Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2007

11- ΟΡΝΙΘΕΣ + ΣΦΗΚΕΣ







e — ΕΠΙΛΟΓΕΣ.Νο 11
1.Μέχρι 31-3-06 έχετε περιθώριο επισκέψεως στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού .Πάρτε μιά ιδέα στο http://www.the-genius-of-leonardo.com/
2. Από το Σύλλογο Συμβασιούχων Ιατρών Αττικής η ανακοίνωση για την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση (25-2) και η άποψη της πλειοψηφίας του ΔΣ για το δέον γενέσθαι.
3. Από τον ενδοκρινολόγο συν. Ιωάννη Μπασκόζο ένα γενικό κείμενο στρατηγικών αρχών και τακτικής υγειονομικού προβληματισμού ανοίγει το διάλογο για το «ορφανό» νομοσχέδιο τουλάχιστον από τον πατέρα του κ. Νικ. Κακλαμάνη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας. Τέσσερα παρόμοια νομοθετήματα του παρελθόντος αναζητούν εφαρμογή.!
4. Η ανταπόκριση της Ντάνι Βέργου την 17-2-06 στην «Ε» της τηλεσυνδιάσκεψης στο Mediterranean College του Νόαμ Τσόμσκι για όσους αισθάνονται ακόμα όρθιοι Ευρωπαίοι.
5. Αγαπημένο θέμα των ΜΜΕ η επιδημία της ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ αναλύεται με την απαιτούμενη σοβαρότητα σε ειδικό αφιέρωμα, που δημοσιεύεται στο MEDICAL NEWSLETTER (http://www.idea-lab.gr/newsletter.htm). Θέματα του αφιερώματος:
Εισαγωγικά
Μικροβιολογία του ιού και διάγνωση της γρίπης
Επιδημιολογία της γρίπης και ο κίνδυνος από τον ιό H5N1
Θεραπεία και μέτρα ανάσχεσης της επιδημίας στον άνθρωπο
Επιστημονικές ανακοινώσεις για τη γρίπη των πτηνών
Μπορείτε πάντα να διαβάσετε την τελευταία έκδοση του MEDICAL NEWSLETTER στο web στη διεύθυνση:http://www.idea-lab.gr/newsletter.htm

Επιστημονική επιμέλεια και προσφορά του εκλεκτού συναδέλφου:
Αντώνη Π. Παπακωνσταντίνου Ιατρού Πνευμονολόγου.

2 σχόλια:

  1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
    Ι.Κ.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ (ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤΟΔ. 1874/01)
    ΟΜΗΡΙΔΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ: 6976603109 FAX: 2104132242 e-mail:sysi@otenet.gr



    Πειραιάς 13/02/06
    Αρ.Πρωτ.9

    ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ Ι.Κ.Α. ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΣΥΝΤΑΞΗ


    Συνάδελφοι,

    Τις τελευταίες μέρες είχαμε την παρουσίαση υπό τύπον πυροτεχνήματος, νέας εξαγγελίας από τον Υπουργό Υγείας για ένταξη των υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ στο ΕΣΥ , ενοποίηση των κλάδων υγείας των ταμείων και εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, με οικογενειακούς γιατρούς και Αστικά κέντρα υγείας.
    Μπορούμε να παρατηρήσουμε αρχικά τα παρακάτω:
    1. Η εξαγγελία έγινε βιαστικά , χωρίς οικονομικοτεχνική μελέτη και με προφανείς επικοινωνιακούς στόχους.
    2. Στις γενικές παραμέτρους της, η εξαγγελία περιλαμβάνει στοιχεία που έτσι ή αλλιώς αποτελούν στοιχεία ενός πρωτοβάθμιου συστήματος φροντίδας. Όμως ο πρόχειρος τρόπος εξαγγελίας , η έλλειψη κονδυλίων , το μεγάλο βάθος χρόνου, δηλώνουν τις αληθινές προθέσεις της κυβέρνησης. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως κάθε εξαγγελία και κάθε συγκεκριμένο μέτρο, θα πρέπει να κρίνονται στις συγκεκριμένες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα.
    3.Όσον αφορά τους γιατρούς του ΙΚΑ, τα πράγματα παραμένουν ασαφή και για τον τρόπο ένταξης στο ΕΣΥ και για το ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό θέμα των συμβασιούχων ,αλλά και την εργασιακή τους εξασφάλιση στο ΙΚΑ. Εμείς, θα πρέπει να επιμείνουμε, πως η οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας θα πρέπει να διασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των γιατρών του ΙΚΑ, να αναβαθμίζει τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας και να προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη εργαζόμενους, προκειμένου να μην υποχρεωθούν σε βίαιη αλλαγή των εργασιακών συνθηκών τους.

    ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

    Το Ι.Κ.Α. και τα μικρότερα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα, είναι στελεχωμένα με ειδικευμένους γιατρούς που έχουν την δυνατότητα να ασκούν την ειδικότητά τους, διατηρώντας σε ικανοποιητικό επίπεδο την εξειδικευμένη γνώση τους. Για την κυβέρνηση όμως, αυτό ακριβώς είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί θεωρείται ότι έχει μεγάλο κόστος και είναι σε πλήρη αντίθεση με την στρατηγική της, για περιστολή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτών και την ελάττωση του κόστους.
    Δύο είναι οι κυβερνητικές πολιτικές επιλογές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί επί της ουσίας το σχέδιο:
    α) ο οικογενειακός γιατρός, που θα είναι ένας υποβαθμισμένος ποιοτικά γιατρός «γενικώς», που η εκπαίδευσή του θα είναι φθηνή, αλλά και θα του ανατίθεται ο ρόλος της εξοικονόμησης πόρων για το σύστημα, μέσω των περιορισμών πρόσβασης των ασφαλισμένων στους εξειδικευμένους γιατρούς.
    β) να υπάρξει ένα «κλειστό» σύστημα με έναν ορισμένο αριθμό γιατρών όπως στο ΕΣΥ. Όσοι περισσεύουν, δεν θα έχουν καμία σχέση με ασφαλιστικά ταμεία.
    Εμείς πιστεύουμε:
    α) ότι για προφανείς λόγους, η μεταφορά ξένων αποτυχημένων προτύπων, όπως είναι η στελέχωση της ΠΦΥ με γιατρούς «γενικώς» και την εκβιαστική μετατροπή γιατρών παθολογικών ειδικοτήτων (μετά μάλιστα από μετεκπαίδευση!) σε τέτοιους, υποβαθμίζει για προφανείς λόγους τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
    β) ένα κλειστό σύστημα ΠΦΥ, θα οδηγήσει τόσο την μεγάλη μάζα των γιατρών με ειδικότητα, όσο και τους νέους συναδέλφους που «έκαναν το λάθος να περισσεύουν», να εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί σε μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους υγείας που ετοιμάζονται να φτιάξουν τα δικά τους αστικά κέντρα υγείας από τα οποία θα αγοράζει υπηρεσίες το υποτιθέμενο «δημόσιο σύστημα».

    ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

    Συνάδελφοι,
    Γιατί με τόση σπουδή άραγε προπαγανδίστηκε από τα Μ.Μ.Ε, ότι δεν θα απολυθεί κανένας γιατρός του Ι.Κ.Α.; Οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου απολύονται; Αν δεν απολύονται μήπως εξαναγκάζονται να φύγουν; Εμείς, έχουμε την απορία πως θα αξιοποιηθούν οι ειδικευμένοι γιατροί που αποτελούν τον κορμό της Π.Φ.Υ., όταν το σύστημα θα προβλέπει γενικούς γιατρούς; Και τελικά, ποια η σχέση εργασίας στο μέλλον, όταν η Διοίκηση του Ι.Κ.Α επίσημα δια των νομικών της συμβούλων σήμερα, αναφέρει την σχέση εργασίας μας ως ιδιότυπης (και όχι ως αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου- Ν.3232) στο σκεπτικό των εφέσεων κατά των πρωτόδικων αποφάσεων που μας δικαιώνουν;
    Τα πράγματα λοιπόν για τους συμβασιούχους γιατρούς του Ι.Κ.Α. παραμένουν ασαφή μέχρι σήμερα. Κατά πρώτο λόγο, ο τρόπος ένταξής μας στο προτεινόμενο σύστημα εργασιακά και κατά δεύτερο ασφαλιστικά –συνταξιοδοτικά.
    Εμείς συνάδελφοι, μελετήσαμε την πρόταση για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας όπως υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου και την εισήγηση του υπουργού. Οι αρχικές σκέψεις και τα ερωτήματα μας όσο αφορά τα εργασιακά μας θέματα είναι συνοπτικά οι παρακάτω:
    1. Αν ποτέ γίνει ουσιαστικός διάλογος για εφαρμογή του σχεδίου, θα προτείνουμε , οι εξειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούν σήμερα στο ΙΚΑ να παραμείνουν στα κέντρα υγείας αστικού τύπου με σχέση πλήρους απασχόλησης και πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός τους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
    2. Οι ήδη υπηρετούντες στο ΙΚΑ, θα αλλάξουν σχέση εργασίας για να πάρουν θέση οικογενειακού γιατρού; Και πως συμβιβάζεται η τριετής σύμβαση που προτείνεται για τους οικογενειακούς γιατρούς, με την σχέση ΕΣΥ που προτείνεται για τους γιατρούς του συστήματος; Θα είναι σχέση πλήρους ή πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ; Και αν, δεν είναι μόνο λόγια και εννοούν πράγματι σχέση πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης, σημαίνει αυτό πως υπονοούν αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ συνολικά;
    3. Σε σχέση με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, εκφράζουμε τις σοβαρές μας επιφυλάξεις για την ανεξέλεγκτη επέκταση των γενικών γιατρών. Εναλλακτικά προτείνουμε, αν το σύστημα προχωρήσει, οι γενικοί γιατροί που θα εντάσσονται από τώρα και μετά στο σύστημα, να αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα, εκεί που τους έχουν περισσότερη ανάγκη, δηλαδή σε απομακρυσμένες νησιωτικές, ορεινές, αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές όπου ο πληθυσμός ευθύνης είναι μικρότερος των 2000 ατόμων και δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε ειδικούς γιατρούς ,με παράλληλη θέσπιση ισχυρών κινήτρων.

    ΘΕΣΕΙΣ -ΣΤΟΧΟΙ

    Εμείς από το Σύλλογο Συμβασιούχων, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε τις πάγιες θέσεις που έχουμε διαμορφώσει μαζί με τους συναδέλφους μας μέσα από τους αγώνες και τους προβληματισμούς των τελευταίων ετών. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν επιθυμούμε να γίνουμε χαμηλά αμειβόμενοι και χαμηλής εξειδίκευσης υπάλληλοι. Απαιτούμε να γίνουν σεβαστά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας, να αναγνωριστεί ουσιαστικά η σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου με το Ι.Κ.Α. και να έχουμε τα ίδια ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους μας, με τους οποίους εργαζόμαστε στον ίδιο χώρο, με τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις και συνθήκες εργασίας. Διεκδικούμε το αυτονόητο όχι με ευχολόγιο. Να δικαιούμαστε σύνταξη από το Ι.Κ.Α. του οποίου είμαστε υπάλληλοι με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους μόνιμους συναδέλφους μας.
    Ζητάμε, να αναγνωριστεί η αξία της εξειδικευμένης επιστημονικής μας γνώσης και να μας δίνεται η δυνατότητα νόμιμης διατήρησης ιατρείου για όσους επιθυμούν. Δεν αποδεχόμαστε σαν ειλικρινή, την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος Π.Φ.Υ. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα των προθέσεων, η εξασφάλιση εργασίας για όλους τους γιατρούς και οδοντιάτρους πρέπει να είναι αυτονόητη.
    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυτούμε σε στείρα ευχολόγια του οποιουδήποτε. Η ιστορία του Συλλόγου μας, δείχνει ότι οι θέσεις μας είναι σαφείς και έχουν διαμορφωθεί από τα μέλη μας, μακριά από κομματικούς μηχανισμούς και με κύριο γνώμονα τα εργασιακά μας δικαιώματα.
    Εμείς θα είμαστε και στο μέλλον μπροστά στα προβλήματα. Ζητάμε την συμμετοχή σας, τον προβληματισμό σας, τις ιδέες σας, πάντοτε στη βάση της ενότητας, με στόχο τα εργασιακά μας και την πραγματική αναβάθμιση των υπηρεσιών για ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας μακριά από σκοπιμότητες κάθε λογής.
    Για την επίλυση όλων των θεμάτων απαιτείται πολιτική βούληση, αλλά πάντοτε η πολιτική βούληση διαμορφώνεται από την αποφασιστική και μαζική συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Κανείς δεν πρόκειται να μας “χαρίσει” τίποτα αν εμείς πρώτα δεν το ζητήσουμε ,αν δεν πιέσουμε. Πόσο μάλλον, αν τα σχέδιά τους είναι σε άλλη κατεύθυνση, αντίθετη από τις προσδοκίες μας.

    ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

    ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


    ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
    ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ
    ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
    ΤΗΝ
    25-2-2006 ΩΡΑ 11π.μ.
    ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
    ΤΙΤΑΝΙΑ
    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 52

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
    ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β ΚΑΤΣΙΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
    ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    ΕΚΤΕΛ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΕΤΖΕΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    ΤΑΜΙΑΣ ΦΛΙΓΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
    ΕΠΙΣΤΗΜ.ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    ΜΕΛΟΣ ΖΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    ΜΕΛΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    ΜΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
    ΜΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ Τηλεσυνδιάσκεψη σε κολέγιο της Αθήνας

    «Η Ευρώπη να πάψει να γυαλίζει τα παπούτσια των ΗΠΑ»

    Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

    Απαισιόδοξος για το μέλλον της ανθρωπότητας, δηλώνει ο Νόαμ Τσόμσκι, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να ηττηθεί η εμμονή των ΗΠΑ για παγκόσμια υπεροχή. Ο κορυφαίος σύγχρονος διανοητής και φιλόσοφος, καθηγητής Γλωσσολογίας στο ΜΙΤ, μίλησε προχθές σε τηλεσυνδιάσκεψη που διοργάνωσε το Mediterranean College.


    Για «τριπολικό διεθνές σύστημα, με τους δύο πόλους να είναι η Ευρώπη και η Ασία και ο τρίτος, οι ΗΠΑ, οι οποίες ασκούν κυριαρχία χρησιμοποιώντας τη βία», έκανε λόγο και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν αδιαμφισβήτητα η μοναδική στρατιωτική υπερδύναμη στον κόσμο· ωστόσο, η Ευρώπη και η Ασία είναι βασικοί οικονομικοί ανταγωνιστές της και η επιρροή τους (ειδικότερα της Ασίας με την Κίνα στο πηδάλιο) αποτελεί σημαντική πρόκληση και απειλή στις αμερικανικές βλέψεις για την παγκόσμια κυριαρχία». Και η Ευρώπη; «Αν η Ευρώπη επιθυμεί να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο στη διεθνή πολιτική, ως αντίβαρο στις ΗΠΑ, μπορεί. Θα πρέπει όμως να επιλέξει να μη συνεχίσει να γυαλίζει τα παπούτσια των Αμερικανών».

