Στους λ
ογαριασμούς της HSBC βρίσκονται πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στις μίζες της γερμανικής εταιρείας αλλά και σε άλλα σκάνδαλα όπως των δομημένων ομολόγων
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Πολύ μακριά, έως το σκάνδαλο της Siemens, οδηγεί η λίστα Λαγκάρντ μετά την πρώτη σάρωση των κωδικών που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Στους φακέλους που αντιστοιχούν στους 2.062 λογαριασμούς της HSBC υπάρχουν πρόσωπα γνωστά από την εμπλοκή τους με τις μίζες της γερμανικής εταιρείας. Και μάλιστα εξετάζονταν από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη ως ύποπτα ενώ οι λογαριασμοί τους αποτέλεσαν εκείνη την περίοδο αντικείμενο έρευνας από την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΣΔΟΕ.
Το καταχώνιασμα της λίστας Λαγκάρντ, υπό το πρίσμα και των νέων στοιχείων που έρχονται στη δημοσιότητα, φαίνεται πως είχε πολλές παρενέργειες, πολύ σοβαρότερες από την αφαίρεση των τριών κωδικών που αντιστοιχούσαν στις εξαδέλφες του Γ. Παπακωνσταντίνου και τους συζύγους τους. Και, πέρα από τη Siemens, η λίστα φαίνεται πως οδηγεί και σε άλλες οικονομικές υποθέσεις με πολιτικές προεκτάσεις.
Από τα 15 πρόσωπα που βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν στις μίζες της Siemens, σύμφωνα με τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και τις κινήσεις λογαριασμών που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα πέντε (5) έχουν ονομαστική παρουσία στη λίστα Λαγκάρντ. Πρόκειται για τους επιχειρηματίες
Μ. Κάτσικα, Π. Βοϊλή, Σ. Πρινιωτάκη, Δ. Σιαφάκα, Μαρία-Χριστίνα Μακροδήμου, ενώ ερευνάται και η χρηματιστηριακή εταιρεία «Πήγασος», της οποίας επικεφαλής στο επίμαχο διάστημα ήταν ο Α. Ράμμος, που επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας για τις μίζες. Στη λίστα Λαγκάρντ αναφέρονται επίσης και συγγενικά τους πρόσωπα.
Οι λογαριασμοί αυτών των προσώπων είχαν θεωρηθεί πρώτης προτεραιότητας κατά την περίοδο της κοινοβουλευτικής και δικαστικής διερεύνησης του σκανδάλου Siemens, επειδή παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη κίνηση κεφαλαίων από
τα μαύρα ταμεία των Μ. Χριστοφοράκου και Πρ. Μαυρίδη και των offshore που διαχειρίζονταν οι Γ. Καλδής και Α. Λέτσας, σύμφωνα με τις αναφορές των ερευνών που είχε κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτός αυτών, στις αναφορές της ΤτΕ κυριαρχούν οι κινήσεις λογαριασμών των Χ. Καραβέλα, Κ. Κομνηνού, Γ. Κυριτσάκα, Ν. Δεβλέτογλου, Μ. Παπαδογιαννάκη, Μ. Σταυριανού και ακολουθούσαν, ως δευτερεύοντες, δεκάδες άλλοι τραπεζικοί λογαριασμοί, με μικρότερες κινήσεις.
Οι λογαριασμοί της HSBC που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ αφορούν τη χρονική περίοδο 2006-07, δηλαδή το πιο κρίσιμο διάστημα της έρευνας, καθώς το 2008 το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από τη Γερμανία. Κατά την περίοδο αυτή οι λογαριασμοί παρουσιάζονται ενεργοί. Επιπλέον, φαίνεται ότι ορισμένοι έχουν συνάφεια με άλλους ύποπτους λογαριασμούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι καταθέσεις μεγάλων ποσών γίνονται απευθείας, σε μετρητά και όχι με τραπεζικά εμβάσματα.
Το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι αν οι λογαριασμοί των εμπλεκομένων στις μίζες της Siemens που βρίσκονται στην HSBC είχαν εντοπιστεί από την ΤτΕ και είχαν περιληφθεί στις αναφορές που υποβλήθηκαν στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη.
