Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Περήφανο Οχι στη λιτότητα, Ναι στην ελπίδα.

Περήφανο Όχι στη λιτότητα, Ναι στην ελπίδα Τριγάζης Πάνος 07.07.2015 «Η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη» είχε πει, πέρυσι τον Μάιο, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Ρώμη ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν. Ισχυρίστηκαν όμως οι υπέρμαχοι του Ναι στο δημοψήφισμα της Κυριακής ότι «ο Τσίπρας δεν είναι ευρωπαϊστής», ότι θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρώπης, εκτός Ε.Ε. και Ευρωζώνης. Ο λαός απέρριψε πανηγυρικά τον ισχυρισμό τους. Μιλούσαν όλη την περασμένη εβδομάδα για την Ευρώπη, εξωραΐζοντας το σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα και αποσιωπώντας τα δεινά που υφίστανται οι λαοί της Ε.Ε. από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας. Είπαν σε όλους τους τόνους ότι επιθυμούν μια ενωμένη Ευρώπη, αλλά απέφυγαν να πουν στον ελληνικό λαό τι ενώνει και τι διαιρεί την Ευρώπη. Μας κατηγόρησαν για «συμπόρευση» με τη Χρυσή Αυγή στο δημοψήφισμα, αλλά δεν είπαν στον λαό ποιες κοινωνικές συνθήκες και ποιες πολιτικές ευνόησαν την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Οι μνημονιακές πολιτικές, που διέλυσαν την κοινωνία, έστρωσαν τον δρόμο στην εγκληματική αυτή οργάνωση και της πρόσφεραν το έδαφος για να δημαγωγεί και να αιχμαλωτίζει με τα κηρύγματά της τις καρδιές πολλών νέων ανθρώπων. Άλλωστε, το σύνθημα Σαμαρά «να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας» δεν διέφερε στο ελάχιστο από αντίστοιχα συνθήματα της Χρυσής Αυγής. Δεν παρουσίασαν οι ετερόκλητες δυνάμεις του Ναι πειστική πρόταση για το «ποια Ευρώπη και ποια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη». Εμφανιζόμενοι ως γνήσιοι ευρωπαϊστές, δεν βρήκαν ούτε λέξη να πουν για την Ενωμένη Ευρώπη, που πρότειναν πριν 200 χρόνια ο Γάλλος σοσιαλιστής και μεγάλος φιλέλληνας Σαιν Σιμόν, ο Ιωάννης Καποδίστριας και, μεταγενέστερα, οι Βικτόρ Ουγκό και Αλτιέρο Σπινέλι. Εμείς, αντιθέτως, υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη της Γαλλικής Επανάστασης, την Ευρώπη της αντιφασιστικής νίκης των λαών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Διεκδικούμε μια Ελλάδα συνδημιουργό και ισότιμο εταίρο στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης των λαών και των πολιτών της, μια Ελλάδα της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.
Εμείς υποστηρίζουμε σε όλα τα διεθνή fora ότι η πατρίδα μας δεν είναι «ψωροκώσταινα», όπως την ήθελαν οι δυνάμεις της Δεξιάς και της υποτέλειας, από τα χρόνια του μεσοπολέμου. Ένας διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, ο Τζέρεμι Ρίφκιν, είχε διακηρύξει πριν μερικά χρόνια ότι «η Ελλάδα είναι η Σαουδική Αραβία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Και όμως, η Στοκχόλμη παράγει περισσότερη ηλιακή ενέργεια από την Αθήνα. Οι υπέρμαχοι του Ναι δεν μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν πώς συμβαίνει αυτό και δεν το έκαναν γιατί θα έπρεπε να μιλήσουν για το παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, εδώ και δεκαετίες. Το γεγονός ότι όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί «επιστρατεύτηκαν» για την καμπάνια του Ναι, δεν μπορούσε παρά να στρέψει τον λαό προς την επιλογή του Όχι. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Ο ελληνικός λαός θέλει να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του, να ανοίξει νέους δρόμους προς το μέλλον, τιμώντας την ιστορία και τους πολύχρονους αγώνες του, διεκδικώντας και όχι εγκαταλείποντας τα οράματά του.
Δεν πείθουν, όσο και αν ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι του Ναι, ότι το Όχι στο δημοψήφισμα θα δυσκολέψει τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Το αντίθετο θα συμβεί, αφού η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγήκαν ενισχυμένοι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήδη παράγει πολιτικά αποτελέσματα, με πρώτο την παραίτηση Σαμαρά από την ηγεσία της Ν.Δ. Ενισχυμένη βγαίνει και η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Το βροντερό Όχι της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015 αποτελεί φωτεινό ορόσημο στη μεγάλη αγωνιστική ιστορία του ελληνικού λαού. Μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο και για τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη. Υπενθυμίζω το παράδειγμα της Ιρλανδίας σε όσους και όσες εξακολουθούν να μιλούν και να γράφουν με όρους προ του δημοψηφίσματος. Το 2008, όταν οι Ιρλανδοί ψήφισαν Όχι στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει ότι «δεν μας αρέσει η έκβαση αλλά ως καλοί Ευρωπαίοι δεχόμαστε την κατάσταση ως έχει».
Τελευταία επισήμανση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε το βράδυ της Κυριακής να ευχαριστήσει τους Ευρωπαίους πολίτες που κινητοποιήθηκαν υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, συμβάλλοντας στον θρίαμβο του Όχι. Το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό, είναι πολύ πλατύ, εκτεινόμενο πολύ πέρα από τις δυνάμεις της Αριστεράς. Πρόκειται για κίνημα σύγχρονου διεθνούς φιλελληνισμού και για την παραπέρα ανάπτυξη του κινήματος αυτού θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Πάνος Τριγάζης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;