    Ενώ είναι σχεδόν αδύνατο για τον Τσόμσκι να προβλεφθούν οι μελλοντικές εξελίξεις, οι ΗΠΑ δεν προβλέπεται να μείνουν ήσυχες παρακολουθώντας την επιρροή τους να εξανεμίζεται χωρίς να δώσουν μία καλή μάχη. «Και μια καλή μάχη για τις ΗΠΑ σημαίνει στρατιωτική κυριαρχία, δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων -όπως στην περιοχή της Μ. Ανατολής-, δημιουργία διαστημικών βάσεων· σημαίνει επίσης να αγνοούν τους διεθνείς νόμους, να δίνουν στον εαυτό τους το δικαίωμα για προληπτικό πόλεμο, ο οποίος εμπίπτει στην κατηγορία των "εγκλημάτων πολέμου" κ.ο.κ.». Οι ΗΠΑ λειτουργούν σαν ένα πληγωμένο τέρας που βάλλεται από παντού, που χάνει έδαφος, είπε χαρακτηριστικά. «Και ένα πληγωμένο τέρας είναι ένα πολύ επικίνδυνο τέρας».

    Το βασικό δόγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής -τόνισε ο Ν. Τσόμσκι- παραμένει αναλλοίωτο τις τελευταίες δεκαετίες: «Ολες οι κυβερνήσεις στόχευαν στο να διασφαλίσουν τα παγκόσμια συμφέροντα των ΗΠΑ μέσα από τη χρήση βίας και την υποκρισία. Ωστόσο, υπάρχει μία προσπάθεια των ΗΠΑ στα σκαριά τα τελευταία χρόνια να υποβιβάσουν τους θεσμούς και τις διαδικασίες της δημοκρατίας για να δώσουν μεγαλύτερη ευξελιξία στην επιδίωξη των αυτοκρατορικών τους σχεδίων».

    Παγκοσμιοποίηση και φιλελευθερισμός

    «Η αλήθεια είναι πως είναι τελείως παράλογο να περιμένει κανείς από συστήματα εξουσίας, όπως είναι οι επιχειρήσεις, και τα κράτη να δρουν ηθικά. Πόσω μάλλον από μία υπερδύναμη, ο ρόλος της οποίας είναι να επεκτείνει την ισχύ της. "Κάντε οτιδήποτε για να αποκτήσετε τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ και κατά προέκταση τα περισσότερα κέρδη", είναι το μοτίβο που ακολουθούν».

    Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποσκοπούν επί της ουσίας στον περιορισμό της δημοκρατίας.

    Ακριβώς αυτό είναι το αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων, μέσω των οποίων μετακινείται το κέντρο λήψης των αποφάσεων από τους πολίτες σε κάποιους ιδιώτες.

    Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η διαδικασία απελευθέρωσης του εμπορίου και κατάργησης των εμποδίων στη διεθνή κίνηση κεφαλαίων. «Οι περιορισμοί υιοθετήθηκαν, μετά από μεγάλη λαϊκή πίεση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημιουργία του κοινωνικού κράτους», εξήγησε ο Ν. Τσόμσκι. Με την απελευθέρωση της κίνησης του κεφαλαίου ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα εικονικό κοινοβούλιο επενδυτών, όπου γίνονται «δημοψηφίσματα» για τις εθνικές πολιτικές που υιοθετεί κάθε κυβέρνηση.

    Αν κάτι δεν αρέσει στους επενδυτές, απλά αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και έτσι αναγκάζουν την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική. «Επομένως, δεν είναι παράλογο να περιμένει κάποιος από τις επιχειρήσεις να συμπεριφέρονται ηθικά; Το μόνο που, εξ ορισμού, τις ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση των κερδών τους.

    Αντίθετα, τα άτομα έχουν ηθική. Και γι' αυτό οι επιχειρήσεις αντιπαθούν τη δημοκρατία. Ενας άνθρωπος μπορεί να αυτοκτονήσει - ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο μία επιχείρηση ή ένα κράτος».

    Ο τριπολικός πλανήτης

    Σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ελέγχου πρώτων υλών μπορεί κανείς να εντοπίσει τρεις πόλους: Τη Β. Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, είπε ο καθηγητής του ΜΙΤ. «Και αν, σε γενικές γραμμές, οι ΗΠΑ μπορούν να ελέγχουν τους Ευρωπαίους, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Κίνα. Η όλη κατάσταση θυμίζει εκείνη ενός νταβατζή που αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε κάποιον που αρνείται να πληρώσει προστασία. Και η αποδυνάμωση των ΗΠΑ τις καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνες, φέρονται σαν πληγωμένο θηρίο που έχει αφηνιάσει».

