Newsletter , about physician without therapy and some others. Politics, science , human rights.Earth, Society, Travel.
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015
Η Οικονομία, τα "κοράκια" και τα mail
Η οικονομία, τα "κοράκια" και τα mail...
Χρήστου Δημήτρης
|
07.12.2014
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
Έχουμε κυβέρνηση διά αλληλογραφίας! Στέλνουνε mail, περιμένουνε απάντηση, λαμβάνουν απάντηση, ξαναστέλνουν mail με απορίες, μετά περιμένουν νέο mail και ούτω καθεεξής!
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα της Grant Thornton για το 2013, καθώς το δείγμα αναφοράς φτάνει τις 8.143 επιχειρήσεις από 92 κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Από την έρευνα προκύπτει ότι μία στις τρεις εταιρίες του δείγματος βρίσκονται ήδη από το τέλος του 2013 σε μερική ή ολική στάση πληρωμών, καθώς τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων δεν επαρκούν ούτε για την εξυπηρέτηση των τόκων. Αν συνυπολογιστεί ότι οι παραπάνω επιχειρήσεις έχουν συνολικό δανεισμό ύψους 25 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Πρόβλημα προοπτικής για 55 από τους 92 κλάδους της οικονομίας!
ΜΕ ΒΑΣΗ τα ευρήματα της μελέτης, το 45% του δανεισμού που είχαν οι επιχειρήσεις του δείγματος ήταν βραχυπρόθεσμος και επομένως δάνεια ύψους 28,5 δισ. έπρεπε να εξοφληθούν ή να αναδιαρθρωθούν εντός του 2014. Όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι, με βάση την κλαδική επεξεργασία των στοιχείων, η πλειονότητα των κλάδων βαρύνεται από υψηλό δανεισμό και σχετικά περιορισμένη ή καθόλου ανάπτυξη. Από τα δάνεια ύψους 234 δισ. ευρώ που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες το 35% με βάση τα επίσημα στοιχεία βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, ενώ το 10% έχει ρυθμιστεί τουλάχιστον μία φορά. Από το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το 46% είναι εταιρικά και το 54% δάνεια σε ιδιώτες (στεγαστικά, καταναλωτικά). Οι μελετητές της Grant Thornton σημείωσαν ότι μετά την επιτυχή έκβαση για τις ελληνικές τράπεζες της πανευρωπαϊκής άσκησης προσημείωσης ακραίων καταστάσεων, οι τελευταίες διαθέτουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια για να τρέξουν με πιο γρήγορες διαδικασίες την αναδιάρθρωση δανείων και επιχειρήσεων.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι αν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες διαθέτουν βούληση και όραμα να συνεργαστούν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με σταθερούς διαφανείς κανόνες. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουμε δείγματα γραφής ικανά να δώσουν βοήθειας προοπτικής στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Καθώς η μνημονιακή πολιτική στο πλαίσιο αφελληνισμού των εγχώριων επιχειρήσεων εξαφάνισε τις τράπεζες ειδικού σκοπού (ΕΤΒΑ, ΑΤΕ) και λαμβανομένου υπ' όψιν πως οι τέσσερις τράπεζες, παρ' ότι σώθηκαν με δημόσιο χρήμα, ουδόλως πιέζονται από την κυβέρνηση να παίξουν τον ρόλο της ατμομηχανής σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά και τα μεγέθη, η Δημόσια Τράπεζα Ανάπτυξης της Βραζιλίας, η BNDES, διαχειρίζεται το 25% των δανείων της χώρας.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, το διεθνές τραπεζικό σύστημα στην εποχή του άγριου νεοφιλελευθερισμού έχει εθιστεί στο παιχνίδι "πάμε στοίχημα χρήμα" και κυνηγάει τις αποδόσεις άνευ όρων και ορίων. Στην πρόσφατη έκθεσή του ο Γεώργιος Σούρλας, γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποκαλύπτει ότι ακόμα και ελληνικές τράπεζες έχουν ιδρύσει υποκαταστήματα σε φορολογικούς παραδείσους, προσφέροντας off shore τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες τους, τις οποίες μάλιστα και διαφημίζουν! Μάλιστα, για το ζήτημα των off shore εταιρειών επισημαίνεται ότι ελληνικές τράπεζες, έχοντας ιδρύσει υποκαταστήματα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ ως φορολογικοί παράδεισοι, προσφέρουν σε μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας σειρά off shore τραπεζικών υπηρεσιών. Τουλάχιστον έξι τραπεζικοί όμιλοι έχουν εκδώσει τέτοιους τίτλους και το αποδίδουν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό!
ΑΛΛΑ ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Με ποιον τρόπο σκέπτονται να διαχειριστούν τα "κόκκινα" δάνεια των πελατών τους οι ελληνικές τράπεζες; Σχεδόν όλες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με private equity funds, κοινώς "κοράκια", συζητώντας από συμφωνίες πώλησης «καλαθιών» με «κόκκινα» δάνεια ώς και την εκχώρηση της διαχείρισης όλου του προβληματικού δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Και τι θα κάνουν αυτοί οι τύποι για να βγάλουν κέρδος από τα "κόκκινα" δάνεια που θα αγοράσουν; Θα... στύψουν τους δανειολήπτες και αφού τους πάρουν όσα ακίνητα χρειάζονται, μπορούν να τους πάρουν -που λέει ο λόγος- τη μάνα και τον πατέρα τους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μαζί με αυτά που χρειάζονται απομείωση, παρ' ότι είναι τυπικά ενήμερα, ανέρχονται μεταξύ 31% (Εθνική) με 45,6% (Πειραιώς) του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεών τους. Για παράδειγμα, μία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό πώλησης χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 470 εκατ. ευρώ. Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια από τουλάχιστον 190 εταιρείες που είτε βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, είτε σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.
ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ με τα ζητήματα αυτά η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου; Έκανε κάτι για να μη διπλασιαστεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό, εξέλιξη που ο κ. Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ και φίλος του κ. πρωθυπουργού, χαρακτήρισε οικονομική καταστροφή; Έχει μήπως κάποιο σχέδιο για οτιδήποτε αφορά το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας; Συνεδρίασε νομίζετε κάποιο επιτελικό όργανο των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εξωτερικών για να ζυγίσει τι σημαίνει ο νέος αγωγός φυσικού αερίου Ανατόλια που συμφώνησε ο Πούτιν με τον Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κωνσταντινούπολη; Αστεία πράγματα! Η δική μας, είναι κυβέρνηση διά αλληλογραφίας! Στέλνουνε mail, περιμένουνε απάντηση της τρόικας, λαμβάνουν απάντηση, ξαναστέλνουν mail με τις απορίες και περιμένουν νέο mail και ούτω καθεξής. Τι να τις κάνουν τις συσκέψεις και τα πλάνα; Γιατί λοιπόν να γίνουν εκλογές, αναρωτιέται ο κύριος Αντώνης...
dchristou52gmail.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δάνεια έως και $ 500.000 και γραμμές πίστωσης μέχρι $ 100.000
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλή εφαρμογή, αποφάσεις μέσα σε λίγα λεπτά
Χρηματοδοτήστε το ταχύτερα από μία εργάσιμη ημέρα εάν είστε εγκεκριμένος
Αναδοχή βάσει επιχειρηματικών ταμειακών ροών, επιχειρηματικών και προσωπικών πιστώσεων
επικοινωνήστε μαζί μας
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: atlasloan83@gmail.com
whatsapp / Hangout + 14433459339
Atlasloan.wordpress.com