Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ

3 σχόλια:

  1. Την ώρα που η κρίση προκαλεί μια όλο και εντονότερη «αιμορραγία» καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, στην Emporiki Bank καταγράφεται ένα ενδιαφέρον, όσο και παράδοξο φαινόμενο: ενώ η τράπεζα καλύπτεται από την «εγγύηση» της Credit Agricole και είναι, ως εκ τούτου, μια από τις ασφαλέστερες για τους Έλληνες καταθέτες, περιέργως καταγράφει στο κρίσιμο δωδεκάμηνο Μαρτίου 2010 - Μαρτίου 2011 μια τεράστια εκροή καταθέσεων, που πλησιάζει το 18%.

    Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από την τράπεζα είναι αποκαλυπτικά αυτού του παράδοξου φαινομένου:

    n Στο τέλος Μαρτίου 2010, όταν κορυφωνόταν η κρίση και μαζί της η ανασφάλεια των καταθετών, η Emporiki είχε καταθέσεις 13,548 δισ. ευρώ. Η σχέση δανείων/καταθέσεων ήταν μάλλον απογοητευτική, καθώς έφθανε το 1,68, αφού οι συνολικές χορηγήσεις στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 22,763 δισ. ευρώ.

    n Ένα χρόνο μετά, με τους Έλληνες καταθέτες να διανύουν μια νέα περίοδο ανασφάλειας, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης με το μνημόνιο και το δάνειο των 110 δισ. ευρώ φαινόταν ότι οδηγείται σε αδιέξοδο, οι καταθέσεις στην Emporiki είχαν κάνει... βουτιά στα 11,136 δισ. ευρώ. Οι απώλειες των 2,412 δισ. ευρώ (-17,8%) επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο τη σχέση δανείων/καταθέσεων, καθώς το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό, στα 22,624 δισ. ευρώ. Έτσι, η Emporiki εμφάνιζε πλέον χορηγήσεις υπερδιπλάσιες των καταθέσεών της.