Οι αναφορές της ΤτΕ για τις κινήσεις λογαριασμών γύρω τη Siemens ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2010. Αφορούσαν τις κινήσεις που συνδέονταν με τις offshore που είχαν συστήσει τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας καθώς και τις κινήσεις που έγιναν από τις ελληνικές τράπεζες ή τις ξένες τράπεζες που είχαν εκείνη την περίοδο υποκαταστήματα στην Ελλάδα.
Από τις αναφορές της ΤτΕ δεν είναι σαφές εάν οι επίμαχοι λογαριασμοί που είχαν στην HSBC ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους στις μίζες της Siemens άνοιξαν και ερευνήθηκαν. Και, επίσης, δεν είναι σαφές εάν στην πορεία έγινε δυνατό να παγώσουν έως ότου ολοκληρωθεί η δικαστική εκκρεμότητα.
Η λίστα Λαγκάρντ δόθηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες της Γαλλίας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010. Η δικαστική και κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens βρισκόταν την περίοδο εκείνη σε πλήρη εξέλιξη. Στο δικαστικό πεδίο είναι ακόμη σε εξέλιξη, στην ευθύνη των εφετών-ειδικών ανακριτών Μ. Νικολακέα, Ι. Φιοράκη και Ν. Πιπιλίγκα, για περίπου 70 πρόσωπα και σειρά πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα.
Για τα πολιτικά πρόσωπα, η υπόθεση έκλεισε τον Αύγουστο του 2011 καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. κατέληξε ότι δεν συνέτρεχε λόγος περαιτέρω έρευνας ή παραπομπής. Καταγράφηκαν εντούτοις από την εξεταστική 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές για την ύπαρξη οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ η ζημία του Δημοσίου εκτιμήθηκε σε 2 δισ. ευρώ.
To ερώτημα είναι αν η λίστα Λαγκάρντ φωτίζει μέσα από τους επίμαχους λογαριασμούς τις ζώνες του σκανδάλου Siemens που μένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Αυτό θα απαντηθεί με την έκθεση των στελεχών του ΣΔΟΕ. Τι θα γίνει στην περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία; Εκτός από τα οικονομικά και δικαστικά ζητήματα που ανοίγουν, προκύπτουν και πολιτικά ερωτήματα για τη διαχείριση της λίστας από τους κυβερνητικούς παράγοντες και όσους άλλους την πήραν στα χέρια τους. Τα πρόσωπα αυτά υποτίθεται ότι εξετάζονταν εξονυχιστικά από όλες τις οικονομικές υπηρεσίες.
Εκτός από τους ονομαστικούς λογαριασμούς που ακουμπούν στην υπόθεση Siemens, τα στελέχη του ΣΔΟΕ που έχουν επιφορτιστεί με την έρευνα των στοιχείων της HSBC ξαναβλέπουν και τις άλλες οικονομικές υποθέσεις της επίμαχης περιόδου, αφού ορισμένοι από τους δικαιούχους ήταν και στα ομόλογα, ενώ άλλοι ερευνώνται αν έχουν συμμετοχή, ως παρένθετα πρόσωπα, σε υποθέσεις που απασχόλησαν τις εισαγγελικές αρχές σε χρόνο μεταγενέστερο, όπως η κατάρρευση της Proton Bank του Λ. Λαυρεντιάδη, που είναι και ονομαστικά στη λίστα.
Στο μέρος των offshore εταιρειών, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτές που έχουν λειτουργήσει σαν στάσεις στην κίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών προς άλλες εταιρείες και πρόσωπα. Οι πιο πολλοί από τους λογαριασμούς των offshore είναι πλέον ανενεργοί. Ωστόσο οι οικονομικές υπηρεσίες της Γαλλίας έχουν δώσει με τους κωδικούς και τα ποσά, τα πλήρη στοιχεία των εκπροσώπων αλλά και του ή των προσώπων που εμφανίζονται ως δικαιούχοι. Και φυσικά υπάρχει το ξεχωριστό κεφάλαιο των νοικοκυρών-συζύγων και ορισμένων γραμματέων, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της
Μ. Παντελή που βρέθηκε συνδικαιούχος σε λογαριασμό 550 εκατ. δολαρίων, αλλά ουδέποτε δόθηκε εντολή να ελεγχθεί.
