Newsletter , about physician without therapy and some others. Politics, science , human rights.Earth, Society, Travel.
Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014
Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Μέρκελ: «Οι δημοκρατικές εκλογές σε μια χώρα δεν αποτελούν κίνδυνο για την Ευρωζώνη»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ 16-12-2014 •
Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή
•
•Κομισιόν: «Το μόνο σενάριο, βάση του οποίου εργαζόμαστε, είναι αυτό της σταθερής παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ»
Η εβδομάδα του πρώτου γύρου της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα ξεκίνησε με πολιτικά ορθές δηλώσεις ψυχραιμίας από τους θεσμικούς παράγοντες της Εσπερίας και με την επισήμανση από τον αγγλοσαξονικό οικονομικό Τύπο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που φέρνει την καταστροφή. Μοναδική... παραφωνία ήταν το εγκώμιο του προεδρικού υποψηφίου Σταύρου Δήμα, που έπλεξε, πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προφανώς συμμερίζεται την επιθυμία του πρόεδρου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συνδιαλέγεται με «γνώριμα πρόσωπα» - ή, όπως το διατύπωσε αυτός, «με αυτούς που θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη». Μάλιστα, μετά τις συναντήσεις του με την ελληνική κυβέρνηση ο Μοσκοβισί, δήλωσε κι ένα «θα είναι κρίμα η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη και πάλι με Grexit μετά τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει».
Κατά τα άλλα, η λέξη Grexit αποφεύγεται συστηματικά από τις Βρυξέλλες, όπως φάνηκε κι από τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν, η οποία ξεκαθάρισε ότι «το μόνο σενάριο, βάση του οποίου εργάζεται η Κομισιόν, είναι αυτό της σταθερής παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ». Ερωτηθείσα τι θα κάνει η Κομισιόν εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η εκπρόσωπος απάντησε ότι «η δέσμευση της Κομισιόν στις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών και του ελληνικού λαού είναι απολύτως σαφής».
Βερολίνο: Δεν είναι κίνδυνος η δημοκρατία
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται από την περασμένη εβδομάδα και το Βερολίνο, που αντιμετωπίζει... στωικά το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και στέλνει το μήνυμα ότι δεν επεξεργάζεται κανένα σχέδιο Β. Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι δεν πρόκειται να έρθει η συντέλεια του κόσμου εξαιτίας των ελληνικών εκλογών. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ξεκαθάρισε ότι για τη γερμανική κυβέρνηση είναι αυτονόητο πως «οι δημοκρατικές εκλογές σε μια χώρα δεν αποτελούν κίνδυνο για την Ευρωζώνη», ενώ δήλωσε αναρμόδιος να σχολιάσει τη δήλωση Γιούνκερ περί γνώριμων προσώπων. Έτερος Γερμανός αξιωματούχος μιλώντας στον ανταποκριτή των «Νέων» στο Βερολίνο δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με το σχέδιο Α» και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα υπάρξει ένα πολύ περιορισμένο χρονικό περιθώριο, αλλά «δεν θα έλθει καμία νέα πρόταση προς την Αθήνα».
Το μήνυμα που στέλνουν οι Γερμανοί είναι διπλό. Προς την ελληνική κυβέρνηση, ότι ναι μεν σας προτιμούμε, αλλά στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολίτες, και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι κι εσείς αν γίνετε κυβέρνηση, με τους ίδιους κανόνες θα έχετε να διαπραγματευτείτε.
«Θέλουμε να αφήσουμε πίσω τις χρονοβόρες συζητήσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, ώστε «να ξαναγίνει η Ελλάδα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης». Μιας Ευρωζώνης που, σύμφωνα με το Βερολίνο, είναι σήμερα πιο ανθεκτική έναντι του κινδύνου εξάπλωσης της κρίσης από ό,τι το 2012. Καθώς, λοιπόν, εκτιμούν ότι ο συστημικός κίνδυνος για τη συνοχή της Ευρωζώνης εξαιτίας της Ελλάδας έχει έκτοτε εξασθενίσει, προειδοποιούν ότι η Ευρωζώνη δεν θα επιτρέψει να τεθεί υπό πίεση.
Και θυμίζουν, πόσο δύσκολο είναι να περάσει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους από το γερμανικό κοινοβούλιο και όχι μόνο:
«Ένα νέο κούρεμα δεν μπορεί να περάσει στους λαούς των άλλων χωρών της Ευρωζώνης», υποστήριξε ο εν λόγω αξιωματούχος.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Eurogroup για τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος έχει πάει ήδη στην αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής - και θα ψηφιστεί την Πέμπτη από την ολομέλεια, χωρίς να αναμένονται εκπλήξεις.
Το όπλο του φόβου
Η έως και αλαζονική ψυχραιμία των Ευρωπαίων αξιωματούχων έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την καταστροφολογία των δηλώσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως την εισπράττουν και αγαπημένα μέσα των αγορών, όπως η Wall Street Journal και το πρακτορείο Bloomberg.
