Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ακαδημία δολοφόνων

 
Ακαδημία δολοφόνων

Τρίκκας Μιχάλης
Έγινε ευρύτερη γνωστή ως Blackwater. Με αυτό το όνομα η εταιρεία συνήψε συμβόλαια ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων με το αμερικανικό Πεντάγωνο για να ενισχύσει τις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ με ιδιωτικό στρατό μισθοφόρων. Η δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η δράση της ανάγκασε ακόμη και την ιρακινή κυβέρνηση να ζητήσει την απόσυρσή της από τη χώρα. Σήμερα ετοιμάζεται να επιστρέψει με νέο όνομα.
Η εταιρεία μετονομάστηκε για πρώτη φορά το 2009 σε Xe Services. Είχε προηγηθεί η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο και η Blackwater, που είχε ταυτιστεί υπερβολικά με τον πόλεμο του Μπους, χρειαζόταν κατεπειγόντως νέο προφίλ. Τη Δευτέρα, η εταιρεία άλλαξε και πάλι όνομα, αυτή τη φορά σε Academi. Η επιλογή της ημέρας δεν ήταν συμπτωματική, αφού λίγο πριν ο πρόεδρος Ομπάμα είχε συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι με στόχο να σηματοδοτήσει την τελική φάση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.
"Είχαμε μια χρονιά σημαντικών αλλαγών που οδήγησαν σε μια νέα, καλύτερη εταιρεία" σχολίασε ο πρόεδρος της εταιρείας, Τεντ Ράιτ. Και σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν πρόκειται μόνο για επιφανειακές αλλαγές, αλλά για θεμελιακή μεταμόρφωση πρόσθεσε: "Όλοι στην Academi συμμεριζόμαστε τη δέσμευση να προωθήσουμε τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς, συμμόρφωσης με τους κανόνες και ακεραιότητας σε όλες μας τις δραστηριότητες".
Γιατί όμως μια εταιρεία σεκιούριτι που καυχάται ότι την τελευταία επταετία πραγματοποίησε περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις χωρίς κανένας "προστατευόμενός" της να πάθει το παραμικρό να αισθάνεται την ανάγκη να διαφημίσει τόσο το ηθικό προφίλ της; Ίσως γιατί η εταιρεία μετονομάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2009, όταν ο βασικός πελάτης της -η ιρακινή κυβέρνηση- αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της.


Αφορμή γι' αυτό στάθηκε μια από τις πολλές ιρακινές τραγωδίες των τελευταίων χρόνων. Τον Σεπτέμβριο του 2007, φρουροί της Blackwater που συνόδευαν διπλωματικό κονβόι στη Βαγδάτη άνοιξαν πυρ για ασήμαντη αφορμή εναντίον πλήθους σκοτώνοντας 14 αμάχους. Επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε αργότερα για λογαριασμό της αμερικανικής Βουλής αποκάλυψε επίσης ότι οι μισθοφόροι της εταιρείας είχαν ανοίξει πρώτοι πυρ σε 160 από τα 200 βίαια περιστατικά στα οποία είχαν εμπλακεί. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ιδιωτικοί φρουροί είχαν πυροβολήσει από οχήματα εν κινήσει και είχαν απομακρυνθεί αμέσως από την περιοχή.
Οι καιροί όμως αλλάζουν. Σε συνέντευξη του στην “Ουόλ Στριτ Τζέρναλ”, ο Ράιτ αποκάλυψε την πρόθεση της εταιρείας να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος. "Πιστεύω πως τελικά θα πάρουμε την άδεια και θα ξαναρχίσουμε τις μπίζνες στο Ιράκ" σημείωσε. Τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα φαίνεται άλλωστε να ευνοούν τα σχέδιά του.
Ακόμη και μετά την αποχώρηση των περισσότερων Αμερικανών στρατιωτών, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη θα καταλαμβάνει χώρο μεγαλύτερο από το Βατικανό και θα διαθέτει προσωπικό 17.000. Τουλάχιστον το ένα τρίτο από αυτούς θα είναι ένοπλοι μισθοφόροι. Γεγονός που ανάγκασε πρόσφατα ακόμη και τον γερουσιαστή Τζον Κέρι, στενό σύμμαχο του Αμερικανού πρόεδρου, να διερωτηθεί αν οι ΗΠΑ αντικαθιστούν απλώς τη στρατιωτική τους παρουσία στο Ιράκ "με παρουσία ιδιωτικών μισθοφόρων".

2 σχόλια:

  1. Αυτό θα πει επαγγελματικός πόλεμος. Δολοφόνοι ως υπάλληλοι εταιρειών με δράση εκτός χώρας. Τελικά είναι η άλλη οπτική των πολυεθνικών εταιρειών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα στην Αίγυπτο, χτες στη Λιβύη προχτές στο Αφγανιστάν και πάντα στην Ινδονησία και το Ιράκ και τη Σομαλία. Η δράση αυτών των εταιρειών δεν θα εκπλαγώ καθόλου να δω να διαπράττουν στοχευμένη δράση και στην Ευρώπη και στην Νέα Υόρκη. Εδώ η χάρη τους εφτασε μέχρι το Πέραμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;