Newsletter , about physician without therapy and some others. Politics, science , human rights.Earth, Society, Travel.
Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι σημερινές ανάγκες της Ελληνικής Κοινωνίας.
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι σημερινές ανάγκες της Ελληνικής Κοινωνίας.
Την δεκαετία του 80 με τους Σκανδιναβους να προιστανται στον ΠΟΥ, το Αγγλικό ΕΣΥ να ωριμάζει και τα Ανατολικά τότε Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης να προσέχουν την καθολική δωρεάν δημοσια υγεία στην Ελλάδα τα σχέδια του Παρασκευά Αυγερινού και του τότε ιατρικου κινηματος προσγειωθηκαν στον πραγματισμό της ανάπτυξης του νοσοκομειακού σκέλους του δικού μας ΕΣΥ.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υποτιμήθηκε, αφέθηκε στην στρεβλή ανάπτυξη των ασφαλιστικών ταμείων και την καινοτόμα και αναγκαια λογω γεωγραφικου ανάγλυφου τα πρώτα 87 Κέντρα Υγείας (αγροτικού τύπου) της δεύτερης τετραετίας ΠΑΣΟΚ που πρόσφεραν ουσιαστική αποκεντρωμένη φροντίδα, αυγάτεψαν σε 161 στο βάθος χρόνου και υπέστησαν λογής στρεβλώσεις συζητήσιμες.
Η οικονομική κρίση των 10 τελευταίων ετών (2008-2018) διέλυσε το κοινωνικό κράτος, έδιωξε 17-25.000 γιατρούς στο εξωτερικό, περιόρισε τις δαπάνες για την υγεία, αύξησε δραματικά τις ιδιωτικές δαπάνες και τελικά αύξησε την θνητότητα και την νοσηρότητα του Ελληνικού πληθυσμού. The Lancet Volume 3, ISSUE 8, PE395-E406, AUGUST 01, 2018 «The burden of disease in Greece, health loss, risk factors, and health financing, 2000–16: an analysis of the Global Burden of Disease Study 2016» Τα δεδομένα των ψυχρών επιστημονικών μελετών απεικονίζουν την διαφθορά, την έλλειψη προσωπικού, την ταλαιπώρεια του κόσμου να βρουν εφημερεύοντα γιατρό ή ειδικό με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας ηρθε να αποτελειώσει ο νόμος Γεωργιάδη με το κλείσιμο των ιατρείων ΙΚΑ που έστειλε τους περισσότερους λειτουργούς της υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι από 5500 συν 1000 σε άλλα ταμεια έμειναν στο σύστημα μόνο 2000 εκ των οποιων οι 800 με δικαστικές προσφυγές.
Η διακυβέρνηση της πρώτης τετραετίας Σύριζα ανέδειξε ένα ιδεατό σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ τον 4461/2017 με πολλα σωστα θεσμικά αλλά με λανθασμένους σχεδιασμούς και χαμηλά ποσοστά υλοποίησης εν μέσω κρίσης. Ενας προνομιακός χώρος της Αριστεράς η προσφορά κοινωνικού δωρεάν κράτους πρόνοιας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε Βατερλω καθημερινότητας με μειωμένη συμμετοχή κακοπληρωμενων γιατρών, σε κακοσυντηρημένα κτιρια και δυσχερή απαρχαιομένο εξοπλισμό. Μια σειρά παραμέτρων για πρώτη φορά αντιμετωπίζονται με πρωτόλυρα ανιδιοτελή και χωρίς σπατάλες βήματα. Το ΕΚΑΒ εξοπλίζεται, νοσοκομεία χτίζονται, οι προμήθειες εξομαλυνονται, οι εργολάβοι σωστά εξομβελίζονται με