Η δίκη του Παντείου
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΥΡΗ
Υπάρχει δόλος ή αμέλεια; Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να καταλογίσει ποινικές ευθύνες σε πρώην πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις του Παντείου. Εκείνο που σίγουρα δεν υπάρχει στο Πάντειο είναι γύρω στα 2,7 δισ. δραχμές, που «έκαναν φτερά» κατά την περίοδο 1992-1998. Το καθόλου ευκαταφρόνητο αυτό ποσόν έγινε «Φ(τ)εράρι», δώρο σε οικείο πρόσωπο του τότε οικονομικού διαχειριστή, «τζάκια, μπανιέρες και μοκέτες» που... προήγαγαν την επιστημονική έρευνα και άλλα συναφή. Ακόμη και ο μισθός του τέως πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, που τον δώριζε ο ίδιος στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος όσον καιρό κατείχε δημόσια αξιώματα, δεν έφτασε ποτέ στα ράφια της.
*Στη δίκη άρχισαν οι καταθέσεις μαρτύρων μετά την απόρριψη των δικονομικών ενστάσεων. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 1999 επί πρυτανείας Ηλία Σιδηρόπουλου και πήρε εξαρχής διαστάσεις σκανδάλου, πρωτοφανούς στα πανεπιστημιακά χρονικά. Εκτός από το Δημήτρη Κώνστα και τον Αιμίλιο Μεταξόπουλο, πρυτάνεις κατά το επίμαχο διάστημα, στο εδώλιο κάθονται άλλα 16 άτομα που κατηγορούνται για «υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση, πλαστογραφίες» κ.ά. και παραπέμπονται μάλιστα με τον ειδικό νόμο περί καταπολέμησης της διαφθοράς στο Δημόσιο. Μεταξύ τους, αντιπρυτάνεις, καθηγητές, η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάλληλοι λογιστηρίου, προμηθευτές του ιδρύματος και ο προφυλακισμένος γενικός γραμματέας του Παντείου, Αν. Κουτσοδημητρόπουλος.
*Η ακροαματική διαδικασία άρχισε στις 21 Νοεμβρίου του 2005 και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί έπειτα από μήνες, καθώς η δικογραφία περιλαμβάνει γύρω στις 80.000 σελίδες και ο αριθμός των μαρτύρων ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες. **Ο νυν πρύτανης του Παντείου, Στάμος Παπαστάμου, ωστόσο στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι οι πρυτάνεις δεν μπορούν να έχουν άμεση γνώση και ευθύνη. «Αν μπορούμε να μιλήσουμε για ευθύνη, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για τυπική ευθύνη των πρυτανικών αρχών και ουσιαστική εκείνων που, ενώ βεβαίωναν την παραλαβή των έργων, στην πραγματικότητα δεν τα παραλάμβαναν» απάντησε ο Στ. Παπαστάμου σε σχετική ερώτηση της έδρας. Οσοι γνωρίζουν όμως πρόσωπα και πράγματα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σημειώνουν ότι οι οικονομικές υπηρεσίες είναι ένας στενός κύκλος είκοσι ατόμων, που στεγάζονται στα δύο δωμάτια της διοίκησης. «Είναι αδύνατον να είσαι δίπλα τους για 9 ολόκληρα χρόνια, ο τόπος γύρω να αναδίνει την αποφορά σκανδάλων και να μην αντιλαμβάνεσαι το παραμικρό», λένε. Οι απειλές*Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται από τις πρυτανικές αρχές που διαδέχθηκαν τον Αιμ. Μεταξόπουλο. Ο πρύτανης Ηλίας Σιδηρόπουλος, ο αντιπρύτανης Ονούφριος Φαρμακίδης και ο καθηγητής Γιώργος Κουκουλές επεδίωξαν την αποκάλυψη των ατασθαλιών. Συνέταξαν μηνυτήρια αναφορά που βασίστηκε στο πόρισμα του ορκωτού λογιστή Αν. Ρήγα. Ενώ διαρκούσε η έρευνα και οι τρεις δέχονταν απειλές κατά της ζωής τους. Κι ένα βράδυ άγνωστοι επιτίθενται με μαφιόζικο τρόπο στον Ον. Φαρμακίδη έξω απ' το σπίτι του, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Εν τω μεταξύ από τους τρεις πρωτεργάτες της κάθαρσης οι δύο έχουν αποβιώσει κι ο μόνος επιζών, Γιώργος Κουκουλές, είναι ένας απ' τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας.
