Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Παράξενες εκλογές






ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Διανύουμε μία από τις πιο σύντομες προεκλογικές περιόδους που έχουμε ζήσει ποτέ σε μία χώρα που αρέσκεται στο να ΄΄΄δοκιμάζει΄΄ κάθε δύο χρόνια τους πολιτικούς της. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ότι οι διαχωριστικέ γραμμές ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα δεν είναι τόσο ευδιάκριτα μπερδεύοντας τους απλούς πολίτες. Όλοι δηλώνουν ότι αποκλείεται να συνεργαστούν ,με άλλο κόμμα, για να συγκυβερνήσουν αλλά ….ποτέ μην λες ποτέ στην πολιτική. Πόσο αποφασιστικά θα κόψει τις γέφυρες με το ΛΑΟΣ ο κύριος Καραμανλής; Πόσο δυνατά θα ζητήσει ενισχύσεις από άλλα κόμματα ο κύριο Παπανδρέου; Οι οικολόγοι με το ΛΑΟΣ πώς βρεθήκανε στην ίδια βάρκα; Πόσο ρητά οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα ξανασμίξουνε για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς των 3%.;
Η επιλογή του χρόνου των εκλογών, όταν αυτή υπάρχει, (και τούτο συμβαίνει κυρίως στα μη Προεδρικά συστήματα) μπορεί να είναι από τις πιο δύσκολες αποφάσεις ενός Πρωθυπουργού. Ειδικά σε ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από εκλογική ρευστότητα Προσωπικά πιστεύω ότι ο κύριος Καραμανλής ήξερε τι έκανε όταν διάλεξε την εποχή. Ο πρωθυπουργός επέλεξε πολύ προσεκτικά το timing και δεν ξέρουμε αν έχει κάποιο άσσο στο μανίκι του. Μόνο το 1974 η Νέα Δημοκρατία, έλαβε 54,37% των ψήφων και 219 έδρες στη Βουλή ,το ΠΑΣΟΚ 13,58% και 13 έδρες, και η Ενωμένη Αριστερά με 9,47% και 8 έδρες. Το 2007 η Ν.Δ.41,83% 2.995.321 έδρες152 ΠΑΣΟΚ 38,10% 2.727.702 έδρες102 ΚΚΕ 8,15 %583.768 έδρες 22 ΣΥ.ΡΙΖ.Α 5,04% 361.216 έδρες 14 ΛΑ.Ο.Σ. 3,80 %271.761 έδρες 10.Τώρα τι θα βγει από το καπέλο του μάγου και πόσο θα ευνοήσουνε τα μπόνους την αυτοδυναμία;
Γνωστή τράπεζα διαφημίζει ένα δάνειο κατοικίας με λεπτομερή και εξοντωτική ανάκριση του υδραυλικού η του ηλεκτρολόγου σχετικά με τα επαγγελματικά του προσόντα , τα πτυχία και φυσικά τους τίτλους του. Για τι δεν το κάνουμε το ίδιο στην πολιτική; Για τι δεν ελέγχουμε τα διαπιστευτήρια του κάθε πολιτικού που χτυπάει την πόρτα μας και εκλιπαρεί για την ψήφο μας; Όποιος κατέχει λίγες γνώσεις μπορεί να καθίσει για λίγες ώρες στον υπολογιστή του και να ελέγξει τα προσωπικά στοιχεία του κάθε βουλευτή(
www.epr.gr,www.parliament.gr). Έτσι θα αντιληφτεί ότι στην Βουλή μας οι περισσότεροι έχουνε σπουδάσει σε ΑΕΙ (εξαίρεση 24 βουλευτές που τελειώσανε μόνο το λύκειο) και είναι γνώστες τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας. Η Νομική και η Ιατρική (38) έχει την τιμητική τους αφήνοντας σε τρίτη θέση τους οικονομολόγους και άλλα ευγενή επαγγέλματα όπως πολιτικοί μηχανικοί και έμποροι.. Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής. Όλους αυτούς τους ενώνει ο μόχθος για μία έδρα στην Βουλή και λιγότερο για το πώς θα βγει η χώρα μας από την χρηματοπιστωτική κρίση και τι θα κάνει ο απλός πολίτης.. Είναι στο χέρι μας να ρίξουμε μία μούντζα η ένα δαγκωτό!