την λύσσα των παλαιοκαθεστωτικών, οι ΜΕΘ αναδιοργανώνονται οι χειρουργικές λίστες χρησιμοποιούνται για αντιπολιτευτική δράση, οι επίορκοι τιμωρούνται, τα Τμήματα επειγόντων δεν λειτουργούν με δικό τους προσωπικό. Η φυσική αποκατάσταση, τα παραιατρικά χορηγούνται ελεγχόμενα, η δημόσια οδοντιατρική ο ελεγχόμενος τιμοκατάλογος φαρμάκων και Τα Κεντρα Υγείας αστικού τύπου σαν μετεξέλιξη των παλιών ΙΚΑ έχουν καθυστερημένα ενισχυθεί με σπασμωδικές μεμονωμένες ενέργειες.Το σύστημα παραπομπών σε μια χωρα ειδικών γιατρών είναι καταδικασμενο σε κοινωνική χλεύη. Ο ηλεκτρονικός φάκελλος ασθενούς που στην πειθαρχημένη Γερμανία με τόσα ηλεκτρονικά δικτυα πήρε 7 χρόνια ματαιοπονούμε να χρησιμοποιήσουμε επισκέψεις ανάγκης των 15 λεπτων για να καταγραφούν χωρις γραμματειακή υποστήριξη ιστορικά 30-45 λεπτών. Οι οικογενειακοί γιατροί φουσκώνουν σε ψεύτικα μεγέθη πέρα απο την πραγματική διάσταση της εμβελειά τους και τα ΤΟΜΥ καλύπτουν ένα 3-5 % των συνολικών αναγκών, δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο ΕΣΥ γιατί η πραγματικότητα μας αυτοδιαψεύδει. Δεν είπαμε ψέματα σε οικονομία, εργατικά, θεσμούς, εξωτερική πολιτική, δημόσια έργα, δημόσιες και ευρωπαϊκές επενδύσεις γιατί να αυτουπονομευόμαστε στην υγεία, σε ένα πεδιο προνομιακό μας χώρο που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν επιδείξει μόνο καταστροφή και σκάνδαλα;;.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΠΟΥ οι δείκτες νοσηρότητας είναι απειλητικοί και επιδεινούμενοι και η καθημερινότητα μας αναδεικνύει μεγάλο ποσοστό απογοήτευσης και όχι βέβαια ποσοστό ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών 10%. Σε μια Χώρα με υπογεννητικότητα, αλκοόλ , παχυσαρκία, μη άθληση και τόσο κάπνισμα και τροχαία δυστυχήματα και σεξισμό είναι φυσική συνέπεια η κατάθλιψη να εξελιχθει σε εθνική νόσο. Αυτά στην Χώρα του Αλεξη Ζορμπά! Στη Χωρα του Ηλιου του Ηλιάτορα των ποιητών.
Εχουμε δει σε βάθος πολιτικού χρόνου 4 αποτυχημένα νομοσχέδια Πρωτοβαθμίου, επανηλλημένη έλλειψη επικοινωνίας επιτελείων της Αριστοτέλους με τους μάχιμους γιατρούς και νοσηλευτές, γιγαντιαίες μεταρρυθμίσεις αποασυλοποιήσεων, κέντρων Ψυχικών Νόσων ,καμπάνιες ΚΕΕΛΠΝΟ μέτρων της τρόικας σαφώς υπερ των κλινικαρχών και μεγάλου ποσοστού γραφειοκρατικής αγκύλωσης σε μεσαίο επιπεδο διοικητικών και ελεγκτικών μηχανισμών, κερδοφορων επενδύσεων του ιδιωτικου τομέα γιατι άφησε χώρο δράσης ο δημοσιος , αγώνες που κατέληξαν πουκάμισα αδειανά.
Τώρα με τέτοια κυβέρνηση ανάταξης απο την οικονομική κρίση επιβάλλεται η διόρθωση πορείας, η επικοινωνία και το διαρκές σύστημα επανατροφοδότησης δεδομένων και λήψης διορθωτικών αποφάσεων. Οι προεκλογικοί χρόνοι ου μενετοί.
Δρ Λαμπαδάριος Διονύσης
Διευθυντής ΕΣΥ- Χειρουργός
Επιστ. Υπεύθυνος ΚΥ Ν.Κόσμου
21-12-2018.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)