*Τον Ιούλιο του 2005 ο Δημ. Κώνστας διαμαρτυρόταν με απολογητικό υπόμνημα προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, για το ενδεχόμενο απευθείας παραπομπής του σε δίκη, χωρίς να εκδοθεί βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών, με το επιχείρημα ότι ο οικονομικός έλεγχος διενεργήθηκε από έναν ορκωτό λογιστή και όχι από ειδικό σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, όπως ορίζει ο νόμος.
**Η διαμαρτυρία του, όμως, δεν εισακούστηκε, αφού ο εισαγγελέας Εφετών Γ. Μπόμπολης εισηγήθηκε την παραπομπή του με απευθείας κλήση. **Την άποψή του θεώρησε βάσιμη τόσο ο αρμόδιος πρόεδρος Εφετών Αλέξανδρος Φάιτας όσο και ο εισαγγελέας της έδρας Γ. Αγγελής, που απέρριψε σχετικές ενστάσεις. **Ο Δημ. Κώνστας, πάντως, όπως και ο Αιμ. Μεταξόπουλος και οι άλλοι καθηγητές δηλώνουν αθώοι, μιλούν για ασάφειες του κατηγορητηρίου, που δεν τους καταλογίζει συγκεκριμένες πράξεις, ούτε καν συγκεκριμένα ποσά, αποδίδοντάς τους ευθύνες τρίτων.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 22/01/2006
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 22/01/2006
Update 8-5-2009
Το παράδειγμα του έντιμου καθηγητή της Παντείου συνεχίζει να συνεγείρει τους φοιτητές και τους άλλους τιμητές του. Καλούνται από μερίδα τους όσοι από αυτούς έχουν μαγνητοφωνημένες ομιλίες του αειμνήστου καθηγήτου ,η να καταθέσουν την όποια μαρτυρία τους από την ζωή και το έργο του όπως και τις ομιλίες στην κηδεία του να επικοινωνήσουν με το μπλόγκ.
Ε ρε γλέντια...
ΑπάντησηΔιαγραφήωραίο το λινκ
Σ;))))
Εχουν περάσει 8 χρόνια από τον αδόκητο σωματικό θάνατο αυτού του Ηρωα της σύγχρονης Ελληνικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Καρκινοπαθής, χειρουργημένος υπό χημειοθεραπευτική βασανιστική αγωγή, έτυχε της συμπαράστασης της οικογενείας του, λίγων συναδέλφων του και της πλειοψηφίας των Φοιτητών του Παντείου που στάθηκαν στο πλευρό του. Οταν είχε προδωθεί στον έντιμο αγώνα του ακόμα από τον κουμπάρο του, μεγάλο πολιτικό πρόσωπο της πολιτικής ζωής του τόπου. Οτι στοιχεία της χοντρής υπεξαίρεσης του δημοσίου χρήματος εκδικάστηκαν στους 19 μήνες δίκη οφείλονταν στον εντιμο, ακατάβλητο από τις σκληρές πιέσεις αγώνα του. Μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό του από βαλτους τραμπούκους στις 24-12-1998 κυκλοφορούσε μόνος με παγάκια στο στόμα για να συγκρατήσει τους πόνους στο παραμόρφωμένο του πρόσωπο από αυτούς που δεν ήθελαν, να υπάρχει το μάτι της δικαιοσύνης που επεμβαίνει όταν και όπου πρέπει. Χρειαζόμαστε πολλούς Ονούφριους Φαρμακίδηδες για παράδειγμα σήμερα αγαπητοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να σκεφτείς αγαπητέ συνάδελφε ότι υπάρχουν αυτοπροσδιοριζόμενοι προοδευτικοί που διαμαρτύρονται για το ύφος των ποινών. Καλά δεν σκότωσαν άνθρωπο κάποια χρήματα ιδιοποιήθηκαν! Δηλαδή το ό,τι ήταν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι δεν μετρά επιβαρυντικά. Οπωσδήποτε καλά σκέφτηκες να τιμήσεις το πρωτεργάτη αυτής της κάθαρσης, που ήταν από τους λίγους που περιέσωσε το ακαδημαϊκό ήθος. Αιωνία του η μήμη
ΑπάντησηΔιαγραφήε ρε γλέντια ...