9 σχόλια:

  1. Αγωνιστική Ενότητα Γιατρων30 Σεπτεμβρίου 2009 στις 1:11 π.μ.

    Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης
    πυροδοτεί κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών

    Μέρα τη μέρα ο εμπαιγμός που υφιστάμεθα από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών προσλαμβάνει χαρακτήρα απερίγραπτης θρασύτητας. Ενώ καθημερινά επικαλούνται την πανδημία της γρίπης και τη δήθεν θωράκιση της χώρας, ταυτόχρονα κωλυσιεργούν ανερυθρίαστα στην προκήρυξη των νομοθετημένων 2000 προσλήψεων γιατρών, οι οποίοι έπρεπε να βρίσκονται στα Νοσοκομεία και να εργάζονται ήδη από 1ης Ιουλίου 2009.
    Τουναντίον οι κ. Αβραμόπουλος και Λέγκας αποδεικνύονται ιδιαίτερα εφευρετικοί στο να στήνουν φάμπρικες και να κρατούν απλήρωτες από τον Μάιο μέχρι σήμερα τις δεδουλευμένες εφημερίες 20.000 γιατρών. Συγχρόνως βρίσκεται σε εξέλιξη μία άνευ προηγουμένου κλοπή αποδοχών λόγω υπολογισμού των εφημεριών με παλιές τιμές.
    Διανύουμε το 3ο τετράμηνο και ο κ. Λέγκας κρατάει ακόμη δεσμευμένα τα κονδύλια εφημεριών του 2ου τετραμήνου και υποδεικνύει στον κ. Αβραμόπουλο ότι οι εφημερίες είναι είδος ελαστικόν. Εκείνος με τη σειρά του το μεταφέρει με περισσή ελαφρότητα στους Διοικητές των Νοσοκομείων προκειμένου ν΄ αρχίσουν περικοπές. Να υποθέσουμε ότι ο μακροβιότερος Υπουργός Υγείας δεν έχει μάθει ότι οι εφημερίες προγραμματίζονται από τα Επιστημονικά Συμβούλια βάσει αναγκών του κοινωνικού συνόλου και εγκρίνονται στην αρχή του χρόνου από τα ΔΣ των Νοσοκομείων; Αμφιβάλλουμε. Λίγους μήνες νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας ισχυρίζονταν τα τελείως αντίθετα, το ίδιο κι ο Γενικός Γραμματέας μόλις πριν λίγες μέρες.

    Α
    υτός λοιπόν ο άνευ προηγουμένου εμπαιγμός έχει ήδη αναγκάσει αρκετές Ενώσεις Γιατρών να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, παρά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Τι διεκδικούν οι συνάδελφοι; Το αυτονόητο: την πληρωμή των δεδουλευμένων, την εκκαθάριση με τις νέες τιμές, την προκήρυξη των 2000 θέσεων. Τα πρόσφατα έγγραφα Αβραμόπουλου και Λέγκα που καλούν τους Διοικητές σε περικοπές εφημεριών αποτελούν τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής όλων των γιατρών και οι κινητοποιήσεις θα εξαπλωθούν σύντομα σ΄ όλη τη χώρα.

