Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Φορολογικά δώρα εκατομμυρίων ευρώ στις Ελβετικές πολυεθνικές από Παπαδήμα-Βενιζέλο


25/12/2011
Ελληνοελβετικό σκάνδαλο... παροχών σε πολυεθνικές

Του ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ

Κολοσσοί όπως η Nestle θα φορολογούνται μόνο με 5% για τα μερίσματα από τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα!

Μια διακρατική συμφωνία με σκανδαλωδώς ευνοϊκές ρυθμίσεις... παροχών σε πολυεθνικούς κολοσσούς της Ελβετίας, την ώρα που ακόμη και οι αναξιοπαθούντες στην Ελλάδα υποβάλλονται σε σκληρά «χαράτσια», κρύβεται στη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με τους Ελβετούς, την οποία διαπραγματεύτηκε σε αρχικό στάδιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ολοκλήρωσε, για να τη φέρει στη Βουλή με «οικουμενική» στήριξη, ο Ευ. Βενιζέλος.



Η συμφωνία προκάλεσε κοινοβουλευτικές αντιδράσεις και πιθανόν να μην έπαιρνε θετική ψήφο, αν είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου και η έγκρισή της κρινόταν από την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Όμως, φαίνεται ότι η «οικουμενική ομπρέλα» Παπαδήμου θα επιτρέψει τελικά την ψήφισή της, ανοίγοντας τον δρόμο για τεράστιες παροχές σε οικονομικά συμφέροντα παγκόσμιας εμβέλειας, την ώρα που «στραγγαλίζονται» οι ειλικρινείς φορολογούμενοι στην Ελλάδα.


Τι προβλέπει η διακρατική συμφωνία, με την οποία τροποποιείται -προς το καλύτερο για τις ελβετικές πολυεθνικές- η ισχύουσα από το 1983 προηγούμενη σύμβαση; Το εξηγεί με αρκετή σαφήνεια, χωρίς όμως να μπαίνει στον κόπο να υπολογίσει τα φορολογικά έσοδα που θα χάσει το Δημόσιο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεσή του: εν ολίγοις, ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογούνται τα μερίσματα που στέλνουν οι θυγατρικές των ελβετικών πολυεθνικών στις μητρικές τους εταιρείες «ψαλιδίζεται» στο 5%, από 21% για το 2011 και 25% για το 2012!







Το Λογιστήριο σημειώνει τα εξής:

«Τα μερίσματα που καταβάλλονται από εταιρεία με έδρα την Ελλάδα σε κάτοικο της Ελβετίας μπορούν να φορολογούνται και στην Ελλάδα με βάση την εθνική φορολογική νομοθεσία και με τον περιορισμό ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην υπερβαίνει το:



- 5%, εάν ο δικαιούχος είναι εταιρεία που κατέχει άμεσα το 25% του κεφαλαίου της εταιρείας που καταβάλλει τα μερίσματα

- 15% για όλες τις λοιπές περιπτώσεις.

Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη; Ας δούμε το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, που δεν είναι άλλο από αυτό της μεγαλύτερης ελβετικής πολυεθνικής Nestle (βρίσκεται σταθερά και στο top της παγκόσμιας λίστας των κορυφαίων πολυεθνικών), η οποία ελέγχει απολύτως (100% των μετοχών) μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες τροφίμων, τη Nestle Hellas. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για ένα μόνο παράδειγμα, αφού υπάρχουν και άλλες μεγάλες ελβετικές πολυεθνικές με πλούσια δραστηριότητα στην Ελλάδα, κυρίως από τον χώρο του φαρμάκου.



Η Nestle Hellas, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (χρήση 2011), έστειλε ένα τεράστιο μέρισμα, ύψους περίπου 111 εκατ. ευρώ στη μητρική της εταιρεία στην Ελβετία. Αν έστελνε το ίδιο μέρισμα για τη χρήση του 2011, θα πλήρωνε στο ελληνικό Δημόσιο φόρο 23,31 εκατ. ευρώ (συντελεστής 21%), ενώ για το ίδιο μέρισμα το 2012 θα πλήρωνε 27,75 εκατ. ευρώ (συντελεστής 25%). Με τη ρύθμιση της διακρατικής συμφωνίας Βενιζέλου, όμως, καλείται να πληρώσει μόνο 5,55 εκατ. ευρώ, απολαμβάνοντας μια «χρυσή» φορολογική έκπτωση πολλών εκατομμυρίων
!