-
Ο Μ. Κάτσικας, επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της Faran Α.Ε., βρέθηκε εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο της Siemens καθώς από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πέρασαν ποσά δεκάδων εκατομμυρίων που είχαν συνάφεια με τα μαύρα ταμεία της εταιρείας (Placid Blue και Fairways Estates). Είχε απασχολήσει επί μήνες την εξεταστική καθώς από τους λογαριασμούς του έγιναν εμβάσματα μέχρι και στις ΗΠΑ σε cabinet man που αρχικά θεωρήθηκε κυβερνητικός παράγων αλλά διαπιστώθηκε πως ήταν ξυλουργός της Ν. Υόρκης.
-
O Π. Βοϊλής, πρόεδρος χρηματιστηριακής εκείνη την εποχή και πρώην πρόεδρος του συνδέσμου των χρηματιστηριακών εταιρειών, βρέθηκε κατηγορούμενος με τις μίζες της Siemens καθώς από τους λογαριασμούς του γινόταν κινήσεις εκατομμυρίων, προς άλλες εταιρείες και πρόσωπα. Σε άλλον κωδικό της λίστας Λαγκάρντ υπάρχει πρόσωπο με το ίδιο επώνυμο και την ιδιότητα σύζυγος.
-Ο ιδρυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας
«Ακρόπολης» Σοφοκλής Πρινιωτάκης (πέθανε πέρυσι) ήταν επίσης εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Siemens όπως και στο άλλο μεγάλο σκάνδαλο, των δομημένων ομολόγων που πήγαν στα ασφαλιστικά ταμεία. Στη λίστα Λαγκάρντ εμφανίζονται και τα ονόματα της Καλλιόπης και του Θεόδωρου Πρινιωτάκη, που φέρει την ιδιότητα του φοιτητή. Στα στοιχεία που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφονται 20 λογαριασμοί του Σ. Πρινιωτάκη με κινήσεις δεκάδων εκατομμυρίων.
-
Ο Δ. Σιαφάκας, στο σκάνδαλο της Siemens καταγράφεται ως παρένθετο πρόσωπο, που διευκολύνει τις μεταφορές χρημάτων μέσω των δικών του λογαριασμών και ειδικότερα στις συναλλαγές των Γ. Κυριτσάκα, Μ. Κάτσικα, ή των εμπλεκόμενων offshore με άλλες εταιρείες.
-Η
Μαρία-Χριστίνα Μακροδήμου στο σκάνδαλο της Siemens εμφανίζεται ως συνδικαιούχος σε λογαριασμούς με κινήσεις εκατομμυρίων που την επίμαχη περίοδο είχαν εντός και εκτός Ελλάδας εταιρείες των εμπλεκόμενων προσώπων. Στη λίστα Λαγκάρντ παρουσιάζεται σε δύο φακέλους.
-
Ο Α. Ράμμος που επίσης θεωρήθηκε πρόσωπο κλειδί στην έρευνα της εξεταστικής για τη Siemens ήταν την περίοδο εκείνη επικεφαλής της χρηματιστηριακής «Πήγασος», που εμφανίζεται με εταιρικό λογαριασμό.
ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ 9-1-2013 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.
--Η πρόταση της συγκυβέρνησης για τη λίστα Λαγκάρντ επιδιώκει τη συγκάλυψη των συναφών σκανδάλων. Οι ηγεσίες των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης υποστηρίζουν μια πρότασή για τη Λίστα Λαγκάρντ που συρρικνώνει την όλη υπόθεση αποκλειστικά και μόνο στο ζήτημα της αλλοίωσής της. Με τη στάση αυτή συγκαλύπτονται οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες αφενός για την προστασία της φοροδιαφυγής και την φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου, και αφετέρου οι ευθύνες για την υπεράσπιση του δύσοσμου συστήματος πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής και διαφθοράς που χρεοκόπησε την Ελλάδα
ΑπάντησηΔιαγραφή