    Δεν μας απασχολεί ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Μας απασχολεί σοβαρά ποια πολιτική υγείας ασκείται στη χώρα και πόσο συνεπής είναι ο κρατικός μηχανισμός στις πάγιες υποχρεώσεις του έναντι εκείνων που εργάζονται νυχθημερόν ώστε να κρατούν ανοιχτά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

    Επειδή λοιπόν η κατάσταση έφτασε στο μη παρέκει για τούτο και καλούμε όλους τους συναδέλφους να συγκαλέσουν τις επόμενες μέρες Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασιστούν άμεσα μαζικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας από τούτη, αλλά και από την επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί το έργο μας, να αποπληρώσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ των δεδουλευμένων υπερωριών και να προκηρύξει άμεσα τις 2000 θέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα
    πολυ καλη η γελοιγραφια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μανώλης Αναγνωστάκης1 Οκτωβρίου 2009 στις 9:29 μ.μ.

    ΤΟ ΣΚΑΚΙ - ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ-

    Έλα να παίξουμε.
    Θα σου χαρίσω τη βασίλισσά μου.
    ( Ήταν για μένα μια φορά η αγαπημένη.
    Τώρα δεν έχω πια αγαπημένη.)
    Θα σου χαρίσω τους πύργους μου.
    ( Τώρα πια δεν πυροβολώ τους φίλους μου.
    Έχουν πεθάνει καιρό πριν από μένα)
    Κι ο βασιλιάς αυτός δεν ήτανε ποτέ δικός μου.
    Κι ύστερα τόσους στρατιώτες τι τους θέλεις;
    (Τραβάνε μπρος τυφλοί χωρίς καν όνειρα)
    Όλα και τ’ άλογά μου θα στα δώσω
    μονάχα ετούτον τον τρελό μου θα κρατήσω
    που ξέρει μόνο σ’ ένα χρώμα να πηγαίνει
    δρασκελώντας τη μια άκρη ως την άλλη
    γελώντας μπρος στις τόσες πανοπλίες σου
    μπαίνοντας μέσα στις γραμμές σου ξαφνικά
    αναστατώνοντας τις στέρεες παρατάξεις.
    Κι αυτή δεν έχει τέλος η παρτίδα.

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημήτρης Βαρνάβας1 Οκτωβρίου 2009 στις 11:59 μ.μ.

