέρβους ταξιντζήδες θα σωνόντουσαν θέσεις εργασίας. Η οι βοηθοι φαρμακοποιοί από Μορλδαβία ή Αρμενία θα δώσουν στις γιαγιές καλύτερες οδηγίες εκτέλεσης συνταγών;; Την ίδια ώρα που απεραντα χωράφια μένουν ακαλλιέργητα και στέρφα, την ίδια ώρα που η πουλημένη ΜΙΝΟΑΝ βάζει καράβια στο Πάτρα.Αγκόνα χωρίς Ελληνες και σε λίγο όσοι ταξιδεύεται αεροπορικώς με Alitalia ή KLM ή Lufhanca βλέπετε τι όμορφο είναι να σε πετούν σε άλλη γλώσσα και να σε σώνουν από πείνα και δίψα....Τα εργοστάσια με κάθε φορολογικό τρόπο πρέπει να γυρίσουν στη χώρα,να μπουν και κάποιοι φυλακή που φάγαν επιδοτήσεις και αθέτησαν υποσχέσεις, εισαγωγές εργατών δεν μπορεί να γίνονται από Βουλγαρία όπως και πλήθος πορτοφολάδων με τις ευλογίες των μπάτσων,το ακούς κ. Χρυσοχοίδη, και την ίδια ώρα οι δικοί μας ανασφάλιστοι στα Stage.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελληνιστική Άγγλιστικη Εγκύκλιος παιδεία (Oxford, Cambridge, Ivy) προετοιμάζει μαθητές δια ετεροαπασχόληση, ενώ το Γερμανοκινεζικό "Ph D Octopus/Squid" τους δένει φεουδαρχικά χωρίς ελέγχο αλλήλων. Πως η Ελλάδα έπεσε τόσο τύφλα σε αυτή τη παγίδα και έχασε την ίδια της παράδοση; Το αποτέλεσμα δεν φαίνεται μονό στη ετεροαπασχόληση, άλλα και στην πολίτικη ζωή όπου ο σύγχρονος Έλλην ανίκανει να αναλύη τα γεγονότα κριτικά αντι να αναστή τον παραφρονισμό τον προσωκρατικών σοφιστών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;