    Διεθνείς σχολιαστές, όπως ο Τζόζεφ Κότεριλ του blog “Alphaville” των “Financial Times”, επιφύλαξαν σκληρά σχόλια για αυτή την επιδείνωση του χρηματοδοτικού ανοίγματος της Emporiki, που θα πρέπει να καλυφθεί είτε με δανεισμό από την ΕΚΤ, είτε με χρηματοδότηση από τη μητρική Credit Agricole: ο Κότεριλ περιέγραψε την Emporiki σαν μια «τρύπα που χρειάζεται κλείσιμο με ρευστό».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ και μερικές μέρες, χιλιάδες κάτοικοι των Ισπανικών πόλεων συμμετέχουν στις κατασκηνώσεις που έχουν στηθεί στις κεντρικές πλατείες σε περισσότερες από 25 πόλεις. Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 15 Μαΐου όταν μια κίνηση που οργανώθηκε μέσω διαδικτύου και κοινωνικών δικτύων πραγματοποίησε διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια, Σεβίλη, Μπιλμπάο, Γρανάδα κλπ ) με κεντρικό σύνθημα «Απαιτούμε αληθινή Δημοκρατία τώρα». Η πλατφόρμα που διοργάνωσε αυτές τις διαδηλώσεις ονομάζεται «Αληθινή Δημοκρατία Τώρα», ενώ -από τα ΜΜΕ- αυτό το κίνημα ονομάστηκε ως το «Κίνημα των αγανακτισμένων», από το ομώνυμο βιβλίο του Γάλλου Stéphane Hessel.
    Δεν κοιμούνται όλοι στις πλατείες αλλά πλήθος κόσμου συμμετέχει κατά την διάρκεια της ημέρας. Εγώ θα σας μεταφέρω την δική μου εμπειρία και τις δικές μου εικόνες από την Βαρκελώνη όπου ζω τα τελευταία 5 χρόνια. Η κατασκήνωση έχει στηθεί στην plaça Catalunya, στο κέντρο της Βαρκελώνης, και κατά την προσωπική μου άποψη είναι ένα πραγματικό εργαστήρι σκέψης. Υπάρχουν στημένες διάφορες σκηνές που έχουν ως σκοπό να πληροφορήσουν τον κόσμο γύρω από τις απόψεις του, οπού εκεί επίσης μπορείς να πληροφορηθείς για τις διάφορες ομάδες εργασίες, για τις αποφάσεις των ομάδων εργασίας αλλά και το γενικότερο ημερήσιο πρόγραμμα. Οι ομάδες εργασίας είναι χωρισμένες ανά θεματική ενότητα, όπως για την υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, για την υγεία, για την ανεργία, για την διαφθορά, κλπ κλπ, και οι οποίες συνεδριάζουν ανοιχτά στην πλατεία, με την δυνατότητα να συμμετέχει όποιος το επιθυμεί.
    Οι αποφάσεις παίρνονται σε οριζόντιο επίπεδο με ψηφοφορία στο τέλος. την αγανάκτηση από την υπάρχουσα πολιτική τάξη, τις τράπεζες, την ανεργία, την διαφθορά, τον δικομματισμό (που μάλιστα είναι πιο ισχυρός από ότι στην Ελλάδα). Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι όλες αυτές τις μέρες δεν παρουσιάστηκε κανένα κρούσμα βίας, ούτε από την αστυνομία αλλά ούτε και από την πλευρά των κατασκηνωτών. Στην pl. Catalunya δεν υπήρχε ούτε ένας αστυνομικός, ενώ μια μικρή κλούβα υπήρχε αρκετά μέτρα μακρυά από την πλατεία.
    Όλη αυτή η κατασκήνωση αναμειγνύεται πολύ ομαλά με όλη την τουριστική κίνηση, με την καθημερινότητα των Καταλανών, δίνοντας την εικόνα ότι είναι κάτι σύνηθες, ότι είναι κομμάτι της πόλης, και όχι κάτι περιθωριοποιημένο ή εντελώς ξεκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία. Και ενώ πριν μερικούς μήνες όλα τα παγκόσμια ΜΜΕ μιλούσαν εκστασιασμένα για την χρήση των κοινωνικών δικτύων στις εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο -και για το πως μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για τον εκδημοκρατισμό αυτών των χωρών- τα ισπανικά ΜΜΕ δεν κράτησαν την ίδια στάση και με το κίνημα των αγανακτισμένων. Στην αρχή, όλα τα ΜΜΕ προσπαθούσαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι τίποτα δεν συμβαίνει και ότι είναι τρεις και ο κούκος (4 γάτοι στα Ισπανικά), στον «ΣΚΑΙ» (Cadena Ser) της Ισπανίας μιλούσαν για ένα απλό botellon (ισπανική συνήθεια που έχει να κάνει με το μάζεμα στις πλατείες για κατανάλωση αλκοόλ) ή ακόμα μιλούσαν για μια διαμαρτυρία εναντίον της Ισπανικής Δημοκρατίας. Ανέφεραν ότι δεν έχουν καμία πρόταση, δεν προτείνουν καμία εναλλακτική, κάτι το οποίο είναι σωστό και λάθος ταυτόχρονα. Από την μια είναι σωστό ότι δεν έχουν μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, μιας και είναι ένα κίνημα που μόλις ξεκίνησε, είναι ένα κίνημα που η βάση του στηρίζεται στην αγανάκτηση, ενώ είναι επίσης ένα πολύ ετερογενές κίνημα για να προτείνει αυτή την στιγμή μια εναλλακτική. Από την άλλη είναι λάθος μιας έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο (ώστε να μην ευνοείται ο δικομματισμός), ανοιχτές λίστες, σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια, κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλοι εκμεταλλευτές και πτωχοι διεφθαρμένοι. Ατιμωρησία και ωχαδελφισμός. Δοσίλογοι, κράτος δεξιάς, χουντικοί σκανταλιάρηδες όλοι ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ. ΤΑ ΣΚΆΝΔΑΛΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΆΡΟΥ ΑΠΌ ΤΑ ΠΆΝΩ ΚΑΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΊΑ ΠΡΟΤΡΈΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΊΑ ΑΠΌ ΤΑ ΚΆΤΩ. ΧΡΕΙΑΖΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΗΘΙΚΉ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗ. Μόνο το δημόσιο δεν δουλεύει παραγωγικά;; Οι επιχειρηματίες χωρίζονται σε καλούς, κρατικοδίαιτους,και αυτούς που κλέβουν τις επιχειρήσεις τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;