    Προσλαμβάνει πλέον χαρακτήρα απερίγραπτης θρασύτητας ο εμπαιγμός που υφιστάμεθα από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών, τονίζεται σε ανακοίνωση της Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών . Ενώ καθημερινά επικαλούνται την πανδημία της γρίπης και τη δήθεν θωράκιση της χώρας, ταυτόχρονα κωλυσιεργούν ανερυθρίαστα στην προκήρυξη των νομοθετημένων 2000 προσλήψεων γιατρών, οι οποίοι έπρεπε να βρίσκονται στα Νοσοκομεία και να εργάζονται ήδη από 1 Ιουλίου 2009.
    Αυτός λοιπόν ο άνευ προηγουμένου εμπαιγμός έχει αναγκάσει αρκετές Ενώσεις Γιατρών να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, παρά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Η Αχαϊα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τα Γιαννιτσά ήδη βρίσκονται σε επισχέσεις, το Κιλκίς οσονούπω και οι συνελεύσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα θα προσθέσουν στη λίστα κι άλλες Ενώσεις. Τι διεκδικούν οι συνάδελφοι; Το αυτονόητο: την πληρωμή των δεδουλευμένων, την εκκαθάριση με τις νέες τιμές, την προκήρυξη των 2000 θέσεων. Τα πρόσφατα έγγραφα Αβραμόπουλου και Λέγκα που καλούν τους Διοικητές σε περικοπές εφημεριών αποτελούν τη σταγόνα που ξεχίλισε το ποτήρι της οργής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φρικτή απογοήτευση, η προεκλογική περίοδος αυτή. Η πολιτικολογία έδωσε τη θέση της στη μπαρουφολογία έξω και πέρα από τα πραγματικά προβλήματα. Η τηλεοπτική δημοκρατία φαίνεται ομογενοποιεί πλήθη, προάγει τον μη διάλογο, σηματοδοτεί ερωτήματα τα λεγόμενα δημοσιογραφικά που αφορούν τα αφεντικά των παπαγάλων που θάλελαν κάθε 6μηνο εκλογές γιατί πουλάνε την πραμάτεια τους ,τον τηλεοπτικό χρόνο και τα χωράφια των καλών σελίδων στα έντυπα. Ξεχώρισα 3 κατηγορίες ανθρώπων εκείνους που δεν έχουν ξεφύγει από την μέγενι της κατευθυνόμενης αποχής των Ευροεκλογών, τους εγκλωβισμένους στη λογική του ένα ή του άλλου, του δικομματισμού, και αυτούς που βάζουν πάνω από 2-3 λόγους για να υποστηρίξουν το όποιο κόμμα της αρεσκίας τους, που τόχουν παιδέψει. Αυτοί δεν είναι πάνω από 30% και αυτά και τα 3 συνθέτουν ένα άκρως ανησυχητικό επικοδόμημα για το μέλλον της δημοκρατίας πόσο μάλλον τον διαφαινόμενο ολοκληρωτικό λοταριακό στοίχημα των προφεσόρων της ΅ενημέρωσης΅στον GAP πασών των εξουσιών.....Κανείς από τους προυχοντες δεν έχει ξεχάσει το γλεντοκόπι του συστήματος στην 8ετία Σημίτη όταν μάλιστα βόηθησε και η ΝΔ με την 5ετή στάση της στην ατιμωρησία, την παραγραφή, την συσκότιση και την δημιουργία δικών της δρόμων στη διαφθορά.
    Πόσες αντοχές έχει άραγε αυτός ο λαός;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δε το πιστεύω ρε παιδιά
    ..το μάθαν πως μαμιόμαστε και πλάκωσαν κι οι κινέζοι.
    ...........
    έτσι κι αλλιώς, αυτές οι εκλογές, μας έβγαλαν τον ποιητή που κρύβουμε μέσα μας.
    την καλημέρα μου
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσωπικά, δεν θεωρώ πως η συγκεκριμένη προεκλογική περίοδος είχε κάτι το περισσότερο αρνητικό από προηγούμενες εκλογικές αναμετρίσεις.
    Αντίθετα, διαπίστωσα λιγότερο φανατισμό, λιγότερη ρύπανση, και ένα εκλογικό σώμα αποφασισμένο προ πολλού για το τι θα ψηφίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές γίνονται σε διαφορετικό κλίμα, από τις προηγούμενες.
    Υπάρχει μια διαφοροποίση στο εκλογικό σώμα και αυτό διαφάνηκε:
    1) Στις ευρωεκλογές με την σημαντική αποχή.
    2) Καταγράφηκαν μεγάλες διαφορές και διακυμάνσεις στις δημοσκοπήσεις (είναι πια, ένα διαγνωστικό μέσον στην πολιτική μας σκηνή, ότι και να λέμε..με ένα χ ειδικό βάρος, βέβαια, χωρίς διάθεση υπερτίμησής του)

    Τα κόμματα συσπείρωνουν τους ψηφοφόρους τους με περισσότερο "κόπο", δεν πείθουν εύκολα, πλέον.

    3) Οι πολίτες, ψηφίζουν με λιγότερο οπαδισμό και με γνώμονα το λιγότερο "κακό". Είναι εμφανείς οι αδυναμίες όλων των κομμάτων και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι όλα τα κόμματα έχουν εσωτερικά προβλήματα που γίνονται δημόσια γνωστά, ευκολότερα από άλλες φορές. ( πλην του Κ.Κ.Ε..σταθερά, αμετακίνητο. Κάτι σαν βράχος..)

    Εκτιμώ ό,τι η ρευστή εποχή μας, η ταχύτητα των ειδήσεων, το διαδίκτυο, όλα αυτά έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις κοσμοθεωρίες μας με άμεση αντανάκλαση και στους πολιτικούς σχηματισμούς.

