Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Η χήρα Ευρώπη θρηνεί την επέλαση του Αρη.


Μεγάλων διαστάσεων 206 χ 345 πίνακας του Ρουμπενς που αποτελεί δραματική αναφορά στον Τριαντακονταετή πόλεμο που ξέσπασε το 1618 στην Ευρώπη και τέλειωσε δέκα χρόνια μετά την δημιουργία του έργου. Ανατέθηκε στον καλλιτέχνη το 1637 και τέλειωσε ένα χρόνο μετά. Το παρήγγειλε στον πατριώτη του Φλαμανδό ο Φλαμανδός ζωγράφος Γιούστους Σούτερμανς ο επίσημος προσωπογράφος των Μεδίκων. Συνοδεύετο από επεξηγηματική επιστολή του θέματος.
Απεικονίζεται η Αφροδίτη μάταια να προσπαθεί να συγκρατήσει τον Αρη που στην επέλασή του ανατρέπει όλες τις θετικές όψεις της κοινωνίας ,την ομορφιά ,την νεότητα, την αγάπη και τις τέχνες. Ο Αρης παρακινείται από τις Ερινύες (Furiae) των Ρωμαίων και αφήνει έρημη την Ευρώπη που παρουσιάζεται σαν χήρα που θρηνεί.
Οι θαμποί τόνοι του φωτός διακόπτονται από ξαφνικές λάμψεις, που τονίζουν με χρυσές αντανακλάσεις το δέρμα της θεάς και των ερωτιδέων. Με την πλάγια πρόσπτωση του φωτός που αλλού αραιώνει αλλού πυκνώνει ο ζωγράφος εισάγει την αίσθηση της κίνησης στη σύνθεση. Ο πίνακας από τους κληρονόμους του Σούτερμανς παραχωρήθηκε στο μεγάλο δούκα Φερντινάντο και σήμερα εκτίθεται
στο Παλάτσο Πίττι στη Φλωρεντία.

4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία παρουσίαση..
    Με την ευχή για πραγματική Ανάσταση

    ΑΓΙΑΝΑΠΑ, Β´ - Απόσπασμα
    […] Δεν είναι αγέρας τούτος του Βαγιού
    δεν είναι της Ανάστασης
    μα είναι της φωτιάς και του καπνού
    της ζωής της άχαρης.
    Κάτω απ΄ τη γέρικη συκομουριά
    στεγνός ο αγέρας γύρισε
    οσμίζουνταν παντού φλουριά
    και μας επούλησε.
    Γ. Σεφέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω σε αυτές τις Ευρωεκλογές η παρέμβαση στο ευροκοινοβούλιο όλων των Ευρωπαικών λαών να ξεφύγει από συμπληγάδες σκοταδισμού και να συμβάλει στην επιτυχία δικαίων των εργαζομένων και όχι των καταδυναστικών κεφαλαιοκρατών. Ειδικά στη πατρίδα μας τώρα που κατεβαίνω την Αδριατική με το αργό ιντερνετ του πλοίου έχουμε να λύσουμε το παράδοξο της έξαλλης ανισότητας, της ανεργίας, του ανύπαρκτου αναπτυξιακού κεφαλαίου, της ελλειψης ισηγορίας, των ανισοτήτων ,της ατοιμωρησίας. Σε αυτά τα ποθούμενα καλή μας Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χήρα που θρηνούσε τότε, χήρα στο κρεβάτι τώρα με την οικονομική κρίση να την αφηνει και ταπί.
    Καλά κάνετε και ελπίζετε σε αυτές τις ευρωεκλογές. Ίσως πάρουμε θάρρος κι αρχίσουμε και εμείς να ελπίζουμε. Που δεν το βλέπω. Φιλιά, καλησπέρες και ελπίζω να περάσατε όμορφα στις γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Κοπτοραπτού αγαπημένη όταν κατεβαίνεις από Τοσκάνη νοικοκυρά και χιλιοποθητή αναγγεννημένη ενιουσίως και παντιοτρόπως το ποτήρι το βλέπω μισογεμάτο, με αισιόδοξο όναρ! Ο ονειροπαρμένος, ήδη 3 μέρες στο ΙΚΑ με επανέφεραν στην αισχρή πραγματικότητα, αυτός ο λαός δεν σωνεται με τίποτα. Μια μικρή ελπίδα έχω για τα νιάτα, ίσως αυτά μπορούν να ξεπλύνουν τις πομπές που κουβαλάνε οι παλιώτερες γενιές την εποχή της ειρωνείας.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;