    Τα όσα συμβαίνουν στη Λατινική Αμερική είναι ενδεικτικά της αδυναμίας των ΗΠΑ να διαμορφώνουν το σύνολο των εξελίξεων. «Η συνήθης αμερικανική απάντηση σε μια αριστερή κυβέρνηση θα ήταν ένα πραξικόπημα. Το προσπάθησαν στη Βενεζουέλα, αλλά δεν το κατάφεραν. Η δεύτερη επιλογή τους είναι ο οικονομικός εξαναγκασμός μέσω του ΔΝΤ. Η καταστροφή, όμως, που προκάλεσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησαν τα λατινοαμερικανικά κράτη να απαγκιστρωθούν από το ΔΝΤ -με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Αργεντινής».

    Και στην περίπτωση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης, υιοθετείται η πολιτική του οικονομικού εξαναγκασμού, πρόσθεσε ο Τσόμσκι. «Οσο ζούσε ο Αραφάτ, οι ΗΠΑ δεν θα δέχονταν ποτέ να γίνουν εκλογές, γιατί ήξεραν ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που ήθελαν. Μετά το θάνατό του, ήλπισαν να ελέγξουν τις εξελίξεις, αλλά οι εκλογές τους διέψευσαν. Τώρα, απροκάλυπτα, δηλώνουν ότι θα οδηγήσουν σε οικονομική καταστροφή την Παλαιστίνη προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση».

    Τα σκίτσα

    Για την πρόσφατη σύγκρουση Δύσης και αραβικού κόσμου με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ, ο Τσόμσκι μίλησε για υποκρισία από την πλευρά των Ευρωπαίων. «Η ελευθερία του λόγου κάθε άλλο παρά αποτελεί κορωνίδα της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Παραβιάζεται καθημερινά. Σε πολλές χώρες ο αντισημιτισμός είναι νομικά κολάσιμος. Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των λαϊκών κατακτήσεων τη δεκαετία του '60, με το κίνημα για τα ατομικά δικαιώματα».

    Για τους διανοούμενους ο Τσόμσκι είπε ότι «αποτελούν μέρος του συστήματος». «Σχεδόν ποτέ δεν είναι ακτιβιστές και παραμένουν σε ασφαλή αδράνεια ώστε να είναι συμπαθείς στο κατεστημένο». «Αυτή τους η αδράνεια καθώς και η συμμόρφωσή τους με τα θέλω του κράτους τούς καθιστά αναποτελεσματικούς και αντιδημοκρατικούς. Το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τους διανοούμενους της Τουρκίας, μία χώρα που κατηγορείται συχνά για αντιδημοκρατισμό. Μια λαμπρή εξαίρεση, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αυτή των διανοούμενων στην Τουρκία. Γι' αυτό και τους κυνηγούν».

    Αποτυχημένα κράτη

    Για το βιβλίο «Αποτυχημένα κράτη», που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε δύο μήνες, μίλησε προς το τέλος της τηλεσυνδιάσκεψης ο Τσόμσκι. «Κατά καιρούς -εξήγησε- οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει διάφορες κατηγορίες προκειμένου να επιτεθούν σε κάποια χώρα: Διεφθαρμένο κράτος, κράτος-έμπορος ναρκωτικών, κράτος-τρομοκράτης και, πρόσφατα για το Ιράκ, αποτυχημένο κράτος. Αφού πρώτα, στο βιβλίο μου, αναφέρομαι στην επίσημη τοποθέτηση-ετικέτα της αμερικανικής κυβέρνησης, στη συνέχεια προσπαθώ να αποδείξω ότι όλες ταιριάζουν στο ίδιο κράτος: τις ΗΠΑ».

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/02/2006
    Copyright © 2006 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;