    Επίσης η παγκοσμιοποίηση των προβλημάτων, είναι μία άλλη πολύ μεγάλη παράμετρος. Γίναμε μια γειτονιά και τα προβλήματα σε μια περιοχή επηρεάζει και διαφοροποιεί τους συσχετισμούς, πολύ γρήγορα.
    Οι κλιματικές αλλαγές, είναι μια νέα παράμετρος που τώρα αρχίζουμε και αξιολογούμε την σπουδαιότητα της, Έχςει μπει στην καθημερινή ατζέντα, όπως και το μεταναστευτικό..

    Περνάμε σε άλλη εποχή και τα δεδομένα, αλλάζουν. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ενώ εμείς μάλλον παρκολουθούμε παρά τις καθορίζουμε. Όλο και περισσότερο οι εξωτερικοί παράγοντες, τα διάφορα "κέντρα αποφάσεων", δηλαδή καθορίζουν τις αποφάσεις και τις τύχες των λαών και των κυβερνήσεων..

    Y.Γ.
    Αν και δε την συνηθίζω την έκφραση, μιας και ψήφιζα πάντα αποφασισμένα αλλά αυτονόητα χαλαρά..
    Αυτή τη φορά, όμως 'δαγκωτό"
    Πάντα υπάρχει η πρώτη φορά για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σκουλίκι και Δήμητρα ευχαριστώ εσας για την έμπνευση και ενθάρρυνση. Η πρώτη γελοιογραφία είναι μάλλον Θεσσαλονικιώτικη μου ήρθε από κει με email.
    @ Ασκαρδαμυκτί αυτό επισημαίνω την έλλειψη κριτικής και αναλυτικής διάθεσης. Ολος ο κόσμος συζητά πως να βρεί θέσεις εργασίας, πως να βάλει χέρι η ΄πολιτική στους τραπεζίτες και πως να πιαστεί το παράνομο μαυρο χρήμα. Εμείς βαυκαλιζόμαστε ότι ο Παπανδρέου θα κυβερνά τον Βενιζέλο θα αντέχει στο Μπόμπολα και δεν θα μασάει στο Κόκκαλη, είμαστε ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΝ ΔΙΑΓΟΝΤΕΣ.
    @ Σπίθα
    Οι Ιρλανδοι ίσως πουλήθηκαν ακριβά εμας από το ΅κλέος΅της ευροαποχής μάλλον μας ξεβρακώνουν την επιπολαιότητα και ανωριμότητά μας.
    Με τέτοιες πλειοψηφίες παιρνούν τώρα στο ευροκοινοβούλιο από Μπολγκεστάιν μέχρι ....΅τα δικαια αιτήματα των φασιστοσκοπιανών΅.
    Οι δημοσκοπήσεις γίνονται αντιεπιστημονικά και χρησιμοποιούνται κατά κόρον επικοινωνιακά να διαμορφώνουν κλίμα και προθέσεις. Σαν το μη θα σε μαλώσω του προστατευτικού γονιού στο άτακτο παιδί προσπαθουν να πάνε τους πολιτικούς στα συνήθη νύχια της διαπλοκής.
    Τα κόμματα δεν έχουν εύκολους οπαδούς εδώ συμφωνούμε λειτουργούν κυρίως οπαδικά χωρίς οργανώσεις βάσεις και αυτό άλλωστε είναι η πηγή αυθαιρεσίας σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όπως και οι συγκρούσεις στο ΣΥΡΙΖΑ.
    Του ΚΚΕ οι κόντρες δεν μαθεύονται γίνονται στα κρυφά.
    Ο πολύς κόσμος γίνεται μάζα, κύμα φοβικό σύνδρομο και άβουλος κατευθυνόμενος πολίτης και αυτό είναι το πολύ ανησυχητικό είπα.
    Από πότε τα μόνα ευρωπαικά θέματα είναι μόνο η Sun και τα κοτσομπολιά του Μπερλουσκόνι,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;