Ανάλογα οφέλη θα έχουν και οι λοιποί... εταιρικοί μεγαλοκαρχαρίες που λειτουργούν στην Ελλάδα υπό ελβετική σημαία, με απώλειες εσόδων για το Δημόσιο που ούτε το Γενικό Λογιστήριο τολμά να προσεγγίσει με τη γλώσσα των αριθμών. Περιορίζεται μόνο σε υποθέσεις που σηκώνουν πολλή συζήτηση: ότι, δηλαδή, το Δημόσιο θα χάσει μεν κάποια φορολογικά έσοδα από τη σκανδαλώδη μείωση του συντελεστή, αλλά αυτά υποτίθεται ότι θα υπερκαλυφθούν από τα πρόσθετα έσοδα που θα φέρουν οι αυξημένες, λόγω της χαμηλότερης φορολόγησης, δραστηριότητες των ελβετικών πολυεθνικών στην Ελλάδα.

Ζήτησαν να αποσυρθεί



Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να αποσυρθεί η συμφωνία, η οποία επικρίθηκε και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Χρ. Μαγκούφης την καταψήφισε. Οι βουλευτές άσκησαν κριτική για την καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με το ζήτημα των καταθέσεων που δεν έχουν δηλωθεί και ζήτησαν εξηγήσεις για τους λόγους που δεν δημοσιοποιείται η λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών ο Κώστας Γείτονας, καθώς και ο Γιάννης Αμοιρίδης που παρατήρησε ότι τελικά… συμφέρει να βγάζουν έξω τα λεφτά τους και νόμιμα ακόμη οι Έλληνες, γιατί θα πληρώνουν λιγότερο τόκο… Ο Χρ. Μαγκούφης, που αρνήθηκε να δώσει την ψήφο του, διαφώνησε με τη μείωση της φορολογίας και τόνισε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στις πολυεθνικές να συνεχίσουν τα παιχνίδια τους στην Ελλάδα.

3 σχόλια:

  1. Από την αρχή είδα ότι κάτι βρωμούσε, αλλά δεν καταλάβαινα τι. Τώρα το έμαθα. Όλα στο όνομα της φοροδιαφυγής (μη χέσω) και στο όνομα επενδύσεων στην Ελλάδα (με αποικιοκρατικούς όρους). Γιατί δεν είναι το ζητούμενο η συμφωνία με την Ελβετία. Θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες -εκτός ΟΝΕ-, ενώ σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης, έχουμε προηγούμενο για τις γαλλογερμανικές και σκανδιναβικές επιχειρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια γράφω και φωνάζω για την οργάνωση ισχυρών Εισαγγελικών γραφείων με εργαλεία αλλά Αμέρικα και Γερμανία κατά του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά όπως έδειξε και η πρόσφατη παραίτηση Πεπονή και του αναπληρωτή του δείχνει ότι οι εξαρτημένοι απο το βρώμικο μαυρο αφορολόγητο κεφάλαιο πολιτικοί είναι παντοδύναμο. Μερικές από τις υποθέσεις που είχε ασχοληθεί και τα βρεήκε μπαστούνια η θεά Θέτις ήταν οι μίζες των υποβρυχίων, οι εγγυήσεις στα δάνεια των κομμάτων, οι καταγγελίες Σπινέλλη Διομ, τους κάτοχους CDS Ellhnes φίλους του Παπανδρέου, υπόθεση λαδώματος εφοριακών, τους μεγαλοφειλέτες του ελλην δημοσίου, τη σχέση Κυπριακών τραπεζών με Βατοπέδι και το τελευταίο με τα θαλασσοδάνεια του Λαυρεντιάδη στον εαυτό του από την Proton bank.
    Oi πολυεθνικές έχουν φορολογική ασυλία χρόνια 65 και έχουν κακομάθει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεταξύ των υποθέσεων που χειρίστηκαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς είναι και αυτές που αφορούν τις καταγγελίες για παραποίηση των στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων, τις καταγγελίες, με αφορμή την παραίτηση Σπινέλη από την θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, για ύπαρξη παραμηχανισμού εντός του υπουργείου που αδρανοποιεί την διαδικασία είσπραξης προστίμων, που επιβλήθηκαν, μέσω του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, αλλά και τις καταγγελίες για τις παράνομες 'εκπτώσεις' που εφαρμόζουν εφοριακοί για τις πληρωμές οφειλών στο Δημόσιο, τη διερεύνηση καταγγελιών περί συμμετοχής του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού σε εταιρία που φέρεται να εμπλέκεται με ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων, όπως και τις καταγγελίες για δανειοδοτήσεις τραπεζών προς τα δύο μεγάλα κόμματα, με εγγυήσεις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;