Η πρώτη αποδίδει τον «πανικό που επιστρέφει στην Ελλάδα» -που είναι και ο τίτλος του δημοσιεύματος- στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος «θέλει να τρομάξει τους ψηφοφόρους παρά να προσπαθήσει να τους πείσει». Η Wall Street Journal χαρακτηρίζει «τέχνασμα» την απόφαση Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, για να εξουδετερώσει την όλο και αυξανόμενη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται να ανατρέψει τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και να υποχρεώσει τους πιστωτές να αναλάβουν μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Η εφημερίδα κάνει αναδρομή στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα από το 2010, επισημαίνει ότι «ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εναντίον της διάσωσης και των μεταρρυθμίσεων που τη συνόδευαν όταν ξεκίνησε το 2010, προτού τις υποστηρίξει το 2012, αφού κέρδισε τις εκλογές. Τώρα η στρατηγική του είναι να φοβίσει τους ψηφοφόρους αντί να τους πείσει», γράφει και καταλήγει πως «θα βοηθούσε εάν, αντί να φοβούνται τη δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες γινόταν καλύτεροι σε αυτήν».
Το Bloomberg, πάλι, υποστηρίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αυτός που έχει «ξυπνήσει» την αγορά ομολόγων για τους κινδύνους μιας πολιτικής ρήξης στην Ελλάδα. Και θυμίζει ότι «η απόδοση των τριετών ομολόγων εκτινάχθηκε περισσότερες από 60 μονάδες βάσης μέσα σε μία ώρα στις 11 Δεκεμβρίου, όταν ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Επιπλέον, επισημαίνει ακόμη ότι ο Αντώνης Σαμαράς προκάλεσε το χειρότερο ξεπούλημα των τελευταίων 27 ετών την προηγούμενη εβδομάδα, όταν αποφάσισε την επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εννοείται, πάντως, ότι οι αναλυτές του Bloomberg δεν βλέπουν με καλό μάτι τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, «ενώ έχει μαλακώσει πολλές από τις πολιτικές του, παραμένει δεσμευμένος να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και θέλει η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ να κουρέψουν μέρος των ελληνικών δανείων».
Εξαιτίας αυτού, ο Κρίστιαν Σουλτς, της Berenberg Bank, προειδοποιεί ότι «η αλλεργική αντίδραση των επενδυτών στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει καταστήσει σαφές στην ηγεσία του ότι οι αγορές δεν συγχωρούν».
Όσο για τη βρετανική Guardian, περιγράφει ως «απίστευτο» το κλίμα τρόμου που δημιουργείται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και υποστηρίζει ότι στενός συνεργάτης του Σαμαρά χαρακτήρισε την επιχείρηση τρομοκράτησης ως «win-win», λέγοντας ότι «ακόμα και αν χάσουμε στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάλι θα βγούμε κερδισμένοι, επειδή οι ψηφοφόροι θα κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για το χάος που προκλήθηκε και αυτό θα μας εξασφαλίσει τη νίκη στις εθνικές εκλογές».
Η Ευρώπη δεν αντέχει...
Ψυχραιμία από την Ελλάδα ζητάει η συντηρητική εφημερίδα του Βερολίνου, Welt, ασχολούμενη με τη μεγαλύτερη εικόνα, σε ένα σχόλιο με τίτλο «Οι Έλληνες επιτυγχάνουν εκεί όπου σκοντάφτουν το Παρίσι και η Ρώμη». Αφού ο σχολιαστής εγκωμιάσει τις αλλαγές που είδε ο Πειραιάς μετά την έλευση της Cosco -στο στιλ, κοιτάξτε ποιοι κάνουν ιδιωτικοποιήσεις- και την εξυγίανση του προϋπολογισμού που πέτυχε η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιταλία και τη Γαλλία, η εφημερίδα καταλήγει με τη δική της ερμηνεία του συστημικού κινδύνου:
«Η Ευρώπη κλονίζεται. Ο Βορράς και ο Νότος συγκρούονται. Η Γαλλία είναι αδύναμη. Οι Βρετανοί απομακρύνονται από την Ε.Ε. Η Ουγγαρία ξεφεύγει σιγά-σιγά από την κοινότητα των κρατών δικαίου. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία υποθέσεις διαφθοράς υπονομεύουν την εμπιστοσύνη συνολικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Η Ε.Ε. καταφέρνει με πολύ κόπο να απαντήσει στη ρωσική επιθετικότητα. Μια νέα συζήτηση περί συνοχής της Ευρωζώνης είναι το τελευταίο που χρειάζεται η Ε.Ε. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα: αυτή τη φορά μπορούν οι Έλληνες να σώσουν την Ευρώπη».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;