ΑπάντησηΔιαγραφήμε ένα σμπάρο δυό τρυγόνια πρυτάνεις, τους πολιτικοποιημένους και τους αδιάφθορους.
Μήπως υπάρχουν και πολιτικά αίτια στο βάθος;
καλά κρατεί το σύστημα με τέτοια μυωπία, των δήθεν ανήσυχων.
Ο Δαφέρμος νομίζω το καλοκαίρι είχε γράψει ότι όταν ένας έντιμος βρεθεί σε ένα χώρο πέφτουν όλοι να τον φάνε και να τον καταστήσουν αναξιόπιστο. Η να εξαντλήσουν τις σωματικές αντοχές του.Η υπεράσπιση κατηγορουμένων δε είναι παρα "αλτρουισμός" όχι προς θεού υποστήριξη κάποιου πολιτικού συστήματος έτσι είδαμε στην υπερασπιστική κατεύθυνση των ενόχων της Δίκης τον Κουβέλη, τον Πάγκαλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Αρσένη, τον Γιώργο Μπαμπινιώτη, τον Γιάννη Πανούση, τον Κων Τσουκαλά, τον Δημ. Τσάτσο, τον Νίκο Πέτραλιά τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη,τον Ανδρέα Λύτρα. Είδατε συμπεριφορά μεγάλης αδέσμευτης εφημερίδας (4+3 απόψεις κριτικές των ποινών όλες)που έθαψε κάθε αντίθετη αποψη διώχνοντας πολλούς αναγνώστες της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το ΠΑΡΑ πολύ πλούσιο περιεχόμενο αυτού του ποστ, και άλλων. Και... ευχαριστίες που (χωρίς να το ζητήσω) με βάλατε στο δικό σας blog-roll. Σπεύδω να κάνω το ίδιο, γιατί κάνετε πολύτιμη ενημέρωση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ για αυτό το μπλογκ και τις αλήθειες που συζητάτε.
ΑπάντησηΔιαγραφή΄Εμαθα και έγω πολλές στο ενδιάμεσο.
Επίσης βρήκα μέρος της δικογραφίας για την απόλυση του Ονουφρίου Φαρμακίδη απο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 94 με φωτογραφικό νόμο του Παπαντωνίου, γιατί του πήγαινε κόντρα και έφερνε στην επιφάνεια τα προβλήματα της λειτουργείας του χρηματιστιρίου.
Οπιος ενδιαφέρεται μπόρει να την φωτοτυπήσει και να την ανεβάσει.
Φρύνη
phryni@yahoo.com
Δεν έτυχε να γνωρίσω τον καθηγητή Φαρμακίδη, όμως γνώριζα πολύ καλά την μητέρα του, η οποία ζούσε, με πολύ κλονισμένη υγεία σχεδόν παράλυτη, μέσα σε αναπάντητα ερωτιματικά για την δολοφονία του γιού της. Έζησε με τραγικούς σωματικούς και ψυχικούς πόνους, καθώς (λόγω της καταστασης της) δεν μπόρεσε ούτε στην κηδεία του γιού της να παρευρεθεί. Τα "συλυπιτήρια" λόγια ακόμη και του πρωθυπουργού (Κ. Σιμήτης) δεν κατάφεραν ποτέ να την γαληνέψουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήOi έντιμοι ήρωες ειναι δυσεύρετο είδος σε αυτό το τόπο.Ο Φαρμακίδης σαν διπλός κουμπάρος του Σημίτη νομισε ότι είχε το συσχετισμό δυνάμεων να διεκδικήσει αρχές και ιδανικά. Εκτός από τους φοιτητές του προδώθηκε οικτρά από αυτούς που νόμιζε δικούς του ανθρώπους.....
ΑπάντησηΔιαγραφή